Strýcová poslala Češky do semifinále Fed Cupu! Čtyřhra vyšla o chlup lépe Španělkám

- Jiří Vachtl, Filip Lefenda

V Ostravar Aréně dnes vyvrcholilo fedcupové střetnutí České republiky a Španělska. Jako první šla do akce Karolína Plíšková, která v duelu týmových jedniček porazila Garbině Muguruzaovou. Posléze uspěla bez ztráty setu také Barbora Strýcová a vítězstvím nad Larou Arruabarrenaovou poslala domácí tým definitivně do semifinále Fed Cupu! Následně se ještě dohrávala závěrečná čtyřhra. V té se představily hráčky, které se v průběhu víkendu nedostaly na kurt. Fedcupovou premiéru si tak po boku Lucie Šafářové odbyla dvacetiletá Kateřina Siniaková. Dramatická podívaná nakonec skončila lépe pro soupeřky, Martínezová Sánchezová se Sorribesovou Tormovou vyhrály až v koncovce supertiebreaku.

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ, KATEŘINA SINIAKOVÁ - MARÍA JOSÉ MARTÍNEZOVÁ SÁNCHEZOVÁ, SARA SORRIBESOVÁ TORMOVÁ 3:6 6:4, 7:10

3:6, 6:4, 7:10 Šafářová ani Siniaková netrefily své returny, duel končí těsnou porážkou českého páru a druhým španělským bodem. 

3:6, 6:4, 7:8 Jenže ani dvacetiletá česká debutantka nedokázala ani jedno ze svých podání udržet, a tak se výhoda velice rychle přesouvá na stranu španělských soupeřek.

3:6, 6:4, 7:6 Dvě chyby Martínezové Sánchezové! Češky otáčejí skóre, Siniaková bude navíc dvakrát podávat.

3:6, 6:4, 5:6 První ztráta servisu, a sice na české straně. Forhend Šafářové skončil v síti.

3:6, 6:4, 4:5 Stále bez minibrejku. Diváci se nyní i přes špatný konec mohli bavit nejhezčí výměnou utkání, ve které bylo k vidění hned šestadvacet úderů. Lépe z této přestřelky nakonec vyšly Martínezová Sánchezová se Sorribesovou Tormovou.

3:6, 6:4, 2:2 Po čtyřech odehraných výměnách je stav nerozhodný, zatím si hráčky drží svá podání.

3:6, 6:4 Druhá sada je minulostí! Desátý gem dospěl do shody, kde nejprve Martínezová Sánchezová pokazila volej a následně celé dějství uzavřela Siniaková přesnou smečí. Následovat bude supertiebreak!

3:6, 5:4 České hráčky na příjmu vyhledávaly raketu čím dál častěji chybující Martínezové Sánchezové, která nyní ztratila servis! 

3:6, 4:4 Španělky prolamují servis Siniakové, a to zejména díky chytré hře na síti. Koncovka druhého setu tak bude velmi dramatická.

3:6, 4:3 Siniaková vybojovala výhodu a Češky mohly učinit další krok k zisku druhé sady, soupeřky z jihu Evropy se ale ze šlamastiky vyhrabaly a nakonec přeci jen snižují.

3:6, 4:2 Při podání Šafářové musely domácí hráčky otáčet gem z nepříznivého stavu 0:30, čtyřmi míči v řadě se jim to ale podařilo. Hru zakončila pohotová Siniaková, která se vložila do přestřelky Šafářové se Sorribesovou Tormovou.

3:6, 3:2 Španělky skrze shodu snižují na 3:2. 

3:6, 3:1 Výborně odservírovaný gem v podání dvacetileté Kateřiny Siniakové. České duo odskakuje na rozdíl dvou her.

3:6, 2:1 Teď se navíc k radosti ostravského publika, které je i za rozhodnutého stavu stále velice početné, zrodil brejk. Šafářová vytloukla na síti "blok" Martínezové Sánchezové.

3:6, 1:1 Reakce českého páru je jako přes kopírák. Také Češky neztratily při hře na podání ani jeden fiftýn.

3:6, 0:1 Do druhého setu vstupují Španělky na podtrženou jedničku. Martínezová Sánchezová završila čistou hru dalším přesným lobem.

3:6 Siniaková předvedla za stavu 15:40 dobrý reflex na síti, následně ale při pokusu o smeč promáchla, čímž úvodní dějství končí.

3:5 Sorribesová Tormová vyprodukovala v poslední hře hned dvě dvojchyby, tou druhou osmý gem zakončila. Češky zůstávají v boji o první set.

2:5 Hostující hráčky vyhrály už jedenáct bodů v řadě za sebou a získávají tak další gem. Ten je odměnou za v těchto chvílích takřka bezchybný výkon.

2:4 Španělky jej potvrzují čistou hrou. České hráčky nedokázaly nalézt recept na nepříjemný levácký servis Martínezové Sánchezové.

2:3 Hned čtyři z pěti dosud odehraných gemů musela rozklíčovat až shoda. Ta poslední při podání Lucie Šafářové skončila bohužel dvojchybou brněnské rodačky. Na světě je tak první brejk.

2:2 Češky mohly na příjmu bodově odskočit, soupeřky se ale dalším dvěma brejkbolům ubránily. Při tom prvním vytáhla Sorribesová Tormová elegantní lob na základní čáru, kterým přehodila obě hráčky v modročervených barvách.

2:1 Při podání Siniakové se Španělky do hry příliš nedostaly. Snadný gem pro domácí duo.

1:1 Možnost prolomit servis měly také tenistky z České republiky, a to po fantastickém bekhendovém prohozu Šafářové. Martínezová Sánchezová ale zahrála při brejkbolu pohotový volej a nakonec se svou parťačkou Sorribesovou Tormovou srovnala stav.

1:0 Češky musely při podání Šafářové odvracet dva brejkboly, nakonec byly ale v úvodním gemu úspěšnější.

BARBORA STRÝCOVÁ - LARA ARRUABARRENAOVÁ 6:4, 6:4

6:4, 6:4 Na druhý pokus už se zkušené plzeňské rodačce utkání podařilo doservírovat, zápas ukončila v tomto gemu třetím, celkově pak pátým mečbolem! Český tým tak v tuto chvíli vede nad Španělskem 3:1 na zápasy a slaví opět postup do semifinále Fed Cupu!

6:4, 5:4 Strýcová vedla na příjmu 30:0, ke třetímu mečbolu se ale nepropracovala a rozdíl ve skóre se tak smrsknul na pouhou jedinou hru. 

6:4, 5:3 Konec byl blízko, duel ale ještě pokračuje. Po dvou nevyužitých mečbolech české tenistky se zrodily pro změnu dva brejkboly. Arruabarrenaová druhý z nich po chybě soupeřky proměnila a ještě žije.

6:4, 5:2 Báry je nyní plný kurt a španělské akcie na zvrat dramaticky klesají. Strýcová se dostala na returnu ke třem brejkbolům, druhou možnost poté zužitkovala k další krádeži podání a bude tak za pár chvil servírovat na postup do semifinále!

6:4, 4:2 Češce se to záhy daří, byť po dvou neproměněných gembolech až skrze dramatickou shodu. Ostravská hala je na nohou, k triumfu českého týmu zbývá vyhrát už jen dva gemy!

6:4, 3:2 Důležitý moment! Strýcová zahrála výborný forhend křížem a bere Španělce servis! Teď jen brejk potvrdit...

6:4, 2:2 Výborně, Bára srovnává čistou hrou a mohla si tak na servisu tentokrát trochu odpočinout.

6:4, 1:2 Strýcová se dokázala dostat na příjmu do vedení 15:0, další čtyři výměny již ale patřily servírující soupeřce.

6:4, 1:1 Arruabarrenaová byla nesmírně blízko náskoku dvou her, ani jeden z celkového tria brejkových možností ale nezužitkovala a hra tak putuje na konto domácí tenistky.

6:4, 0:1 Španělka získává skrze shodu úvodní gem druhého setu. Prezentovala se v něm aktivním tenisem s častými náběhy na síť.

6:4 Plzeňská rodačka dopodávala úvodní dějství ve velké stylu, Arruabarrenaové nepovolila na závěr setu ani fiftýn! Od postupu do semifinále tak české tenistky dělí v tuto chvíli jen jeden vyhraný set!

5:4 Španělka odvrátila setbol a snižuje, v desátém gemu však bude servírovat Barbora Strýcová.

5:3 Téměř dvanáctimunutový gem je u konce. Strýcová v něm nejprve odvrátila tři brejkboly, poté už ale sbírala pouze gemboly. Jeden takový po velkém boji proměnila a vede poprvé v utkání rozdílem dvou her!

4:3 Ani Lara Arruabarrenaová ovšem nedokázala potvrdit krádež servisu vlastním podáním, a tak jsme svědky již třetího brejku v řadě. Hra Strýcová!

3:3 Výhoda brejku se rozplynula jako pára nad hrncem. Podobně jako před chvílí soupeřka dokázala Strýcová tři brejkbové hrozby zlikvidovat, následně už ale byla proti křižnému vítěznému forhendu Arruabarrenaové krátká.

