Rozhodčí rozumím, ale Češi by na sebe neměli házet špínu, říká Jan Šátral

- David Soumar

Víkendová diskvalifikace Terezy Martincové v kvalifikaci turnaje v Petrohradu měla mezi českými tenisty velký ohlas. Martincová za stavu 5:5 a 30:30 v rozhodujícím setu zápasu s Belgičankou Mertensovou prohodila směrem ke své Michaele Krajicekové, sedící v hledišti, větu: "Můžu jí dát do držky?" Čárová rozhodčí Nikola Švárová na výrok Martincové upozornila sudí na empiru a Tereza Martincová byla diskvalifikována.

O problému se začalo živě diskutovat mezi českými tenisty. Přímou zkušenost s Nikolou Švárovou má i člen českého daviscupového týmu Jan Šátral, který se právě připravuje na svou premiéru v týmové soutěži v Melbourne. "Četl jsem o té situaci na facebooku. Viděl jsem, že to byla stejná rozhodčí, se kterou jsem měl já problém v Jablonci a Bára Strýcová při extralize," uvedl v rozhovoru s redaktorem Tenisového světa přímo v Melbourne.

"Na jednu stranu rozhodčí chápu, že je to její práce. Na druhou stranu jsme Češi. Neříkám, že bychom se měli podporovat, ale neměli bychom na sebe házet špínu. Kdyby to rozhodčí neoznámila, tak o tom nikdo neví," přidal svůj pohled.

Sám se také nechová vždy na kurtu podle pravidel bontonu. "Já jsem asi ten poslední, kdo by měl Tereze říkat, jak se má chovat. Takové věci se stávají a myslím, že to nebylo od rozhodčí úplně na místě," hodnotil víkendový incident.

Tenisté tráví většinu sezóny v zahraničí, na kurtu se většinou povzbuzují v českém jazyce a česky si také občas uleví. "V zahraničí nám obvykle rozhodčí nerozumí. I já když nadávám, tak se snažím nadávat tak, abych nepoužíval žádné mezinárodní vulgarismy. Tereza měla velkou smůlu. Jakkoliv chápu, že je to práce rozhodčích, myslím si, že tohle by se dělat nemělo," vysvětloval.

Šátral měl s Nikolou Švárovou problém na turnaji kategorie futures v Jablonci nad Nisou v květnu 2016, kde rozhodovala rozhodčí jeho čtvrtfinálový zápas s Polákem Hubertem Hurkaczem, který Šátral ve třech setech prohrál. Zápas provázela celá řada kontroverzních výroků a spousta diskusí, které se v závěru zápasu probíhaly prakticky v každém gemu. I díky nižší koncentraci na zápas Šátral utkání nakonec ztratil 4:6 ve třetím setu. "Byla tam dvě úplně neuvěřitelná rozhodnutí. Přijde mi, že v Česku se snaží některé začínající rozhodčí na sebe upozornit, ale nevím," říkal tehdy bezprostředně po zápase.

"Pak mi to už přišlo až směšné, tak jsem jednou po servisu Hurkacze, který dal čistou lajnu, reklamoval aut, rozhodčí se přišla podívat na míček a vyjádřila se, že míček byl mimo. Takhle to prostě je, nedá se nic dělat. Zápas mi to neprohrálo, i když ho to asi hodně ovlivnilo," dodal v pátek 27. května Jan Šátral.

Jan Šátral hodnotí 27. května 2016 čtvrtfinálový zápas futuru v Jablonci nad Nisou s Hubertem Hurkaczem 7:6(3), 2:6, 4:6. K rozhodčí se vyjadřuje v čase 1:30.