Zrmzly mi nohy, smál se Federer po návštěvě závodů ve Sv. Mořici

- Jan Vojkůvka

Každý potřebuje někdy dovolenou. Nejinak je tomu u Rogera Federera, jenž si v posledních dnech užívá odpočinku od tenisových povinností a místo tréninku vyrazil do Svatého Mořice, aby se v neděli podíval na sjezdařské hvězdy na probíhajícím světovém šampionátu v alpském lyžování.

Čerstvý šampion z Australian Open a držitel osmnácti grandslamových titulů si o víkendu zajel ve Švýcarsku na svahy ve Sv. Mořici, kde se koná letošní mistrovství světa v alpském lyžování. A nemohl si najít lepší den! Neděle totiž přinesla domácím barvám zlato.

Společně se svou manželkou Mirkou sledoval sjezdy mužů i žen, a zatímco v ženském klání se radoval z bronzu své kamarádky Lindsey Vonnové ze Spojených států, v mužském závodě se dočkal vítězství svého krajana Beata Feuze.

Federer, který má k horám blízko, ostatně domov má poblíž Lenzerheide, si nedělní závody užil plnými doušky, vyfotil se s medailisty z mužského sjezdu a také s Lichtenštejnkou Tinou Weiratherovou, která sice v neděli neuspěla, ale na kontě již má stříbro ze Super G, k němuž ji Federer pogratuloval.

Přítomnost hrající legendy tenisu neušla ani přítomným novinářům. V krátkém rozhovoru pro SRF Sport Federer přišel se zajímavým poznatkem. „Zjistil jsem, že je tu docela zima,“ smál se Švýcar. „Není pro mě zrovna obvyklé, že sedím v takovém chladu. Mám zmrzlé nohy,“ podotkl.

Ač má k horám blízko a i během období, kdy si vzal od tenisu přestávku, aby se připravil na letošní sezony, se potuloval po švýcarských pohořích, tak přiznává, že má spíše raději slunce a teplo. „Jsem spíše chlápek na pláž,“ cituje Federera web CNN. „Ale je super, že mohu být v takové přírodě na horách. Mistrovství světa získal Sv. Mořic a já si to nechtěl nechat ujít,“ přiznal. Přitom vstupenky sháněl doslova na poslední chvíli.

„Včera, když jsme jedli fondue a po třetí sklenici vína, jsme si řekli, že bychom se mohli zajít podívat. Ale nevěděli jsme, jestli jsou ještě vstupenky. Tak jsem si několikrát zavolal, až mi dnes ráno můj táta řekl, že vstupenky mají. Jsem šťastný, že jsme sem zajeli,“ vypověděl Federer.