Úžasný zážitek. Nabídka, která se neodmítá, říká sparing českého týmu

- Daniel Kubelka, Štěpán Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Do českého fedcupového týmu tak úplně nepatří, už jen tím, že je to muž. I tak ale není ve výběru kapitána Petra Pály úplným nováčkem. David Poljak, dvacetiletý rodák z Ostravy, totiž patří mezi pravidelné sparingpartnery českých tenisek.

„Poprosili mě, jestli bych si nešel s holkama zahrát, to se samozřejmě neodmítá. Mám rád atmosféru v týmu, byla vždy výborná. Moc jsem se na to těšil,“ říká na úvod rozhovoru pro Tenisový svět aktuálně 688. hráč žebříčku.

Jak jsme již v úvodu uvedli, není to poprvé, co Poljak s českým týmem trénuje. Již před pěti lety si totiž před semifinálovým duelem s Itálií zatrénoval s Petrou Kvitovou. A jak už to tak s velkými zážitky bývá, přišel zcela nečekaně.

„Dostal jsem se k tomu úplně náhodou. Zavolal mi vyplétač Richard Šodek a pak i přímo kapitán Petr Pála, tak jsme se domluvili,“ říká Poljak, jak se vůbec poprvé alespoň na malou chvíli stal součástí českého výběru. A letos tomu nebylo jinak. „Znovu to byla náhoda. Byl jsem na cestě z challengeru v Budapešti a zavolali mi, jestli bych neměl v úterý čas.“

V letošním roce už je to potřetí, co dvacetiletý tenista rozehrává české tenistky, a tak už celou věc prožívá bez známky nervozity. Před pěti lety, kdy bylo Poljakovi pouhých patnáct let, tomu ale bylo jinak. „Tehdy jsem byl hodně překvapený, bylo mi teprve patnáct let, že si vybrali zrovna mě. Byl to pro mě úžasný zážitek. Hrál jsem s Petrou (Kvitovou), s Luckou (Šafářovou) a ještě s dalšími děvčaty,“ popsal svou tehdejší premiéru.

Ta navíc před pěti lety, kdy český výběr bojoval v Ostravě s Itálií o postup do finále Fed Cupu, byla vítězná. Český tým porazil svého soka 4:1 a výrazně vykročil za obhajobou titulu z roku 2011. O rok později, kdy byl Poljak znovu v Ostravě, Češky smetly Australanky 4:0. Mohlo by se tak stát, že dvacetiletý tenista nosí českému týmu štěstí.

A jak vidí šance Pálova výběru proti Španělsku? „Nedovedu říct kolik, ale určitě vyhrajeme. Máme takový tým holek, který ještě dlouho nebude prohrávat.“