Monfils vyhlíží antuku, ve třiceti letech stále sní o titulu z Roland Garros

- Filip Lefenda

Francouzský tenisový „showman“ Gael Monfils již netrpělivě vyhlíží antukovou část sezóny. Ačkoliv na oranžovém písku odehrála vloni současná světová dvanáctka pouze devět soutěžních utkání, právě na antuce by letos rád sbíral další úspěchy. Třicetiletý tenista zároveň i nadále sní o titulu z rodné grandslamové Paříže.

Ještě před ní ovšem bude obhajovat 600 bodů v Monte Carlu, kde se před rokem probojoval do finále. V tom tehdy podlehl ve třech setech Španělu Nadalovi. Následně má v plánu turnaje v Mnichově a tisícovku v Madridu, tu další v Římě však z důvodu intenzivní přípravy právě na Roland Garros netradičně vynechá.

„Sním o tom hrát v Paříži dobře a pokusit se turnaj vyhrát. Je to můj obrovský cíl, chci se prezentovat v tom nejlepším světle,“ prozradil reportérům na téma domácího grandslamu během probíhajícího turnaje v Dubaji, kde si v úvodním kole dle předpokladů hladce poradil s Egypťanem Safwatem. V osmifinále se na podniku, na němž startoval naposledy před devíti lety, utká s Britem Evansem.

Zpět k druhému grandslamovému turnaji sezóny, na kterém došel dosud nejdále v roce 2008, a sice do semifinále. Na antukový svátek pod Eiffelovou věží se speciálně těší také proto, že se jej nemohl zúčastnit v loňské sezóně. „O to větší mám od sebe očekávání. Samozřejmě mi pomohou i domácí prostředí a fanoušci, ale nahoru šla také má hra,“ hlásí Francouz, který je ve Spojených arabských emirátech čtvrtým nasazeným.

Dlouhodobým cílem pro celou sezónu 2017 je pro hráče, který byl v žebříčku ATP nejvýše na šesté pozici, předvádět konzistentní a vyrovnané výkony. Právě ty by mohly přinést ovoce v podobě velkého titulu. A povzbuzení čerpá také z předešlého ročníku, v jehož závěru si ve třiceti letech poprvé zahrál v Londýně na Turnaji mistrů.

„Tvrdě jsem pracoval a změnil některé prvky své hry. Možná to byly faktory, které mi nakonec pomohly, těžko říct,“ přemýšlel Monfils, který neponechává nic náhodě a rozšířil letos i svůj realizační tým. „Doufáme, že vše půjde tak dobře jako vloni,“ přeje si populární hráč, který svými tenisovými kousky baví diváky po celém světě. Jinak tomu nebylo ani před týdnem na domácím halovém podniku v Marseille.