Tak šel čas s Team Bucie! Jak Matteková-Sandsová s Šafářovou ovládly ženský debl

- Jan Vojkůvka

Světová jednička a dvojka, nejlepší pár světa. Až na takto vysoké mety dosáhla spolupráce Lucie Šafářové s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, čerstvých šampionek z Melbourne, které v pondělním vydání žebříčku zaujmou definitivně postavení dvou nejlepších deblistek ženského tenisu. Jejich tříleté společné zápolení na turnajích přináší nadále kýžené ovoce úspěchů a radosti.

Často střídaly partnerky, hledaly ideální týmovou chemii. Matteková-Sandsová zkoušela štěstí se Saniou Mirzaovou, Jarmilou Wolfeovou či Meghann Shaugnessyovou. Lucie Šafářová naopak brázdila deblové turnaje s Andreou Hlaváčkovou či dlouhodobě s Anastasiou Pavljučenkovovou. Ale až v roce 2015 obě našly to, co hledaly.

K jejich spojení došlo přesně před dvěma roky. V Melbourne 2015, kde nový pár začal udivovat svět a v průběhu nadcházejících měsíců a let dosáhl na velké úspěchy, jež je vynesly na samotný vrchol deblového rankingu.

Pojďme to spolu zkusit
Jejich úspěch není jen o tom, že se daly dohromady dvě výborné tenistky. Výrazně jim pomáhá k putování turnaji jejich přátelství, tráví spolu volný čas, společné zastávky si užívají na kurtu i mimo něj. A na to sázely i v roce 2015, kdy se spolu daly dohromady v Melbourne.

Co očekávat od nového páru? To nikdo příliš nevěděl a na dvorci to mírně skřípalo. Nutnost hrát třísetové bitvy rozhodně nebyla příjemná, obrovská bojovnost Šafářové s Mattekovou-Sandsovou však způsobila, že obě hráčky vyřazovaly jednu dvojici za druhou, poradily si s Garciaovou se Srebotnikovou i favorizovanými Makarovovou a Vesninovou a nakonec doputovaly až do finále, kde si ve dvou setech došly pro svůj premiérový grandslamový titul v kariérách.

 

??? @matteksands

Fotka zveřejněná uživatelem Lucie Safarova (@lucie.safarova),Led 30, 2015 v 7:30 PST

 
Neskutečný úspěch obě hráčky náležitě oslavily, jak by také ne, doposud nikdy nepocítily, jaký pocit je vyhrát grandslam v ženské čtyřhře. Matteková-Sandsová sice měla za sebou jeden triumf v mixu z roku 2012, ale úspěch v roce 2015 vše předčil. Započala tak cesta jednoho z nejúspěšnějších párů současnosti.

Team Bucie na vzestupu
Více než dva roky pospolu přinesly pouhých deset porážek. Naopak v šedesáti případech se Team Bucie, jak si začaly Šafářová s Mattekovou-Sandsovou přezdívat, radoval z vítězství. Vynikající bilance se přitom nerodila snadno. Měsíc a půl po vítězství na Australian Open přišel hodně nečekaný pád v prvním kole v Indian Wells.

Netrvalo ale dlouho a česko-americký pár opět kráčel za tituly. S příchodem antukové části sezony přišlo také vítězství na turnaji ve Stuttgartu, po němž následovaly dvě porážky v semifinále v Madridu a čtvrtfinále v Římě. Vše ovšem tou dobou směřovalo k přípravě na French Open, což byl životní turnaj Šafářové.

Česká tenistka dokázala propojit obě své disciplíny, singl i debl, na nejvyšší možnou úroven. Ve dvouhře dokráčela do finále, kde sice padla po bitvě se Serenou Williamsovou, ale ve čtyřhře si po boku své kamarádky dokráčela pro svůj druhý grandslamový titul.

Dvě finále, dva tituly. Začalo se dokonce hovořit o tom, že Team Bucie má našlápnuto ke kalendářnímu grandslamu, úspěchu, který se nepoštěstí jen tak někomu. Jenže přišel zádrhel.

 

Roland Garros champs in doubles! Amazing two weeks here! No words to describe the happiness! @matteksands #champion #RG15 #doubles #excited

Fotka zveřejněná uživatelem Lucie Safarova (@lucie.safarova),Čen 7, 2015 v 8:20 PDT


Neúspěch na trávě a nemoc
Cesta za kalendářním grandslamem byla ztracena o měsíc později v All England Clubu, kde Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vypadly ve čtvrtfinále s Atawovou a Spearsovou. Neúspěch sice obě hráčky hodily rychle za hlavu, ale jejich další souhra dostala další ránu o pár měsíců později.

Mezitím sice dokázaly vybojovat titul na turnaji v Torontu, ale to bylo vše, čeho se jim poštěstilo dosáhnout. Lucii Šafářovou začalo trápit zdraví, onemocněla bakteriální infekcí, na US Open do debla ani nenastoupila a nakonec skončila v horečkách v nemocnici. Do konce sezony se sice stihla vrátit, ale na turnaji mistryň se ji ve dvouhře ani ve čtyřhře příliš nedařilo. Chyběl zápasový rytmus, tělo si se zátěží nedokázalo ještě pořádně poradit.

Kamarádka ze Spojených států stála za Lucií, podporovala jí a věřila, že dny jejich spolupráce rozhodně nejsou sečteny. A měla pravdu.

