Byl to jeden z mých nejhorších zápasů za poslední roky, hlesl Nišikori po šokujícím konci v Riu

- Petr Šístek

Když už i vyhlášený kliďas, jakým je Kei Nišikori, rozláme raketu na kusy, je jasné, že je něco špatně. Přesně této scény jsme mohli být svědky po prohraném úvodním setu prvního kola turnaje v Rio de Janeiru. První nasazený Japonec nakonec prohrál s domácím Thomazem Belluccim hladce ve dvou setech a v následné sebekritice si nebral servítky.

Přitom Nišikori zahájil sezonu postupem do finále skvěle obsazeného turnaje v Brisbane, v němž po tuhém boji podlehl skvěle hrajícím Grigoru Dimitrovovi. Na následném Australian Open mu podobně jako Tomáši Berdychovi příliš nepřál los a na Rogera Federera narazil již v osmifinále. Pozdějšího švýcarského šampiona ale donutil strávit na kurtu pět setů, což mu dodalo sebevědomí.

Po úvodním grandslamu sezony ale pátý hráč světa učinil překvapivé rozhodnutí, když se rozhodl vyrazit na jihoamerické antukové podniky. Nepředstavil se tak kupříkladu v Memphisu, kde tamní turnaj v minulých letech ovládl hned čtyřikrát v řadě. V Buenos Aires se sice neprezentoval ideálními výkony, ale i přesto došel do finále, v němž bylo nad jeho síly překvapení turnaje, Ukrajinec Alexandr Dolgopolov.

Výrazným favoritem byl Nišikori i na podniku kategorie ATP 500 v Rio de Janeiru, kde rovněž plnil roli nasazené jedničky. Již v prvním kole ale překvapivě podlehl domácímu Thomazi Belluccimu, a to po nečekaně jasném výsledku 4:6 a 3:6.

Japonský tenista si na tiskové konferenci nebral servítky. „Byl to jeden z mých nejhorších zápasů za poslední roky,“ začal sebekriticky. „V tuto chvíli všechno není, jak má být. Podmínky se oproti minulému týdnu hodně změnily. Jsou zde velmi těžké míče a odskakují vskutku vysoko. Je tak obrovsky těžké je kontrolovat. Dnes jsem se nemohl spolehnout prakticky na nic, zkrátka to nebyl můj den,“ vysvětloval Nišikori příčiny kruté porážky.

Že byl japonský hráč ze svého špatného výkonu značně frustrován, dokazuje i situace po prohrané úvodní sadě, kdy Nišikori rozlámal raketu, což je v jeho případě zcela ojedinělý čin.

„Nevidíte často, že by Kei lámal raketu. Pro mě je úžasné zvítězit zde doma v Brazílii. Nišikori je vynikající hráč, příslušník první pětky. Je to skvělé,“ nešetřil po utkání superlativy Thomaz Bellucci. Nyní bude mít Kei Nišikori téměř dva týdny volna a zpět na vítěznou vlnu se pokusí vrátit na amerických betonech v Indian Wells a Miami.