Kudy k australské senzaci? Cesta by mohla vést přes druhého hráče, spřádá plány Navrátil

- Petr Šístek

Šance českého týmu na úspěch v úvodním kole Davis Cupu nečekaně vzrostly již v úterý ráno, kdy vyšlo najevo, že se Australané budou muset obejít bez Bernarda Tomice. „Myslím si, že je určitě překvapivá,“ hodnotil nominaci soupeře kapitán Navrátil. I přesto ale budou Češi nastupovat na kurt v Kooyongu ve velmi těžké pozici.

Sami se totiž museli vypořádat s vynucenými absencemi, kvůli zdravotním potížím se byli nuceni omluvit Adam Pavlásek i Lukáš Rosol. Jaroslav Navrátil tak nominoval čtveřici Jiří Veselý, Radek Štěpánek, Jan Šátral a Zdeněk Kolář.

Pozoruhodný los ve spolupráci s kalendářem navíc přinesl unikátní situaci, kdy se daviscupové utkání uskuteční hned týden po Australian Open v témže městě. Český kapitán tak do dějiště premiérově cestuje zcela sám. „To je v mé kariéře opravdu poprvé, ale myslím si, že na druhou stranu je dobře, že jak Radek Štěpánek, tak Jirka Veselý i Honza Šátral zůstali po turnaji v Austrálii a nevraceli se, protože časový posun i teplotní podmínky by nebyly ideální,“ vysvětluje.

„Z toho důvodu za nimi cestuji poměrně s předstihem a budeme se do neděle připravovat přímo na australských kurtech v Melbourne v dějišti grandslamu. V neděli se pak přesuneme do Kooyongu, kde bude utkání Davisova poháru,“ popisuje Navrátil ideální podmínky, které by měly umožnit se českému týmu co nejlépe připravit na složité utkání.

„Určitě tam nejedeme jako favorité, ale Davis Cup není jenom o žebříčcích. Jestliže hráč je desátý nebo patnáctý a druhý je padesátý nebo sedmdesátý, tak jsme se v mnoha případech přesvědčili, že to umístění není tak směrodatné. Nicméně určitě si myslím, že by cesta mohla vést přes druhého hráče,“ plánuje Navrátil.

Právě druhý hráč by mohl být slabinou australského týmu. Bude jím buď Sam Groth, jehož hra je založena především na kvalitním podání, nebo neostřílený Jordan Thompson. „Jestliže bude hrát sice zkušený Groth, tak ten má hru docela jednostrannou s dobrým servisem, ale hru od základní čáry má slabší. Anebo postaví mladého Thompsona, tak to by bylo stejné jako u nás, kdyby dostal šanci Honza Šátral nebo Zdenda Kolář, kteří by hráli Davis Cup poprvé,“ rozebírá potenciální týmové dvojky soupeře český kapitán.

Bylo by ale chybou předem vzdávat i souboje s australskou jedničkou, třináctým hráčem světa Nickem Kyrgiosem. Stačí si totiž vzpomenout na předloňský rok, kdy hlavní hvězda soupeře prohrála v domácím prostředí s Aleksandrem Nedověsovem a Australané rázem prohrávali s Kazachstánem 0:2. Otazník nad formou Kyrgiose se vznáší i v důsledku jeho prohry s Andreasem Seppim ve druhém kole letošního Australian Open.

Velmi důležitá pro výsledek utkání bude i sobotní čtyřhra. Do ní se počítá s Radkem Štěpánkem, který by mohl vytvořit pár s Jiřím Veselým, ale kapitán nevyloučil ani nasazení Jana Šátrala. U Australanů se pak předpokládá start specialisty Johna Peerse, s nímž by měl pravděpodobně nastoupit Sam Groth. „Radek Štěpánek má teď opravdu vynikající formu nejenom ve dvouhře, ale i ve čtyhře, a i když teď v Austrálii prohráli s Vaškem Pospisilem již v prvním kole, tak si myslím, že jeho zkušenosti pro tak důležité utkání budou velice platné,“ potvrzuje Navrátil, že právě zkušenosti Štěpánka by mohly na kurtu rozhodovat.

Co se týče samotného vývoje utkání, český kapitán upozorňuje na důležitost pátečních dvouher. „Bude důležité, abychom alespoň po první dni hráli 1:1, aby to utkání pak bylo až do posledního dne otevřené,“ říká. „Doufám, že to bude vyrovnané utkání a tajně toužím po tom, abychom se vraceli s výsledkem 3:2 pro nás,“ uzavřel Jaroslav Navrátil.

Davis Cup: Austrálie jde na Čechy i s Kyrgiosem, na Thompsona čeká debut