Mám rád velké zápasy, zní od Šátrala před premiérou. V pátek začne Veselý

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: První kolo Davisova poháru bylo rozlosováno. Úvodní dvouhru rozehraje v pátek Jiří Veselý s Jordanem Thompsonem, po něm nastoupí Jan Šátral proti Nickovi Kyrgiosovi. „Dopadlo to dobře. Jsem rád, že začínám,“ radoval se Veselý, který bude v duelu s australskou dvojkou mírným favoritem. Cíl Čechů pro první hrací den? „Po pátku budu spokojený se stavem 1:1,“ řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

Čeští daviscupoví reprezentanti si vyzkoušeli zase něco nového. Los proběhl netradičně v cirkusu, provázela ho zajímavá kulturní vystoupení. „Kulisa byla hezká. Přišlo sice poměrně málo lidí, ale bylo to moc pěkné. Obrovský zážitek,“ uvedl nehrající kapitán týmu. 

Jako první se v pátek na kurtu ukáže Jiří Veselý. Výsledek losu ho potěšil. „Dopadlo to dobře. Jsem rád, že začínám. Přece jen ten bod přes dvojku je určitě hratelnější. Kdyby se mi povedlo vyhrát, bude to lepší i pro Honzu,“ řekl před duelem s Jordanem Thompsonem, pro českou jedničku nepříliš známým soupeřem. 

Veselý se svým pátečním soupeřem odehrál jediný zápas. Před třemi lety v Sydney vyhrál český borec ve třech setech – 6:7 (4), 6:3, 6:1. „Od té doby se toho asi hodně změnilo. Vím, že je dobrý obranář. Skvěle se hýbe. Něco na něj ale vymyslíme,“ usmíval se Veselý. 

Zkušenosti by měly být na jeho straně a nemusel by na něj být vyvíjen ani takový tlak. „Pokusím se si toho na sebe moc nenaložit. Už jsem nějaké ty zápasy v Davis Cupu odehrál. Mám na to. Nechám tam maximum.“ Jeho slova potvrdil i kapitán Navrátil: „Doufám, že se uvolní. Bývá dost svázaný. Nehrajeme doma, nejsme favoriti. Nebude na něj takový tlak.“

Po úvodním zápase na kurt vběhne domácí hvězda s českým debutantem. Šátral to s Kyrgiosem nebude mít snadné. „Jako hráč je dost možná jedním z nejlepších na světě. Otázka ale je, jak udrží koncentraci. I když povolí, budu to mít pořád těžké, ale ta šance tam bude,“ řekl Šátral. 

Pro rodáka z Mělníka tedy na úvod žádné lehk utkání. „Těším se ale hodně. Mám rád tyhle velké zápasy. Většinou jsem proti silným soupeřům hrál velmi dobře,“ řekl a dodal, že se soupeře nebojí: „Nejdu tam s tím, že bych měl prohrát. Jinak bych tam ani nemusel chodit.“

Původní zpravodajství z Melbourne

Čtvrtek 2. 2.

Los DC: Veselý začne s Thompsonem, debutanta Šátrala čeká jednička

Středa, 1. 2.

Místo raket obleky. Češi vyrazili na tradiční večeři a vyhlíží los. 

Štěpánek o čtyřhře: Už mladé tolik nebere. Na sobotu je připraven

Úterý, 31.1.

Nebudu prosit, aby hrál za svou zemi, řekl Hewitt k absenci Tomice

Češi v Austrálii okusili kurt. Hrál bych i na poli, smál se Štěpánek

Dýchne na vás historie. O další milník v bývalém dějišti Australian Open bojují Češi