Přestávky na ošetření jako taktický prostředek? Španěl Feliciano López volá po jejich zrušení

- Filip Lefenda

Tématem, které je v rámci úvodu letošní sezóny poměrně často skloňováno, jsou přestávky na ošetření. Kritici poukazují na fakt, že někteří hráči zneužívají tzv. medical time outu nikoliv ze zdravotních důvodů, ale čistě jen z těch taktických k rozhození soupeřů. Podobného názoru je i zkušený pětatřicetiletý Španěl Feliciano López. „Poctivý hráč zápas jen tak nepřeruší,“ nechal se na ožehavé téma slyšet v krátkém rozhovoru.

Z podobného nešvaru byl mimo jiné obviněn i vítěz letošního Australian Open Roger Federer, který si před rozhodujícím setem finálové bitvy s odvěkým rivalem Rafaelem Nadalem vyžádal zásah fyzioterapeuta v útrobách centrálního dvorce. Na paškál si jej posléze vzal legendární Australan Pat Cash. „Je to podvádění v rámci pravidel, ale i tak to není v pořádku,“ prohlásil tehdy v pořadu BBC Radio 5 Live. Rodák z Basileje, který během své kariéry neskrečoval jediné utkání, nařčení popřel. S bolavou nohou se potýkal už od počátku turnaje a náročný program si zkrátka postupně vybíral svou daň.

Podobných případů lze ale na všech možných turnajích sledovat mnoho, ne vždy jsou však na tenistovi před jeho rozhodnutím povolat na dvorec lékaře zjevné známky nějakého zdravotního omezení. Využívají někteří této možnosti k tomu, aby vyvedli z rytmu, často před klíčovým okamžikem utkání, svého oponenta? Světová osmadvacítka v žebříčku dvouhry a dvanáctý deblista světa Feliciano López je o tom přesvědčen. „Tenisté toho zneužívají. Poctivý hráč zápas jen tak nepřeruší, ale někteří to dělají a pozastaví tím utkání i na deset minut,“ poukazuje na tento nešvar vítěz čtyřhry z loňského Roland Garros.

„Zápasy by se neměly kvůli zranění přerušovat,“ píše se dále na webu marca.com. „Pokud má někdo zdravotní problémy, měl by utkání skrečovat,“ je López v této otázce nekompromisní. Problémem v celé záležitosti je fakt, že hráčům zkrátka nelze nekalý úmysl prokázat. Do hlavy jim ani při nejlepší vůli nikdo nahlédnout nemůže.

Téma zneužívání přestávek na ošetření ovšem není nijak novým. Z této formy „podvádění“ byla před čtyřmi roky v semifinále Australian Open proti Sloane Stephensové nařčena i tehdejší světová jednička Victoria Azarenková, tohoto času na mateřské dovolené. Ta byla v utkání blízko postupu, poté ale zápas za stavu 6-1 a 5-3 nedoservírovala a vyžádala si k překvapení všech „medical time out“. Před tímto okamžikem nejevila známky omezení, nikdo nevěděl, proč tak činí. O deset minut později se vrátila na kurt a zápas dovedla na returnu do vítězného konce – „momentum“ Stephensové bylo po neplánované pauze fuč. „Myslím, že to bylo hodně nefér, zneužila pravidel,“ zlobila se tenkrát Američanka.

Něco na tom možná bude, řekl by klasik. Dojde k zásadní změně pravidel či dokonce zrušení přestávek na ošetření tak, jak by si to přál Feliciano López? Zatím tomu nic nenasvědčuje.