Atentát na kurtu nebo zranění rozhodčího? Podívejte se na šest největších tenisových skandálů!

- Radim Sochor, Patrik Lidmila

Občas se stane, že někomu po nevydařené výměně rupnou nervy, ale jsou i hráči, kteří to s agresivitou přehánějí. Někdy to bohužel odnese i někdo další a v takovém případě zápas končí většinou diskvalifikací. Podívejte se na případy, které se zapsaly do historie jako největší tenisové skandály.

6) McEnroe a jeho slavné "You cannot be serious!" (1981)

Jeden z nejlepších tenistů historie se zapsal do mnohých pamětí také hláškou You cannot be serious! Právě takto se jmenuje kniha, kterou sedmapadesátiletý Američan vydal. Zápas s Timem Gulliksonem v roce 1981 nabídl sporný míček, který sedminásobného vítěze singlových grandslamových turnajů značně rozohnil. John McEnroe nakonec soupeře porazil 7:6, 7:5, 6:3 a celý Wimbledon vyhrál. 

5) Raketu hodila po sběrači (2016)

Jedná se o mladou Lotyšku Jelenu Ostapenkovou. Osmnáctiletá tenistka v zápase druhého kola s Britkou Naomi Broadyovou hodila raketou po sběrači míčků. Po zápase tvrdila, že jí raketa vyklouzla z ruky, ale její soupeřka byla opačného názoru. Broadyová se na kurtu vehementně dožadovala diskvalifikace Ostapenkové, ale rozhodčí jí po poradě se supervizorem udělil pouze varování, se kterým se Britka jen těžko smiřovala. Zápas nakonec vyhrála Naomi Broadyová, která musela rozhodující třetí set otáčet z hrozivého stavu 1:5, ale šesti vyhranými gemy za sebou obrat dokonala a postoupila do dalšího kola turnaje v Aucklandu.

4) Zkrat Nalbandiana (2012)

David Nalbandian se ve finále turnaje v Londýně utkal s Marinem Čiličem, který do té doby ještě žádný turnaj na trávě nevyhrál. Argentinec v prvním setu Čiliče porazil v tie-breaku a mohl si dojít pro vítězství, jenže ve druhé sadě, za stavu 4:3 pro soupeře, po prohraném fiftýnu, rozkopal reklamní banner, za kterým ale seděl čárový rozhodčí. Tomu způsobil krvavou ránu na holeni, a tak umpirový rozhodčí k nelibosti fanoušků zápas ukončil a Nalbandiana diskvalifikoval. Zraněný rozhodčí musel být převezen do nemocnice a první travnatý titul tak spadl chorvatskému tenistovi do klína. 

3) Míčkem trefil rozhodčího na umpiru (2017)

A máme tu nejčerstvější skandál, který jsme mohli vidět v prvním kole letošního Davis Cupu mezi Kanadou a Velkou Británií. Domácí mladík Denis Shapovalov neudržel v rozhodujícím zápase nervy na uzdě a po prohrané výměně naštvaně odpálil míček. K jeho smůle ale trefil do hlavy umpirového rozhodčího. Hned jak Kanaďan zjistil, co způsobil, šel se rozhodčímu omluvit. Arnaud Gabas jej ale následně diskvalifikoval a domácí výběr tak přišel o šance na postup. Francouzský rozhodčí byl poté převezen do nemocnice na pozorování, následně byl i operován. Denis Shapovalov dostal pokutu ve výši 7 000 dolarů. O tomto incidentu jsme Vás také informovali v článku na našem webu.

2) Odchozený zápas od Kyrgiose (2016)

Možná si na tuto událost ještě pamatujete. Známý bouřlivák Nick Kyrgios tři dny po získaném titulu v Tokiu naprosto odchodil zápas druhého kola v Šanghaji s Mischou Zverevem, kterému po 48 minutách podlehl 3:6, 1:6. V zápase například poslal první servis rychlostí těsně nad 100 km/h a druhý přepálil přes 200 km/h. Po tom, co Kyrgios vyslal na Zvereva další slabé podání, nečekal na return soupeře a hned se vydal směrem k lavičce, dostal od umpirového rozhodčího varování. Ani to ale nepomohlo a mladý Australan pokračoval ve svém bojkotu. Ke konci zápasu si ani v přestávkách mezi gemy nešel sednout na lavičku a rovnou přecházel na druhou stranu kurtu, kde čekal na pokračování. Navíc se dostal i do slovního konfliktu s fanoušky, kteří mu jeho "snahu" opláceli hlasitým bučením. Nick Kyrgios dostal od ATP pokutu 16 500 dolarů. Kontroverzní mladík, který pomohl k vyřazení Česka v letošním ročníku Davis Cupu, poté musel navštívit psychologa.

1) Útok na Moniku Selešovou (1993)

Monika Selešová ve své době patřila k největším talentům světového tenisu. Už v patnácti letech vyhrála svůj první turnaj mezi ženami a o rok později, jako nejmladší hráčka v historii, dokonce zvítězila na grandslamu v Paříži. V následujích dvou letech se jí velmi dařilo a zdálo se, že tahle Srbka má před sebou tu nejzářivější budoucnost. Vše se pro ni vyvíjelo skvěle až do turnaje v Hamburku v roce 1993. Ve čtvrtfinále s Magdalenou Malejevovou se k ní, v přestávce mezi gemy, připlížil neznámý útočník a zezadu ji napadl nožem. Selešová se následně zhroutila a zachránit se ji podařilo jen díky velmi rychlé pomoci. Útočníka ihned zpacifikovali sami diváci. Později se ukázalo, že jde o duševně nemocného člověka, fanatického fanouška Steffi Grafové, kterou právě Selešová sesadila z pozice světové jedničky. Léčba sice proběhla bez větších komplikací, ale ránu na duši v ní zanechala navždy. Po roce a půl se vrátila na kurty, dokázala sice vyhrát Australian Open, ale poté následoval rychlý pád žebříčkem dolů a ukončení kariéry.