Pomohl si Federer podvodem? Pat Cash se pustil do švýcarské legendy

- Petr Šístek

Finálové utkání mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem nadchlo celý tenisový svět. Švýcarský tenista o zisku svého osmnáctého grandslamového titulu rozhodl poté, co otočil vývoj pátého setu ziskem pěti gemů v řadě od stavu 1:3. Tomu ale předcházelo jeho ošetření v přestávce před rozhodující sadou, které dle některých mohlo být jen účelovým vyvedením soupeře z rytmu. „Je to podvádění v rámci pravidel, ale i tak to není v pořádku,“ opřel se do Federera wimbledonský šampion Pat Cash v pořadu BBC Radio 5 Live.

Medical time out, tedy možnost ošetření, které může probíhat i v útrobách tenisového areálu, je tenisty hojně využívané pravidlo. Nezřídka kdy jsou ale hráči obviněni zejména svými soupeři z nevhodného načasování. Podobné kritiky se tak dočkal kupříkladu od Stana Wawrinky Novak Djokovič, když si během prohraného finále loňského US Open za stavu 1:3 ve čtvrté sadě vyžádal ošetření prstu na noze.

Lze se totiž domnívat, že někteří tenisté primárně nepotřebují akutní zdravotní pomoc, ale jejich cílem je rozhodit nenadálým přerušením svého protivníka. Také se pomalu stává běžnou praxí, že mnoho hráčů využívá po prohraném setu práva odskočit si na toaletu, aby se zde zkoncentrovali a podařilo se jim utkání v dalším průběhu zvrátit v jejich prospěch.

Něco takového ale Roger Federer rezolutně odmítá. „Noha mě bolela od druhého kola, ale zvládl jsem se s tím nějak vypořádat. V zápase se Stanem mě bolela třísla z obou stran. Pořád jsem s bolestí bojoval,“ vysvětloval rodák z Basileje, který se na Australian Open představil v soutěžních zápasech po půlroční pauze.

„Pravidla jsou od toho, aby se používala. Ne, aby se zneužívala. Myslím, že takhle se snažím chovat dvacet let své kariéry. Ta kritika je přehnaná. Jsem poslední člověk, který by si bral zdravotní přestávku. Nevím, o čem to mluví,“ reagoval pětatřicetiletý Federer na slova Pata Cashe. Skutečnosti, že osmnáctinásobný grandslamový šampion se snažil udělat maximum pro to, aby mohl pátý set plnohodnotně odehrát, nasvědčuje i fakt, že Federer během své dlouhé kariéry odehrál 1332 zápasů na okruhu ATP a ani jeden z nich neskrečoval.