Dokázal jsem držet krok s každým a to je pro mě nejdůležitější, říká Nadal po finále

- Petr Šístek

Rafael Nadal v dlouho očekávaném utkání podlehl Rogeru Federerovi 4:6, 6:3, 1:6, 6:3 a 3:6 i potřetí v řadě odchází z finále Australian Open jako poražený. I nadále tak zůstává jeho jediným melbournským triumfem titul z roku 2009. Španělský tenista se ale raduje zejména z toho, že může na kurtech opět zápolit s těmi nejlepšími, čehož si cení více než samotných titulů.

„Myslím, že to byl skvělý zápas. Užíval jsem si každý jeho moment. Bojoval jsem, abych se pokusil získat trofej. Měl jsem nějaké šance v pátém setu, když jsem byl o brejk nahoře, ale je pravda, že Roger hrál poté velmi agresivně a zahrál mnoho skvělých úderů. Bylo tak těžké si servis udržet pokaždé,“ vysvětloval po finále rodák z mallorského Manacoru.

„Právě cítím, že to byl skvělý pětisetový zápas ve velmi speciálním finále pro fanoušky i pro nás. Je skvělé hrát proti Rogerovi znovu ve finále po několika letech,“ vrátil se Nadal k momentu, kdy Federera pozval na otevření své tenisové akademie a se svým švýcarským kamarádem si tehdy napůl v legraci říkali, že by bylo skvělé, kdyby si proti sobě ještě někdy zahráli opravdu velký zápas. Před pár měsíci by to ale mnozí považovali za utopii, neboť oba tenisty sužovaly zdravotní potíže.

Nadal v utkání musel téměř v celém průběhu utkání dotahovat náskok soupeře. Avšak do pátého dějství vstoupil skvěle, když hned v jeho úvodu dokázal sebrat soupeři servis. „Jedinou negativní věcí je pátý set od chvíle, kdy jsem získal brejk. Nevyhrál jsem žádný gem na podání lehce. Při všech servírovacích gemech jsem se trápil, hrál proti brejkbolům. Roger pravděpodobně získal víc přímých bodů ze servisu. To je to, co jsem v tu chvíli potřeboval já, ale nedokázal jsem to,“ hodnotil Mallorčan.

Přestože obě legendy sehrály v semifinále náročná pětisetová utkání, zásadní roli v páté sadě finále mohla hrát skutečnost, že Nadal měl na odpočinek o celý den méně. „Ne, zregeneroval jsem dobře. Po pěti hodinách to není lehké, ale cítím, že jsem byl dostatečně odpočatý,“ odmítl Španěl hledat příčiny porážky v nedostatku fyzických sil.

Roger Federer nakonec otočil pátý set ze stavu 1:3 na 6:3 a mohl se radovat ze svého osmnáctého grandslamového titulu. „Je zde vítěz a poražený. V těchto utkáních může vyhrát kdokoliv. Abych byl upřímný, v těchto velkých zápasech jsem Rogera mnohokrát porazil. Dnes ale on porazil mě. Mohu mu pouze pogratulovat,“ nehledal Nadal po krásném zápase výmluvy.

„Cítím velké osobní zadostiučinění. Nemohu říct, že bych byl zklamaný. Ano, chtěl jsem vyhrát, ale nejsem příliš zklamaný. Udělal jsem všechny věci, co jsem měl. Hodně jsem v uplynulých měsících pracoval a budu v tom pokračovat,“ potvrdil třicetiletý tenista, že samotný postup do finále je pro něj obrovským úspěchem.

„Vždycky potřebujete trošku štěstí. Letos jsem vyhrál důležité utkání proti Zverevovi ve třetím kole. To bylo podstatné. Vyhrál jsem těžké zápasy proti skvělým hráčům. Se všemi jsem dokázal držet krok. To je pro mě nejdůležitější a těší mě to,“ upozornil španělský tenista na nástrahy, které v průběhu turnaje zvládl. Velmi impozantní bylo také jeho čtvrtfinálové utkání proti Milosi Raonicovi, kterému oplatil porážku z Brisbane a přehrál jej poměrně jednoznačně 3:0 na sety.

 „Cítím se šťastný. Dokázal jsem hrát na skvělé tenisové úrovni po celý měsíc. To je pro mě skvělá zpráva. Mým jediným cílem je v tom nadále pokračovat. Věřím, že když na tom bude dobře mé těle, tak mohu mít skvělý rok. Nedokážu ale předpovědět, co se stane v budoucnosti. Je to vždycky ta samá věc. Myslím, že hraji dobře. Pracuji tvrdě na tom, abych byl, kde nyní jsem. Věřím, že když dokážu hrát jako dnes, tak dobré výsledky přijdou. Mohou přijít zde na tomto povrchu, ale zejména mohou přijít na antuce,“ hlásí Nadal.

 „Kdybych dnes vyhrál, bylo by to úžasné. Ale ve skutečnosti mě více než tituly těší jít na kurt a cítit, že si mohu užívat sport. A dnes jsem si sport užíval. Vloni jsem tuto možnost měl pouze mezi turnaji v Indian Wells a Madridu, kde jsem se během čtvrtfinále zranil. V této fázi mé kariéry pro mě více než samotné tituly znamená skutečnost, že mohu hrát a věřím, že mohu vítězit,“ uzavřel čtrnáctinásobný grandslamový šampion.

Původní zpravodajství z Australian Open

Neděle 29. 1.

Roger Federer získává titul z Australian Open!

VIDEO: Takhle hrají mistři! Neskutečný úder Nadala ve finále Australian Open

Finále smíšené čtyřhry ovládla dvojice Spearsová/Cabal

„Tenisová máma“ Mandlíková obdarovala Serenu: Trofej bych radši předala Plíškové, říká

Sobota 28. 1.

Australian Open: Nový rekord Open éry! Serena Williamsová přepisuje historii, vyhrála 23. grandslamový titul

Trenér Šafářové Čermák: Hrát už neplánuju, musím dovést Lucku mezi špičku¨

Jako na Majdanu: 14letá Ukrajinka vyhrála Australian Open, gratuloval jí Federer

Pátek 27. 1.

Team Bucie opět válí! Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály finále na Australian Open

VIDEO: Takhle stylově Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou oslavily titul ve čtyřhře!

Australian Open: České finále vyhrála Šafářová! Nadal hraje o finále s Dimitrovem

Čtvrtek 26.1.

Federer před finále: Dokončím to, i kdybych pak neměl pět měsíců chodit

Plíšková a Šafářová přepisují historii! Kam Australian Open vynese Češky ve světových žebříčcích?

Michael Vrbenský na prvním grandslamu: Musím se naučit makat jako Nadal

VIDEO: Naštvaný Wawrinka kolenem rozpůlil raketu

Australian Open: Federer si zahraje o titul, ženské finále obstarají sestry Williamsovy

Dárek čínskému lidu? Hlaváčkovou v Melbourne sleduje miliarda lidí

Trofej zůstane v rodině Williamsových! Nezáleží na tom, kdo vyhraje, říká mladší Serena 

Středa 25. 1.

Karolína na druhou. Kouč Plíškové přemýšlí, jak vyrobit šampionku

Rod Laver přímo z Melbourne: Češi by si Laver Cup neměli nechat ujít, v Praze to bude paráda

Příště více kuráže. Žádná tragédie, můj nejlepší začátek sezony, říká Plíšková

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Australian Open: Plíšková přehrála Gavrilovovou a je ve čtvrtfinále

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

Napoprvé to nevyšlo. Věřit v grandslam musí hlavně sám Tomáš, říká Ivaniševič

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková