Gentleman Federer odpověděl na otázky fanoušků a říká: Vyberte sami tu nejlepší!

- Jakub Slunečko

Švýcarská tenisová legenda při pondělní pražské návštěvě zodpověděla pro Tenisový svět hned pět otázek, které jste nám poslali na web. Nejlepší otázku nechává teď Roger Federer vybrat opět vás – fanoušky. Přečtěte si jeho reakce a do konce týdne hlasujte níže ve formuláři – výherce se může těšit na fotografii Rogera Federera s jeho podpisem!

Slyšela jsem, že jste býval v mládí nervák. Jak jste se toho zbavil? Je mi 13 let a mám na kurtu stejný problém.
Otázka je, jak jste to zjistili. (směje se) Snažil jsem se, aby ve mně převládal spíš led než oheň. Protože na začátku jsem byl jenom oheň a trvalo mi hodně dlouho, než jsem pochopil, jak mám přijmout hloupé chyby nebo špatnou náladu. Až ve 21 letech, kdy jsem začínal stárnout, mi došlo, co to znamená být opravdovým profesionálem.

Chtěl byste, aby vaše děti taky hrály tenis?
Holky asi ne, možná kluci. Ale byl bych rád, kdyby se děti vydaly jinou cestou než já a moje žena, protože jsme oba tenisté. Ne že bych měl už dost tenisu, ale rád bych je podpořil třeba i v ledním hokeji, fotbalu nebo lyžování. O tenisu vím všechno a nejsem si jistý, že by ode mě mohly každý den cítit to správné nadšení, a že bych s nimi znovu procestoval celý svět. Ale já budu šťastný, když budou moje děti šťastné. A bude mi stačit, když budou dělat sport.

Kdyby tenis přece jen hrály, trénoval byste je?
Ne, jenom kdyby chtěly mojí radu. Můžu být jejich mentor, ale spíš bych se ujistil, že mají fakt dobrého kouče, jiného než mě.

Dokážete si představit, že byste byl někdy politikem?
Také ne. Svět politiky je zrádný. Vím, jak pracovat s médii, ale politika je úplně jiné prostředí, které vůbec neznám a momentálně mě ani noc nemotivuje.

Pokud by se točil film o Rogeru Federerovi, kdo by měl hrát hlavní roli?
Asi Matt Damon, Leonardo DiCaprio nebo Michael Fassbender. Ale sám bych se hrát nechtěl, jsem špatný herec. Snažím se hodně, ale fakt mi to nejde. (směje se)