Můžu jí dát do držky? ptala se Martincová kamarádky. Pak následovala diskvalifikace

- Petr Šístek

Tereza Martincová se pokoušela proniknout do hlavní soutěže turnaje WTA v Petrohradu, avšak její cesta kvalifikací skončila ve druhém kole. Ne však poté, co by nad její síly byla soupeřka, 82. hráčka světa Elisa Mertensová, ale v důsledku diskvalifikace za stavu 5:5 v rozhodujícím třetím setu za verbální napadení rozhodčí.

Česká tenistka vstoupila do zápasu velmi dobře a divoký první set, v němž bylo k vidění hned sedm ztracených podání, ovládla poměrem 6:4. Ve druhé sadě ji již umpirová rozhodčí rozhodila několika pozměněními výroků čárových rozhodčích a Martincová set prohrála poměrem 4:6. „Rozhodčí celý zápas opravovala lajnové rozhodčí proti mně. Když se to stalo ve druhém setu už tak potřetí, tak jsem na ni zařvala, že si ze mě asi dělá p*del, ale nedostala jsem žádné varování,“ popisuje pro Tenisový svět. Ve třetím dějství se Češka dokázala propracovat k vedení 4:1, avšak soupeřka ztrátu dokázala smazat a v koncovce sady vše vygradovalo.

„Podruhé jsem se ozvala za stavu 5:5 a 30:30, když lajnový rozhodčí zahlásil jasný aut a hlavní rozhodčí ho opravila. Tak jsem se podívala na Míšu Krajicekovou, která mě celou dobu podporovala, a když nechápala, tak jsem se jí zeptala, jestli té rozhodčí za to můžu dát do držky, že to už fakt není možné,“ vysvětluje důvod své diskvalifikace.

„Umpirová rozhodčí tomu nerozuměla, ale problémem bylo, že tam byla i česká čárová rozhodčí, s níž měla kupříkladu Bára Strýcová velký problém na extralize, která utíkala za hlavní rozhodčí a vše jí řekla,“ vzpomíná Martincová. „Následně přišla supervizorka turnaje a rozhodla o skreči utkání,“ smutní česká tenistka. Rozhodčí, s níž měla při extralize problémy Barbora Strýcová, se jmenuje Nikola Švárová.

„Celá situace mě velmi mrzí. Celý zápas jsem byla klidná až na tyto dva výroky. Rozhodčí byla zcela proti mně, každopádně je to moje chyba a velké ponaučení pro příště. Hodně toho lituji, ale skrečování zápasu bez upozornění jsem nečekala. Jak ale vidíte, bohužel se to stává a já jsem toho důkazem,“ kaje se Tereza Martincová.

Přitom s Elisou Mertensovou, vítězkou nedávného turnaje WTA v Hobartu, hrála zcela vyrovnanou partii. „Docházely mi síly, chytaly mě křeče, ale pořád jsem hrála a věřila, že to dám. Ztrácela jsem sílu hrát tak agresivně, jak jsem hrála. Soupeřka jen vracela, hrála bez chyb a využívala síly mých úderů,“ popisuje hráčka štvanického I. ČLTK, která bude mít možnost napravit své pochybení na blížících se turnajích v Dauhá a Dubaji.

Porušení řádu Barbory Strýcové během Bonver tenisové extraligy 2016 - část 1.

Porušení řádu Barbory Strýcové během Bonver tenisové extraligy 2016 - část 2.

Tereza Martincová po prosincové prohře s Kateřinou Siniakovou 1:6, 7:6(3) a 2:6 v Bonver tenisové extralize 2016

Tereza Martincová po prohře s Amandine Hesseovou 1:6 a 5:7 v 1. kole dvouhry na červencovém turnaji Advantage Cars Prague Open 2016 + vzpomínky na oblíbený turnaj ve Florianopolis