Těžký návrat na vrchol
Šafářová zahájila sezonu 2016 o něco později, než bylo v plánu. Léčbu po těžké nemoci nezanedbala a obětovala kvůli tomu i účast v Melbourne, kde měla s Mattekovou-Sandsovou obhajovat triumf. První společné turnaje po návratu na kurty si obě kamarádky stanovily v Americe v Miami a Charlestonu. A návrat Teamu Bucie to byl fenomenální.

V Miami prošly Šafářová s Mattekovou-Sandsovou turnajem bez ztráty setu až k titulu a v Charlestonu na antukových dvorcích došly až do finále, kde je zastavila až dvojice Garciaová, Mladenovičová, tou dobou směle útočíci na pozici nejlepšího páru světa.

Návrat na vrchol však nakonec nebyl tak snadný, jak se původně očekávalo. Na French Open i ve Wimbledonu přišly těžké porážky hned v prvních kolech. Neúspěchy výrazně podkopávaly sebevědomí jinak silného páru, který potřeboval nový impuls. A ten přinesly olympijské hry.

Podzimní dominance a vítězná selfie
V brazilském Riu si obě výrazně zvýšily právě potřebné sebevědomí. Zatímco Matteková-Sandsová oslavila olympijské zlato v mixu, Lucie Šafářová vybojovala po boku Báry Strýcové olympijský bronz. A od těchto úspěchů se dokázal odrazit také Team Bucie.

Česko-americký pár nasadil k neskutečným výkonům, vyhrál osmnáct zápasů v řadě a zastavit je dokázaly až Rusky Makarovová s Vesninovou ve finále turnaje mistryň. Do té doby si Šafářová s Mattekovou-Sandsovou podmanily Ameriku i Čínu. Probojovaly se do svého třetího grandslamového finále a na US Open nenašly přemožitelky, stejně jako na turnajích ve Wu-chanu a Pekingu.


Sociální sítě stále více zahlcovala vítězná selfie znovuzrozeného páru, který drtil jedny soupeřky za druhými, sbíral trofeje a navázal na své úspěchy z roku 2015. Pohoda, která mezi tenistkami panovala, se přenášela na okolí. Velké šoumenky, jež si užívaly každičký zápas, bavily publikum i samy sebe vymýšlením stále nových oslav, originálními fotografiemi umístěnými na sociální sítě či jen prostě svou přítomností, kterou doprovázely široké úsměvy a radost ze hry.

Čtvrté finále, čtvrtý titul
Vrchol jejich dosavadní spolupráce však přišel letos na Australian Open. Již před cestou do Melbourne se Bethanie Matteková-Sandsová posunula na první místo světa, řada tak již byla jen Lucce, aby ji doprovodila na samotný vrchol. A k tomu potřeboval Team Bucie jediné - vyhrát v Melbourne titul.

Po postupu do finále měla Šafářová jistotu posunu na čtvrtou příčku, měla ovšem šanci jít ještě výš. Zařadit se za svou parťačku na druhou příčku. Ve svém čtvrtém grandslamovém finále Šafářová s Mattekovou-Sandsovou opět uspěly, ani napočtvrté nepoznaly příchuť porážky a po svém čtvrtém společném titulu bylo dílo dokonáno.

Triumf tentokrát Team Bucie oslavil vítězným tanečkem, který se okamžitě začal šířit sociálními sítěmi jako blesk z čistého nebe. A s naději po vítězném tanci hledí Lucka a Beth do budoucnosti. S vírou v další úspěchy a tituly. Aby tak potvrdily, že v současnosti není lepšího deblového páru mezi ženami.

Původní zpravodajství z Australian Open

Sobota 28. 1.

Trenér Šafářové Čermák: Hrát už neplánuju, musím dovést Lucku mezi špičku¨

Jako na Majdanu: 14letá Ukrajinka vyhrála Australian Open, gratuloval jí Federer

Pátek 27. 1.

Team Bucie opět válí! Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály finále na Australian Open

VIDEO: Takhle stylově Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou oslavily titul ve čtyřhře!

Australian Open: České finále vyhrála Šafářová! Nadal hraje o finále s Dimitrovem

Čtvrtek 26.1.

Federer před finále: Dokončím to, i kdybych pak neměl pět měsíců chodit

Plíšková a Šafářová přepisují historii! Kam Australian Open vynese Češky ve světových žebříčcích?

Michael Vrbenský na prvním grandslamu: Musím se naučit makat jako Nadal

VIDEO: Naštvaný Wawrinka kolenem rozpůlil raketu

Australian Open: Federer si zahraje o titul, ženské finále obstarají sestry Williamsovy

Dárek čínskému lidu? Hlaváčkovou v Melbourne sleduje miliarda lidí

Trofej zůstane v rodině Williamsových! Nezáleží na tom, kdo vyhraje, říká mladší Serena 

Středa 25. 1.

Karolína na druhou. Kouč Plíškové přemýšlí, jak vyrobit šampionku

Rod Laver přímo z Melbourne: Češi by si Laver Cup neměli nechat ujít, v Praze to bude paráda

Příště více kuráže. Žádná tragédie, můj nejlepší začátek sezony, říká Plíšková

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Australian Open: Plíšková přehrála Gavrilovovou a je ve čtvrtfinále

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

Napoprvé to nevyšlo. Věřit v grandslam musí hlavně sám Tomáš, říká Ivaniševič

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková