Grandslamový titul? To je ještě daleko, zůstává Zverev nohama na zemi

- Jiří Vachtl

Alexander Zverev zůstává po titulu z francouzského Montpellier nohama na zemi. Na dotazy novinářů ohledně jeho ambicí na grandslamových turnajích odpovídal velice skromně. Rodák z Hamburku si je nejspíš moc dobře vědom, že jeho čas teprve přijde.

Německý tenista má za sebou povedený start do letošní sezony, kterou odstartoval na Hopmanově poháru, kde po třech tiebreacích porazil Rogera Federera. Talentovaný mladík je tak jediným hráčem na okruhu, který letos dokázal legendárního Švýcara porazit. Zverev hrál minulý týden na turnaji ATP 250 ve francouzském Montpellier. Tam názorně předvedl, jaký je bojovník. Do finále totiž postoupil po třech třísetových bitvách, ve kterých přemohl Aljaze Bedeneho, Jeremy Chardyho a Jo-Wilfrieda Tsongu. V samotném finále pak porazil dvojnásobného vítěze tohoto podniku Francouze Richarda Gasqueta a připsal si tak na své konto druhý titul z okruhu ATP. Díky tomuto triumfu se posunul na 18. místo světového žebříčku, což je jeho životní maximum.

Německý mladík na pozápasové tiskové konferenci odpovídal i na otázky, které směřovaly k jeho ambicím na těch největších turnajích. „Od grandslamového titulu jsem ještě daleko. Možná se mi to za pár let podaří, možná také ne, kdo ví. Nikdy jsem si nemyslel, že bych ve svém věku mohl být mezi nejlepšími dvaceti hráči planety. Všechno se to seběhlo strašně rychle, což je skvělé. Já a můj tým pracujeme velice tvrdě, abychom se připravili na největší akce,“ prohlásil Zverev.

Devatenáctiletý talent by měl být jedním z hlavních taháků nově vzniklého turnaje Next Gen ATP Final. V italském Milánu bude v listopadu startovat osm nejlepších hráčů do 21 let. Sám Zverev však přiznává, že by se na podzim radši zúčastnil jiného turnaje. „Víte, o týden později je tu ještě jedno Masters, kde bych mohl startovat,“ vtipně poznamenal. „Myslím si, že podpora a prezentace mladých hráčů je ze strany ATP skvělá, takže nás lidé budou znát. Pokud bude všechno v pořádku, tak bych rád v Miláně hrál.“

Zverev bude tento týden startovat na turnaji v holandském Rotterdamu. V prvním kole ho čeká těžký duel s Dominikem Thiemem, kterého zatím ze čtyř vzájemných střetnutí dokázal porazit pouze jednou. Na holandském podniku nastoupí, po boku svého bratra, i ke čtyřhře. V prvním kole narazí na domácí pár Koolhof – Middelkoop.