Příště více kuráže. Žádná tragédie, můj nejlepší začátek sezony, říká Plíšková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Teprve první porážka v sezoně, posun na třetí místo světového žebříčku, čtvrtfinále Australian Open. Karolíně Plíškové se tohle i přes vyřezní s Mirjanou Lučičovou-Baroniovou poslouchá dobře. V Melbourne chtěla dojít určitě dál než do čtvrtfinále, ale po zápase přišla mezi novináře naprosto vyrovnaná. „Lepší začátek sezony jsem ještě neměla. S Davidem Kotyzou alespoň víme, na čem pracovat.“

Bylo to o pár míčcích. Plíšková nad překvapením turnaje, čtyřiatřicetiletou Lučičovou, vedla 4:3 ve třetím setu a zdálo se, že má konečně zápas pod kontrolou. Chorvatka si následně vybrala čas na ošetření a odešla do šatny.

Tam ji nejspíš někdo polil živou vodou, protože po návratu předvedla úchvatné představení. Na krk si nasadila křížek, napálila na druhou stranu tři esa a vyhrála zbylé tři gemy. „Nevím, jestli to udělala záměrně, ale vybrala si to dobře,“ přiznala Plíšková.

Chorvatka se následně na kurtu rozbrečela dojetím a děkovala bohu za další šokující skalp. Posmutnělá Plíšková věděla, že tenhle zápas jí neměl utéct, ale nakonec si vzala ze všeho hlavně to pozitivní.

„Chtěla jsem si zahrát semifinále se Serenou, to byl takový sen. Ale aspoň je co zlepšovat,“ řekla česká tenistka, která by se po turnaji měla posunout na třetí příčku světového žebříčku.

S Lučičovou to byla celkem palba. Čekala jste to až takhle ostré?
Byli jsme na to připravení, ale pálila fakt hodně dobře. Pořád jsem byla pod tlakem, hlavně když jsem nedala první servis, který mi moc nefungoval. Byla agresivnější a neměla jsem čas do toho chodit. Šance na vítězství byly, ale neměla jsem to úplně ve svých rukou.

Snažila jste se nefunkční servis něčím vykompenzovat?
Musí to být servis, to je jediný úder, který nemůže ona ovlivnit. Ale když jí to trefuju na raketu... Pár servisů jsem dala takových nějakých a to byla smrt. Druhé podání už bylo úplný průser, i když jsem se ho snažila přiriskovat. Ona šla do všeho. 

Měla byste být příště kurážnější?
Asi jo, měla bych si pro to jít. I když já zase nejsem úplně taková střelkyně jako ona, ale měla bych si s takovouhle soupeřkou poradit. Na to, jak riskovala, udělala dost málo chyb. Ve třetím setu to mohlo skončit jinak. Vzala si pauzu a pak servírovala, jako se jí to nepovedlo celý zápas.

Co jste si říkala, když z ničeho nic začala dávat jedno eso za druhým?
Do té doby dala pár dvojchyb a potom najednou neudělala žádnou chybu. Těžko říct, jestli by se to vyvíjelo bez přestávky jinak, evidentně jí to prospělo. Udělala to dobře, mě to ale nerozhodilo.

Obě vás trápilo sluníčko. Soupeřka měla brýle a kšilt, nepřemýšlíte taky o nějaké výzbroji?
Sluníčko bylo nepříjemné a dost ostré, ale brýle určitě v plánu nemám. (směje se) Kšilt hodně holek má, ale mně by to při servisu stejně moc nepomohlo.

SVĚTOVÁ JEDNIČKA? VÍCE BY BYL GRANDSLAM

Co si berte ze začátku sezony?
Asi jenom pozitiva. Když to vezmeme i s titulem Brisbane, tak jsem ještě neměla lepší začátek do sezony. Navíc jsem začala pracovat s Davidem (Kotyzou, pozn.) a všechno bylo nové. Celkem si to sedlo a dopadlo to nejlépe, jak mohlo. Chtěla jsem si zahrát semifinále se Serenou, to byl takový sen. Alespoň je co zlepšovat a nebudu příští rok obhajovat spoustu bodů.

Dodává to motivaci do vaší další spolupráce s novým trenérem?
Určitě. S Davidem pracujeme na věcech, na které jsem se před tím nesoustředila. Teď třeba v tom čtvrtfinále jsem viděla, že mi tyhle věci chybí, protože jsme neměli na trénink tolik času. Cítím, že je kde se zlepšovat. David to vidí taky tak.

Bude vás trenér doprovázet i na dalších turnajích?
V Miami i Indian Wells bude, zbytek uvidíme. Je tam Dauhá, Dubaj, Fed Cup, o tom jsme se ještě nebavili. Na těch největších turnajích se mnou ale bude.

Po US Open jste zvládla svou pozici i na dalším grandslamu. To je taky bonus, ne?
Neberu to tady jako nějakou tragédii. Loni v New Yorku bylo všechno nové a hrála jsem lépe, protože jsem nemusela nikomu nic dokazovat. Všichni čekali, že zase vypadnu ve třetím kole. (směje se) Tady jsem byla bohužel v roli favoritky turnaje. To bylo psychicky těžké, ale zvládla jsem to celkem dobře.

Ve světovém žebříčku se nejspíše posunete na třetí pozici...
Jo, to je fajn. O dvě místa se posunout, to už v těhle sférách jde celkem těžko. 

Neobhajujete v první polovině sezony tolik bodů, chcete v žebříčku ještě výše?
Číslo před jménem je pěkné, ale na jedničku mám asi daleko. Je pravda, že v Paříži a Wimbledonu neobhajuju skoro nic. Nemůžu ale čekat, že to pořád půjde jako teď. Mám letos 9:1 na zápasy, to jen tak někdo nemá. Čekám, že přijde nějaká vlnka proher, ale nesmí být moc dlouhá. 

Je pro vás více světová jednička, nebo grandslam?
Určitě je více grandslam, což by pak znamenalo asi i tu jedničku. Ale i kdybych měla vyhrát jeden grandslam a pak celý rok prohrávat, tak asi vezmu grandslam. (směje se)

V semifinále Australian Open jsou tři „veteránky“. Je to dobrá zpráva, že času na úspěchy je pořád hodně?
To není moc dobrá zpráva. (směje se) Spousta holek vyzraje, až když jsou starší. Já vyzrávám tak nějak postupně. Kolik je té Lučičové, 34? Tak třeba se ve 34 taky urvu. (směje se)

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Středa 25. 1.

Úterý 24. 1.

Sex ve městě jako odvykací kúra. S tenisem to prý přeháním, směje se Plíšková

Tým Bucie si podmaňuje Melbourne: Tanečky? Možná budou i po zápase!

Australian Open: Skvělé Češky! Semifinále čtyřhry v Melbourne si zahrají Šafářová i Hlaváčková

Pondělí 23. 1.

Strýcová po boji se Serenou: Míček teď nechci chvíli vidět, jedu na snowboard

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Bez nervů vynulovala domácí naději. Celkem pohodička, smála se Plíšková

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton