Berdych věří v lepší zítřky. Žebříček je takto nastavený, uvidíme na konci roku, říká po propadu

- Jan Vojkůvka

Štědře dotovaný turnaj v Dubaji patří k jeho oblíbeným. Tomáš Berdych se ve Spojených arabských emirátech chystá na svůj čtvrtý podnik v této sezoně a dvojnásobný finalista má před sebou velké cíle. V nabitém pavouku by rád pokračoval přinejmenším v trendu semifinálových účastí.

Dvojnásobný finalista z Dubaje v letech 2013 a 2014 v tomto ročníku prošel do semifinále v Dauhá i Rotterdamu a pouze brzký výpadek na Australian Open mu trochu kazí úvodní část sezony. I proto klesl v žebříčku na 14. místo, což ovšem nebere nijak tragicky.

„Takhle je systém nastavený,“ řekl v rozhovoru pro sport360.com. Chyběl jsem na US Open a od té doby jsem nehrál na takové úrovni, na jaké bych chtěl. Takže počkejme, až se spočítá celý rok a uvidíme, jak na tom budu,“ upozornil Berdych.

Berdychův pokles v únoru je jeho nejhorším postavením na žebříčku od května 2014, což způsobil i výpadek už ve třetím kole Australian Open, kde narazil na pozdějšího šampiona Rogera Federera. „Brzká porážka v Austrálii je velká ztráta, protože na grandslamu jsem mohl nasbírat dobré body do žebříčku. Ale tak to prostě je. Sezona je dlouhá a já potřebuju stále bojovat, pracovat na své hře a nakonec to bude všechno fajn,“ věří česká jednička.

A v Dubaji má opět možnost nasbírat potřebné body do žebříčku, za případné vítězství na turnaji by získal 500 bodů, i když v cestě stojí taková jména jako Murray, Wawrinka, Federer či Monfils.

Berdychovi ovšem místní prostředí vyhovuje a sám očekává, že by se mohl ve čtvrtfinále utkat se Stanem Wawrinkou o postup do svého třetího semifinále v této sezoně. „Jsou tu takové podmínky, které mi vyhovují. Rychlé kurty, jasno a slunečno, takže míček lítá o něco rychleji a to jsou přesně podmínky, které mám rád,“ dodal Berdych.

Do turnaje vstoupí utkáním s krajanem Lukášem Rosolem, který úspěšně zvládl kvalifikační boje. Nastartuje se Berdych k dalšímu dobrému výsledku?