Cílem je první dvoustovka žebříčku, říká Krejsová po titulu z Glasgow

- David Schlegel

Petra Krejsová v neděli vyhrála svůj šestý titul na okruhu ITF. Ve skotském Glasgow porazila ve finále Holanďanku Bibiane Schoofsovou 2:6, 7:5 a 6:4. Šestadvacetiletá česká tenistka dnes poskytla Tenisovému světu exkluzivní rozhovor, ve kterém nám sdělila své dojmy a také další plány na aktuální sezonu.

Petro, velká gratulace k titulu. Jak jste si to v Glasgow užívala, jak se vám tam líbilo a kdy jste začala věřit, že to dotáhnete do vítězného konce?
Ve Velké Británii se mi celkově líbí. Na podzim jsem tu vyhrála dva turnaje v řadě a teď jsem přidala další. Trochu jsem sem jela s obavou, jestli se mi tento turnaj povede lépe než ten první ve Stuttgartu, ale nakonec jsem ráda, že jsem to takto zvládla. Věřit, že vyhraju, jsem začala asi až po mečbolu. :-)

V semifinále i ve finále jste otáčela zápasy, které se pro vás nevyvíjely dobře. Němka Julia Wachaczyková v semifinále vyhrála první set 6:4, ve druhém to bylo 3:3. V čem byla nebezpečná?
V semifinále hrála soupeřka tenis, který mi moc nesedí. Hrála pomalé, krátké míče a já jsem ze začátku moc chybovala. Naštěstí jsem se v druhém setu chytla, hrála jsem aktivně a bez chyb až do konce zápasu.

Ve finále jste ztrácela s Holanďankou Bibiane Schoofsovou už 2:6 a 2:5. Co se na kurtu dělo do té doby a co potom?
Ve finále mi trochu pomohla soupeřka, když za stavu 5:2 ve druhém setu trochu zvolnila a znervózněla a já využila situace. Třetí set už byl trochu boj, protože jsem na začátku třetího setu upadla a udělala jsem si něco s loktem. Zápas jsem tak dohrávala s mírnou bolestí.

I ve třetí sadě soupeřka vedla 2:0 a 30:15 při svém podání, opět jste se dostala do zápasu a vyrovnaný závěr jste zvládla. Byla jste hodně nervózní? Co na soupeřku nakonec platilo?
Nervozní jsem vůbec nebyla. Byl to docela boj, takže na nervozitu ani nebyl prostor. Celkově si myslím, že dnes hodně rozhodla bojovnost a také to, že jsem to i přes svůj zdravotní stav nevzdala.

V čem byla Schoofsová set a půl lepší?
Měla lepší taktiku a já dnes nebyla moc silná na svém servisu. Navíc mě hodně dostávala pod tlak, já v obraně kazila a když jsem zahrála volný míč tak mě hned rozběhala.

Až do čtvrtfinále jste neztratila ani set. Který z těch prvních třech zápasům byl pro vás nejtěžší?
Psychicky to byl asi hned ten první, když soupeřka nastoupila a během minuty vedla 3:0. Tam jsem se cítila docela zle, ale jinak jsem hrála svou hru a nedala jsem soupeřkám moc šanci na to mě ohrozit.

Jak moc vám vyhovovaly podmínky v Glasgowě?
Povrch zde byl přiměřeně rychlý, což mi vyhovuje a bylo příjemné, že na semifinále i finále přišlo hodně lidí.

Na turnaji jste s Rumunkou Andreiovou postoupily až do finále čtyřhry. Jste s vystoupením v deblu spokojená? 
Ano, jsem spokojená. Akorát ve finále se nám proti zkušeným soupeřkám ukázalo, že je stále na čem pracovat a zlepšovat se. Ráda bych s Laurou zkusila i pár turnajů vyšší úrovně, protože jsme si na kurtu celkem sedly.

Z posledních čtyř turnajů jste tři vyhrála a porazit vás dokázala jen v 1.kole ve Stuttgartu právě vaše deblová partnerka Rumunka Andreiová. Zná lépe vaše slabiny nebo jste si ji vybrala právě proto, že se na kurtu dobře doplňujete?
Ve Stuttgartu to byl trochu zvláštní zápas. Ona byla rozehraná z kvalifikace. Já byla trochu víc nervózní při svém prvním startu v nové sezoně. Zase až tak se neznáme, protože spolu hrajeme teprve druhý turnaj.

