Karolína na druhou. Kouč Plíškové přemýšlí, jak vyrobit šampionku

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Než šel za novináři, chtěl si nejdřív s „Kájou“ promluvit v šatně. „Je smutná a my s ní. Časem to ale zhodnotíme pozitivně a celý tým bude mít chuť dřít dál,“ řekl kouč David Kotyza. Necelé dva měsíce spolupráce s jeho svěřenkyní Karolínou Plíškovou zatím daly příslib do budoucna. Tenisovému světu zkušený kouč poodhalil, na čem bude s brzy třetí hráčkou světa dál pracovat.

Na Australian Open skončila Karolína ve čtvrtfinále, kde byla příčina?
Kája věděla, co by ráda hrála, ale skoro celý zápas k tomu nebyla puštěna. Potřebovala by líp servírovat. Když nedala první podání, přiletěla jí zpátky pecka, na kterou těžko reagovala. Málokdy se dostala do situace, kdy se mohla připravit a zahrát, kam chce. Do hlavy se jí dostalo: Jéžišmarjá, už to zase na mě letí. Co teď mám dělat. 

Je proto důležité vylepšit i druhý úder?
Ze statistik, které jsem studoval, než jsme spolu začali, to jasně vyplývalo. Na tom budeme muset pracovat, aby postupně ve výměně nevysublimovala někam do zákulisí a nečekala, co udělá ta druhá. Když chcete vyhrát grandslam, těžko vám v sedmi zápasech za sebou pořád půjde podání. Přijdou zápasy, kdy budete muset hrát výměny. V nich musí být Kája kvalitnější.

Je problematičtější přesvědčit Karolínu, aby do toho šlápla jako první?
Ano, solidnost jí může pár zápasů zachránit, ale grandslam jí nevyhraje. My jsme si to takhle i nakreslili, že do toho má chodit. Ale v praxi leccos vypadá jinak. Když je moc taktiky, může to škodit. Moc přemýšlí, jak si poradit, a najednou je všude pozdě. V předchozích devíti letošních zápasech na ni nikdo takhle rychle nehrál. Na grandslamu může přijít aspoň jeden ze sedmi zápasů, kdy nastoupí střelkyně, která bude mít svůj den. Kája tomu musí umět čelit. Ve čtvrtfinále se to nepovedlo.

Karolína přesto mohla čtvrtfinále klidně vyhrát. Mrzí to hodně?
Kdyby Mirjana hrála s někým jiným, fakt bych jí to přál. Prožívá svůj sen, který si asi zasloužila vzhledem k tomu, co si vytrpěla. Byla pak v nějaké bublině a nevnímala, že je na druhé straně Kája. Na druhou stranu – je to Karolíny druhý nejlepší výsledek na grandslamu, její maximum v Melbourne. Pár dní po zápase můžeme být s tímhle australským výletem spokojení.

Jak to nesla?
Je smutná a my s ní. Časem to ale zhodnotíme pozitivně a celý tým budeme mít chuť dřít dál. Není to na vyskakování, ale nebudeme se hroutit. Jsme teprve na začátku, Kája poprvé prohrála. Odhalily se tady určitě rezervy, na kterých bychom mohli zapracovat. Snad se na tom s Kájou shodneme.  

Byl rozdíl mezi předchozím vítězným turnajem v Brisbane a grandslamem v Melbourne?
V Brisbane byl povrch malinko pomalejší a Karolína měla víc času na údery. Tady to víc sviští a když ona není ta, která hned určuje výměnu, musela leccos lovit z obrany, což jí není přirozené. Proto se možná necítila úplně komfortně. Do semifinále nepostoupila jediná hráčka, která by se nějak bránila, vracela by a čekala na chyby. Všechny ty holky do toho prvoplánově jdou. Kája v tom ještě má rezervy.

Je potřeba něco vylepšit i v její psychice?
Měla by myslet na to, že to nikdy nekončí. Ať vyhraje, nebo prohraje, stejně musí příští den vstát a jít makat. Jde o to, jak bude hladová, cílevědomá a půjde si za svým. Osobně si myslím, že to v ní je. Z porážky se ponaučí, pokud si z ní vezme to správné. Vítězství motivuje pracovat dál. Třeba to takhle nějak mělo být.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Středa 25. 1.

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton