ATP

Po sezoně končím, šokoval Toni Nadal

- Jiří Vachtl

Nadalův strýc a celoživotní trenér včera svým prohlášením doslova šokoval celý tenisový svět. Španělský trenér se rozhodl, že po této sezóně ukončí vzájemnou spolupráci a nebude se tak dále podílet na přípravě svého synovce. Po sezoně tak v Nadalově týmu zůstane jako hlavní trenér Carlos Moya.

Byl to právě Toni Nadal, kdo rozpoznal Španělův talent a přivedl ho k tenisu. Po celou jeho kariéru mu byl nablízku. Z neznámého klučiny udělal nejúspěšnějšího antukáře dějin, dovedl ho ke čtrnácti grandslamovým trofejím a také k olympijskému zlatu. Jejich celoživotní spolupráce však od příštího roku končí. Toni Nadal se totiž rozhodl, že po této sezoně skončí ve Španělově realizačním týmu. „Od příští sezony už nebudu Rafu doprovázet po okruhu,“ sdělil serveru Il Tennis Italiano. Svým prohlášením tak šokoval celý tenisový svět.

V minulosti se mnohokrát spekulovalo, že se Nadal chystá svého strýce nahradit, ale nikdy se tak nestalo. „Spolupráce s mým synovcem byla vždycky dobrá, za ta léta jsme se nikdy nepohádali,“ pochvaloval si končící spolupráci. Pětapadesátiletý trenér také dodal, že Francisco Roig a Carlos Moya nadále zůstanou součástí Nadalova týmu. Do trenérského důchodu se však Toni Nadal rozhodně nechystá. „Budu pracovat pro Rafovu akademii, kde budu dohlížet na vývoj mladých talentů,“ uzavřel Nadal.

Španělský tenista se po úspěšném Australian Open rozhodl vynechat turnaj v holandském Rotterdamu. Nadal na sociálních sítích uvedl, že toto rozhodnutí učinil na základě rad od lékařů. Ti mu po náročném začátku sezony, kdy Španěl odehrál celkem deset zápasů, doporučili dát tělu dostatečný čas na regeneraci, aby tak předešel případným zraněním. Rodák z Mallorky by se tak měl do turnajového kolotoče vrátit až začátkem března, kdy začíná turnaj v americkém Indian Wells.