Když jsme s vámi dělali rozhovor v polovině roku, nebyla jste moc se svou hrou spokojená, změnilo se to v jeho druhé polovině?
To bylo z toho důvodu, že se mi moc nedařilo, protože jsem po delším zranění nedokázala najít svůj herní rytmus. Se svým trenérem Ondrou Mojsem jsme spolu udělali ve druhé polovině roku velký kus práce.

V minulosti jste byla již na 319. místě, jaké jsou vaše aktuální cíle?
Cílem je minimálně nejlepší dvoustovku žebříčku WTA.

Jste v Glasgow sama nebo s realizačním týmem? Podle čeho jste si vybrala pro start právě tento turnaj?
Jsem tu s trenérkou Barborou Božkovou, která zastupuje mého trenéra, který se mnou zatím bohužel nemůže cestovat. Vyhovuje mi zde povrch i to, že se hraje v hale, což je pro moji hru optimální.

Teď jste měla hrát další turnaje ve Velké Británii. Jak to tedy uděláte, vzhledem k zmíněnému zranění lokte?
Bohužel poletím domů, protože nevím co s tím loktem mám, takže nejsem na sto procent připravená hrát další turnaj. Když se vše zlepší, tak se sem vrátím na třetí turnaj.

A poslední otázka: Vyhrála jste šestý turnaj ve dvouhře, všechny předchozí měly dotaci jen 10 000 dolarů. Stavíte díky vyšší dotaci tuto výhru výše? Jakého titulu si vážíte nejvíc?
Myslím si, že tento turnaj byl obsazený kvalitně, ale zatím to beru jen jako malý krok ve svojí kariéře. Ráda bych si splnila i vyšší cíle – hrát turnaje s vyšší dotací či WTA turnaje. Vážím si všech svých titulů. Možná trochu více toho v Praze, protože tam jsem začala věřit, že mohu opět vyhrávat a hrát dobrý tenis.

CESTA PETRY KREJSOVÉ ZA TITULEM VE DVOUHŘE V GLASGOWĚ:
1. kolo: PETRA KREJSOVÁ (421.) - Karola Patricia Bejenaruová (ROU, 810.) 6:4, 6:2
2. kolo:  PETRA KREJSOVÁ (421.) - Mijabi Inueová (JPN, 575.) 6:3, 6:2
čtvrtfinále: PETRA KREJSOVÁ (421.) - Emina Bektasová (USA, 525.) 6:4, 6:3
semifinále: PETRA KREJSOVÁ (421.) - Julia Wachaczyková (GER, 372.) 4:6, 6:4, 6:0
finále: PETRA KREJSOVÁ (421.) - Bibiane Schoofsová (NED, 483.) 2:6, 7:5, 6:4
  
CESTA PETRY KREJSOVÉ ZA FINÁLOVOU ÚČASTÍ VE ČTYŘHŘE V GLASGOWĚ:
1. kolo: PETRA KREJSOVÁ, Laura-Ioana Andreiová (CZE/ROU) - Nina Stadlerová, Kimberley Zimmermannová (SUI/BEL) 6:4, 7:5
čtvrtfinále:  PETRA KREJSOVÁ, Laura-Ioana Andreiová (CZE/ROU) - Marie Benoitová, Michaela Hončová (BEL/SVK) 6:4, 6:2
semifinále: PETRA KREJSOVÁ, Laura-Ioana Andreiová (CZE/ROU) - Katharina Heringová, Luisa Marie Huberová (GER) 6:4, 6:4
finále: PETRA KREJSOVÁ, Laura-Ioana Andreiová (CZE/ROU) -  Jocelyn Raeová, Anna Sithová (GBR) 3:6, 2:6

Petra Krejsová po výhře v Bonver tenisové extralize 2016 nad Anastasií Sevastovovou 6:3, 6:4

 Petra Krejsová po prohře v Bonver tenisové extralize 2016 s Barborou Strýcovou 4:6, 3:6
  

Petra Krejsová po výhře ve finále turnaje Kuchyně Gorenje Open 2016 v Praze nad Miriam Kolodziejovou 7:5, 7:6(4)
  

Petra Krejsová a Chantal Škamlová po výhře ve finále čtyřhry Futures ve Slovenské Ľupče nad dvojicí Kotelešová, Kužmová 6:2, 6:1