Davis Cup: Češi uhráli ve čtyřhře sedm gemů a po dvou letech si zahrají v baráži

- Jan Vojkůvka, Radek Štohl

Zápas o všechno odehráli čeští tenisté v utkání Davis Cupu v Austrálii, kde se v sobotu ráno SEČ konala tradiční čtyřhra. Důležitý zápas se však páru Veselý – Šátral nevydařil, když za necelou hodinu a půl prohrál 3:6 2:6 2:6. Česká republika se tak po dvou letech opětovně objeví v baráži, která se bude hrát 15. - 17. září.

Po dvou porážkách v pátečních singlech nečekalo na český pár Jiří Veselý – Jan Šátral nic snadného. Nejen, že oba hráči prohráli své úvodní zápasy, Češi navíc museli oželet služby ostříleného Radka Štěpánka. Nezkušená dvojice spolu ještě v deblu nenastoupila, ale právě Veselý dokázal společně s Adamem Pavláskem v roce 2015 překvapit favorizované Australany v bývalé ČEZ Aréně v Ostravě. V pěti setech přehráli Sama Grotha s Lleytonem Hewittem. Pro třiadvacetiletého Veselého se v rámci Davis Cupu jednalo o doposud jediné utkání ve čtyřhře.

Již ve čtvrté hře zápasu vidělo ne příliš hojné australské publikum první brejk, když své podání neudržel Jan Šátral. Čeští tenisté však rychle zabojovali a také díky dvěma dvojchybám nedávného vítěze Australian Open ve čtyřhře získali rebrejk. Ten po mírných komplikacích potvrdili, a srovnali tak na 3:3. Další ztracený servis ovšem na sebe nenechal dlouho čekat. Stalo se tak ve chvíli, kdy na podání byl nováček daviscupového týmu. Ačkoliv následně šel servírovat do té doby nejistý Peers, nenechali si domácí hráči první sadu uniknout a získali ji v poměru 6:3. 

Nepovedený závěr setu si Češi přenesli i do dějství druhého, když při servisu Veselého hned na úvod dovolili soupeřům získat brejk. I když se v následujícím gemu dokázali dostat na shodu, brejkovou příležitost si nevytvořili. Šátral následně poprvé v zápase uspěl na svém podání a rovnou čistou hrou. Australané, především pak Sam Groth, však byli ve velké pohodě, což potvrdili znovu brejkem v páté hře, po kterém vedli 4:1. Jelikož diváci do konce setu již žádný ztracený servis neviděli, vyhráli Groth s Peersem druhou sadu 6:2. Tu ukončil po druhém podání prvně jmenovaného Jan Šátral returnem do sítě.

Třetí set začalo české duo naprosto stejně, jako ten druhý, tedy ztracením podáním čistou hrou. Jediný rozdíl spočíval v tom, že tentokrát byl na servisu rodák z Mělníka. Peers potvrdil tuto skutečnost čtyřmi získanými fiftýny za sebou pro australský pár. Aby toho nebylo málo, tak servis si ve třetí hře ztratil i Jiří Veselý. Zmar této dvojice umocňoval fakt, že společně s koncem setu neuhrála do poloviny třetího gemu 14 míčků v řadě! Série pěti prohraných gemů skončila v páté hře, když při podání Šátrala odvrátil méně zkušenější deblový pár čtyři brejkbolové příležitosti soupeře. Tenisté si do konce setu již drželi svá podání, a tak Austrálie za necelou hodinu a půl mohla slavit snadné vítězství ve třech sadách.

Nevydařená čtyřhra rozhodla o tom, že domácí tenisté neztratili za dva dny jediný set a po sobotě již mohou slavit postup do čtvrtfinále. V této fázi se objeví po dvou letech, když v roce 2015 porazili právě Českou republiku 3:2 na zápasy. Naopak poražená země musí odehrát baráž, která se uskuteční 15. - 17. září.

Austrálie - Česko 3:0
Jordan Thompson - Jiří Veselý 6:3, 6:3, 6:4
Nick Kyrgios - Jan Šátral 6:2, 6:3, 6:2
Sam Groth, John Peers - Jan Šátral, Jiří Veselý 6:3 6:2 6:2

Původní zpravodajství z Melbourne

Pátek 3.2.

Štěpánkův sen nebo skalp jedničky. Jaké byly největší zápasy DC týmu?

Chválili ho, ale spokojený nebyl. Jednoznačný zápas, říkal Šátral po premiéře

Zklamání, hodnotil kapitán Navrátil první den. Do čtyřhry bez Štěpánka

Bolestivá prohra. Prostě křeč, hlesl Veselý po prohře s Thompsonem

Čtvrtek 2. 2.

Nejsložitější nominace za mých jedenáct let u týmu. Má ale i pozitiva, míní kapitán Navrátil

Přes spolupráci se Štěpánkem k Davis Cupu. Užívám si to, libuje si Devoty

Ideální spoluhráč do debla? To asi myslíte Radka Štěpánka, smál se Kolář

Hvězda, kterou na kurtu neuvidíte. Fyzioterapeut Novotný s týmem dělá divy

Mám rád velké zápasy, zní od Šátrala před premiérou. V pátek začne Veselý

Los DC: Veselý začne s Thompsonem, debutanta Šátrala čeká jednička

Středa, 1. 2.

Místo raket obleky. Češi vyrazili na tradiční večeři a vyhlíží los. 

Štěpánek o čtyřhře: Už mladé tolik nebere. Na sobotu je připraven

Úterý, 31.1.

Nebudu prosit, aby hrál za svou zemi, řekl Hewitt k absenci Tomice

Češi v Austrálii okusili kurt. Hrál bych i na poli, smál se Štěpánek

Dýchne na vás historie. O další milník v bývalém dějišti Australian Open bojují Češi