Roger Federer už zítra v Praze. Co všechno dokázal a na co ještě čeká?

- Jakub Slunečko

Roger Federer zítra spolu s Tomášem Berdychem pozdraví v 11:45 z pódia fanoušky na Staroměstském náměstí. Do Prahy přijede opravdu legenda všech legend. Zkuste si na internetu vyhledat, jaké všechny drží Roger Federer rekordy. Ty údaje vám možná připomenou nepochopitelné kombinace čísel z filmu Matrix. Sám Švýcar přiznává, že všechny dosažené mety, až na ty nejdůležitější, raději postupně zapomíná. Je ale jasné, že do Prahy v pondělí přijíždí jeden z nejlepších sportovců všech dob, který vyhrál všechno. Tedy téměř všechno.

Typický obrázek na letošním Austalian Open: Zatímco Rafael Nadal dře na každém tréninku jako kůň, Roger Federer připomíná rekreačního hráče. Má to v ruce. Na kurt se přijde jenom rozhýbat, zahřát se a velkou podívanou si pak nechává na večerní centrální kurt.

Takhle jednoduše vypadá v podání pětatřicetiletého Švýcara téměř vše – třeba i zplodit dvakrát za sebou dvojčata.

Na kurtu se Federer díky svému efektivnímu tenisu málokdy zapotí víc než soupeř a sotva ho uslyšíte vzdychat vysílením. Ty největší boje svádí většinou sám proti sobě, protože jako nejlepšího tenistu v dějinách ho může málokdo překonat schopnostmi.

Samozřejmě, Nadal.

V roce 2009 nastupoval Federer už do čtvrtého finále French Open za sebou. Jenže nikdy před tím trofej nezískal. Naposledy právě proti svému největšímu rivalovi Rafaelu Nadalovi uhrál jen čtyři gemy a v posledním setu schytal dokonce kanára...

Federerovi se toho tak při dalším pokusu honilo hlavou spoustu. Včetně myšlenky, jestli opravdu má na to, aby titul z méně oblíbené antuky získal a dokázal tak jako šestý hráč v dějinách zkompletovat kariérní grandslam.

„Teď už můžu jít do zbytku svého tenisového života s čistou hlavou,“ zářil Federer potom, co padl úlevou na oranžový povrch. Vysněné vítězství na French Open se konečně stalo skutečností – Švýcar ve třech setech porazil Švéda Robina Söderlinga, který mu před tím neoblíbeného Rafaela Nadala v osmifinále odklidil z cesty. 

Španělský antukový specialista tehdy sledoval finále, ve kterém by hrál proti Federerovi nejradši sám, velice pozorně. Až o pět let později Nadal přiznal, že po Federerově vítězství plakal radostí – tak moc to svému rivalovi přál.  

WAWRINKA: POŘÁD TĚ MILUJU, ROGERE

Ti dva měli štěstí, že se narodili ve stejné generaci a navzájem se vyprovokovali k výkonům, na které ještě v roce 2017 kouká zbytek hráčů s otevřenými ústy. Finále Federer vs. Nadal na letošním Australian Open a následný osmnáctý grandslamový titul pro Švýcara budiž příkladem. Sám Federer pak v Melbourne srovnal nejčerstvější vítězství právě s dlouhým čekáním na titul z pařížské antuky.

Dokonce o pět let déle než na vítězství z Roland Garros si musel Federer počkat na svůj první daviscupový titul. V týmu vytvořil v roce 2014 silnou dvojici s parťákem Stanem Wawrinkou a jenom tihle dva společně porazili ve finále domácí Francii. Federer rozhodl ve svém zatím posledním daviscupovém zápase, když ve třech setech nedal šanci Richardu Gasquetovi.

„Pořád tě miluju,“ řekl rozesmátý Wawrinka na adresu Federera na následné tiskovce. Vzpomněl tím i na společnou zlatou olympijskou medaili z Pekingu, kde tahle švýcarská dvojice vyhrála čtyřhru.

K olympiádě se ovšem vztahuje také jediný velký titul, který Federer nezískal. V soutěži mužského singlu byl nejdál ve finále v Londýně v roce 2012, kde ale nestačil na domácího Andyho Murrayho. Hry v Riu pak stejně jako konec sezony musel loni vynechat kvůli zranění.

Bude mít šanci ještě v roce 2020 v Tokiu? To už bude Federerovi skoro 39 let a překonal by tím asi veškerá myslitelná očekávání. Před pár týdny ale nestárnoucí Švýcar dalším grandslamovým titulem ukázal, že věk pro něj nehraje příliš velkou roli.

ZLATÁ TŘEŠNIČKA V PRAZE?

I tak lze všechny jeho rekordy stěží pobrat – 18 grandslamů, 89 titulů na okruhu ATP, 302 týdnů na pozici světové jedničky, šňůra pěti vítězství z Wimbledonu a US Open a spousta dalších čísel, které jsou výsledkem talentu od boha, obrovské píle a vnitřní síly.

Samozřejmě chybí ještě vítězství v Laver Cupu. Premiéra nového turnaje proběhne letos v Praze právě pod patronací Federera, který bude v O2 aréně hrát za výběr Evropy.  Zdá se, že do hlavního města České republiky nemůže tahle akce dorazit v lepší okamžik.

Roger Federer bude hrát v září v Praze jako stále aktivní nejlepší hráč všech dob s minimálně jedním grandslamovým titulem z letošní sezony. Co víc si přát? Snad jen aby se stal skutečností další z neuvěřitelných snů a Federer se předvedl ve čtyřhře s Rafaelem Nadalem.

I k tomu třeba víc řekne sama švýcarská legenda už v pondělí, kdy dorazí do Prahy a právě k propagaci Laver Cupu vystoupí před novináři na Staroměstském náměstí.

Oficiální web Laver Cupu

Sledujte Laver Cupu na Facebooku

Sledujte Laver Cup na Twitteru

Sledujte Laver Cup na Instagramu