3:2 Arruabarrenaová začala kupit nevynucené chyby a nabídla Strýcové premiérové brejkboly. Při prvních třech stáli při Španělce všichni svatí, od jejich proměnění byla zkušená Češka jen kousíček. Zatím nejdelší gem však nakonec přeci jen putuje na české konto, Arruabarrenaová při výhodě soupeřky pokazila kraťas a ztrácí podání.

2:2 Při podání Strýcové se zrodil nepříjemný stav 30:30, poté naštěstí dopadl lob Španělky za základní čáru. Bára gembol využila a srovnala na 2:2.

1:2 V Ostravě se hraje stále bez brejku. Španělka se dostala ke dvěma gembolům a hned ten první využila přesným forhendem přímo na čáru. 

1:1 Strýcová opovídá čistou hrou, ke které si dopomohla mimo jiné i dobrým podáním.

0:1 Španělka si na úvod utkání udržela servis. Gem zakončila vítězným forhendem po čáře, a to po pohledné výměně, která čítala celkem sedmnáct úderů.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - GARBINĚ MUGURUZAOVÁ 6:2, 6:2

6:2, 6:2 Plíšková skvěle returnovala a při druhém mečbolu ukončila tento zápas! Česká republika se tak dostává do vedení 2:1!

6:2, 5:2 Konec zápasu se odkládá! Muguruzaová poprvé prolomila podání české hráčky a vynutila si tak pokračování zápasu.

6:2, 5:1 Španělské tenistce nyní nic nevychází. V tomto gemu zaznamenala svou třetí dvojchybu a nakonec celý gem ztratila. Česká tenistka půjde podávat na vítězství v zápase!

6:2, 4:1 Následně si česká tenistka bez problémů podržela podání a utíká tak Muguruzaové na rozdíl tří her.

6:2, 3:1 Muguruzaová si opět nepomáhala prvním servisem a pustila Plíškovou ke třem brejkbolům v řadě. Ten první ještě Španělka dokázala odvrátit, ale následně si připsala další nevynucenou chybu a ztratila tak své podání.

6:2, 2:1 Karolína Plíšková tento gem skvěle odservírovala a svou španělskou soupeřku téměř k ničemu nepustila. Češka se tak opět ujímá vedení.

6:2, 1:1 Byli jsme svědky nejdelšího gemu zápasu, ve kterém měla česká tenistka dva brejkboly. Ani jeden z nich však nevyužila a Muguruzaová tak srovnala vývoj druhé sady.

6:2, 1:0 Světová trojka načala druhý set svým pátým esem. Jenže následně si svým servisem moc nepomáhala a pustila Muguruzaovou celkem ke dvěma brejkbolům. Naštěstí je všechny odvrátila a následně celý gem zakončila tak, jak ho začala - esem.

6:2 Muguruzaová si nyní opět vybrala slabší chvilku, když předvedla několik nevynucených chyb a pustila Plíškovou k třem setbolům. Jenže česká tenistka nezareturnovala a Španělka tak všechny tři odvrátila. Plíšková pak opět zabrala a nakonec získala celý gem, a tím pádem i set, na svou stranu. 

5:2 Karolína Plíšková si i počtvrté v řadě podržela podání a opět tak Muguruzaové odskakuje na rozdíl tří her. Španělka půjde po výměně stran podávat na udržení v první sadě.

4:2 Šestý gem začala Muguruzaová dvojchybou. Poté už však byla bezchybná a čtyřmi body v řadě podržela své podání. Španělka tak snižuje na rozdíl dvou gemů.

4:1 Česká tenistka pustila v páté hře svoji soupeřku k brejkbolu. Ten však Španělka nevyužila, protože svůj return poslala daleko za základní čáru. Při shodě byla Plíšková trpělivější a počkala si na chybu Muguruzaové. Celý gem pak ukončila přímým bodem ze servisu.

3:1 Garbině Muguruzaová si vůbec nepomáhala prvním podáním. Po druhém servisu ji česká tenistka tlačila a nutila k chybám. Španělka zaznamenala i dvojchybu, kterou nabídla Plíškové dva brejkboly. Rodačka z Loun hned ten první využila a prolomila tak podání své soupeřky.

2:1 Španělské tenistce teď nešel return, z kterého udělala tři chyby. Plíšková tak pohodlně drží servis a jde znovu do vedení.

1:1 První dva míčky druhého gemu putovaly na konto španělské tenistky. Plíšková pak ovšem dvakrát dobře zareturnovala a srovnala. Muguruzaová ji však k brejkbolu nepustila a vyrovnala tak skóre prvního setu.

1:0 Plíšková začala první gem na svém podání, zaznamenala dvě esa a ujala se tak vedení.