Nastal čas sebrat Muguruzaové první set, pravil kapitán Petr Pála

- Štěpán Hladký, Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Los Fed Cupu určil, že český tým zahájí svou pouť letošním ročníkem proti Španělkám zápasem Barbory Strýcové s favorizovanou Garbine Muguruzaovou. V sobotu si zahraje také Karolína Plíšková s Larou Arrubarrenovou a kapitán českého výběru, Petr Pála, věří, že šance na vedení 2:0 určitě jsou.

Český tým si přál, aby v sobotu začínala Karolína Plíšková, což se nakonec nesplnilo. „Člověk to nemůže ovlivnit,“ řekl Pála. Důvodem k zahájení klání s Plíškovou byla možnost vystavit španělskou jedničku tlaku případným českým vedením 1:0 na zápasy.

Jak však kapitán Pála podotkl, na harmonogramu zase tolik nezáleží. Důležitá bude pečlivá příprava před jednotlivými duely. „Probereme každý zápas, řekneme si k tomu něco už dnes a i zítra po rozehrávkách. Máme nějaké postřehy a informace. Holky se vidí hodně (na okruhu), obě s nimi hrály. Uvidíme, jak ten zápas bude probíhat.“

Španělka Garbine Muguruzaová, která nastoupí v sobotu proti Strýcové, se pyšní výbornou bilancí ve Fed Cupu, v němž ještě neprohrála ani set. „Je čas vyhrát první set a uvidíme, jak se popere s druhým,“ smál se Pála. „Bára nenastoupí jako favoritka, ale jako hráčka, která může Muguruzaovou porazit. Když se to povede, tak super, když se to nepovede, tak se nic nestane.“

Na Strýcovou rozhodně nečeká snadný zápas, ale svou soupeřku už dokázala porazit. V minulé sezoně na Australian Open vystavila Muguruzaové stopku, když ji porazila ve dvou setech.

„Báry standard je hodně nahoře. Pokud podá výkon, které předvádí v posledních dvou letech, tak bude mít velmi slušnou šanci na vítězství. Ale může se stát, že bude hrát skvěle a nemusí vyhrát, bude také záležet na Muguruzaové, která hraje rychlou hru, nátlakově. Bára potřebuje narušit rytmus soupeřky, hrát variabilně a určitě s ní nemůže hrát stylem levá pravá,“ upozornil Pála.

V druhém utkání se proti sobě postaví Karolína Plíšková s Larou Arruabarrenovou a v tomto utkání má Pála jasno. „Tam je Kája větší favorit. Je zkušená z Fed Cupu, hraje dobře. Hra Káji by měla na soupeřku platit a důležité je, aby hrála pro sebe dobře a komfortně.“

Složení pro sobotní zápasy bylo pro kapitána víceméně jasné. Nasadit Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou bylo, i přes úspěchy Lucky Šafářové a Kateřiny Siniakové, jasnou volbou. Ale jak to bude v nedělním programu?

„V neděli se může cokoliv změnit. Máme luxus toho, že můžeme nasadit více variant do dvouhry i do čtyřhry. Na sobotu jsme se domluvili takto a na neděli si počkáme, sedneme si po zápasech v sobotu a uvidíme,“ nechává si otevřená vrátka pro případné změny.

Klid mu pro nedělní výběr dává také forma Lucie Šafářové. Zkušená hráčka uhrála v singlu semifinále v Tchaj-wanu a je čerstvou deblovou šampionkou z Australian Open.

„Lucka je připravená nastoupit v neděli na dvouhru i na čtyřhru. Uhrála semifinále, to je pro tým velký přínos. Člověk ví, že má zkušenou hráčku, kdyby se cokoliv stalo. To je pro mě strašně důležitá zpráva.“

Tradiční otázkou na závěr bylo, s čím by byl po sobotním programu Petr Pála spokojen? „Budu velmi rád, když to bude 2:0. Ale zažil jsem toho už spoustu a když to bude 1:1, tak bude 1:1. I když bude 0:2, tak se pořád hraje. Jsou to jen teorie, a jak to bude probíhat, to uvidíme za čtyřiadvacet hodin, kdy začne praxe,“ usmál se kapitán českého týmu.

Původní zpravodajství z Ostravy

Neděle 5. 2.

Cesta za obhajobou začíná, Češky dorazily vlakem do Ostravy

Pondělí 6. 2.

Fed Cup je připraven. Poprvé s plastovou sítí a na zúženém kluzišti

Teď mám chuť na Španělky a po kariéře tu třeba budu krasobruslit, hlásí Strýcová po prvním tréninku

Úterý 7. 2.

Úžasný zážitek. Nabídka, která se neodmítá, říká sparing českého týmu

Příjemné nominační starosti. V hlavě snad něco mám, říká Petr Pála

Doma je doma! Hrát tady je vždy nejlepší, říká natěšená Šafářová

Důležité je dostat míček přes síť, směje se Karolína Plíšková

Červená nebo černá? České tenistky si vybíraly šaty na banket

Středa 8. 2.

Zima a nejtěžší možný soupeř. Všechno je tu proti mně, směje se Muguruzaová před losem

Fanoušci mají jasno, v hlasování zvítězily černé šaty

Trénink českých tenistek probíhal v přímém přenosu

Můj debut byl tak dávno, že už si ho ani nepamatuju, směje se Lucie Šafářová

Čtvrtek 9. 2.

Vítězka soutěže se setkala s českým týmem. Dnes od 13 hodin můžete vyhrát také!

Atletické chutě českých tenistek: Strýcová chce zkusit maratón, Šafářová obdivuje tyčkaře

České tenistky na slavnostním banketu oslnily svou krásou

Pátek 10. 2.

OBRAZEM: Fedcupový banket - Krásné nožky, loutky i čokoládová tečka