Australian Open: Nový rekord open éry! Serena Williamsová přepisuje historii, vyhrála 23. grandslamový titul

- Jan Vojkůvka

Nový rekord stanovila po finále Australian Open Serena Williamsová. Po vítězství nad svou sestrou Venus se osamostatnila na prvním místě v počtu získaných grandslamových titulů. Po zisku 23. titulu na turnajích velké čtyřky nechala za svými zády Němku Steffi Grafovou a je definitivně nejúspěšnější tenistkou open éry.

Finále, na které se milovníci ženského tenisu skutečně těšili. Podeváté v historii se v souboji o titul na grandslamovém turnaji utkaly legendární sestry Williamsovy a opět prokázaly, proč patří k nejlepším hráčkám historie.

Finálová bilance byla před sobotou v Melbourne výrazně nakloněna k mladší Sereně, která získala po vzájemných soubojích 6 z 8 grandslamových titulů. V Austrálii si tak připsala sedmý finálový triumf nad Venus a navíc celkově 23. v kariéře, čímž stanovila nový rekord open éry. Navíc ji dělí jediný triumf od vyrovnání absolutního rekordu Australanky Margaret Courtové.

Vítězství se přitom nerodilo úplně nejsnadněji. Venus předváděla výborný tenis a pootvrdila, že se v Melbourne nachází v úžasné formě, kterou v posledních letech jen těžko hledala. Přesto na svou mladší a úspěšnější sestru nestačila a prakticky po celý zápas musela dohánět ztrátu podání.

V prvním setu si obě hráčky na úvod vyměnily hned čtyřikrát servis, Serena své výhody brejku nedokázala udržet a Venus srdnatě bojovala o svou šanci ve finále uspět. V sedmé hře první sady se však děj duelu zlomil, Serena po dalším proměněném brejkbolu již nepřipustila další komplikace a doservírovala si set k výhře 6:4.

V druhém setu navíc Serena začala podávat na servisu skvělý výkon, přestala navíc ve výměnách tolik chybovat a vytvářela na svou sestru souvislý tlak. Venus se na returnu nedokázala prosadit a na podání se dostávala stále více do problémů. Ve třetí hře sice odvrátila tři brejkboly, ale v sedmé hře se jí už podobný počin nepovedl. Serena se ujala vedení 4:3 a po dvou úspěšně odservírovaných vlastních gemech dokráčela k vítězství 6:4 a mohla slavit třiadvacátý grandslamový titul v kariéře.

Poražená finalistka, Venus Williamsová, se v pondělním vydání žebříčku posune na jedenácté místo, avšak změna čeká i samotný vrchol ženského rankingu. Serena se vrací na trůn, vystřídá Angelique Kerberovou na prvním místě světového žebříčku a to s náskokem 665 bodů.

„Jsem tak šťastná, že jsem tu dnes před vámi mohla hrát. Chci vám všem poděkovat, miluji vás,“ řekla dojatá Venus při slavnostním ceremoniálu po utkání. „Jsem na tebe strašně hrdá,“ obrátila se na svou mladší sestru. „Děkuji vám všem za podporu a lásku, kterou mi dáváte.“

Serena Williamsová záhy vystřídala svou sestru u mikrofonu, převzala si svou rekordní trofej a se zářivým úsměvem promluvila k obecenstvu. „Chci všem poděkovat, že jste tu dnes byli, je to jeden z nejlepších turnajů na světě,“ potěšila diváky. „Venus je mojí inspirací a ona je příčinou toho, že tu dnes stále stojím, a že jsem mohla vyhrát. Zvládla úžasný návrat a doufám, že tu příští rok budeme opět stát.“

„Chci poděkovat také svému týmu a rodině, že se mnou cestují po světě, podporují mě a pomáhají mi. Mám vás všechny ráda,“ otočila se k osvícené lóži, kde nalezla své blízké. Poté pozvedla trofej nad hlavu a oslavila jeden z nejcennějších titulů v kariéře.

Finále žen
Serena Williamsová (USA) - Venus Williamsová (USA) 6:4, 6:4

Poprvé až na vrchol dokráčeli v mužské čtyřhře Henri Kontinen s Johnem Peersem. Finsko-australský pár se ve finále utkal s bratry Bobem a Mikem Bryanovými, s nimiž si dokázal poradit dvakrát 7:5 a vybojovat svůj první grandslamový titul. Kontinen s Peersem tak navazují tam, kde v minulé sezoně skončili - tedy na vítězné vlně. Dvojice, která se dala dohromady na začátku minulé sezony, uzavřela kalendářní rok 2016 ziskem titulu na závěrečném turnaji mistrů a po této velké trofeji se jim podařilo podmanit si také australské Melbourne.

Finále čtyřhry mužů
Kontinen, Peers (FIN/AUS) - B. Bryan, M. Bryan (USA) 7:5, 7:5

Původní zpravodajství z Australian Open

Sobota 28. 1.

Australian Open: Nový rekord Open éry! Serena Williamsová přepisuje historii, vyhrála 23. grandslamový titul

Trenér Šafářové Čermák: Hrát už neplánuju, musím dovést Lucku mezi špičku¨

Jako na Majdanu: 14letá Ukrajinka vyhrála Australian Open, gratuloval jí Federer

Pátek 27. 1.

Team Bucie opět válí! Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály finále na Australian Open

VIDEO: Takhle stylově Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou oslavily titul ve čtyřhře!

Australian Open: České finále vyhrála Šafářová! Nadal hraje o finále s Dimitrovem

Čtvrtek 26.1.

Federer před finále: Dokončím to, i kdybych pak neměl pět měsíců chodit

Plíšková a Šafářová přepisují historii! Kam Australian Open vynese Češky ve světových žebříčcích?

Michael Vrbenský na prvním grandslamu: Musím se naučit makat jako Nadal

VIDEO: Naštvaný Wawrinka kolenem rozpůlil raketu

Australian Open: Federer si zahraje o titul, ženské finále obstarají sestry Williamsovy

Dárek čínskému lidu? Hlaváčkovou v Melbourne sleduje miliarda lidí

Trofej zůstane v rodině Williamsových! Nezáleží na tom, kdo vyhraje, říká mladší Serena 

Středa 25. 1.

Karolína na druhou. Kouč Plíškové přemýšlí, jak vyrobit šampionku

Rod Laver přímo z Melbourne: Češi by si Laver Cup neměli nechat ujít, v Praze to bude paráda

Příště více kuráže. Žádná tragédie, můj nejlepší začátek sezony, říká Plíšková

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Australian Open: Plíšková přehrála Gavrilovovou a je ve čtvrtfinále

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

Napoprvé to nevyšlo. Věřit v grandslam musí hlavně sám Tomáš, říká Ivaniševič

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková