Napoprvé to nevyšlo. Věřit v grandslam musí hlavně sám Tomáš, říká Ivaniševič

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Mají za sebou první společný grandslamový turnaj, ale spokojení být nemůžou. Tomáš Berdych totiž pod vedením Gorana Ivaniševiče skončil na Australian Open už ve třetím kole na raketě Rogera Federera. „Tomáš byl vystrašený cokoliv na Rogera vyzkoušet,“ řekl Ivaniševič v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. O schopnostech svého svěřence ale dál nepochybuje.

Je to několik let zpátky, co se Goran Ivaniševič na Australian Open divil: „Berdych? To je můj oblíbený hráč. Nechápu, že ještě žádný grandslam nevyhrál.“ V sezoně 2017 má Ivaniševič skvělou možnost tohle prokletí jako Berdychův kouč sám změnit. Snažil se o to už od zimní přípravy, jenže na prvním grandslamu v Melbourne bylo k úspěchu ještě hodně daleko.

Berdych poměrně hladce podlehl Federerovi už v třetím kole. Po zápase český tenista ocenil Federerovu hru a tvrdil: „Nebylo to o mně.“ S tím ale Ivaniševič, sám wimbledonský vítěz z roku 2001, nesouhlasí. „Samozřejmě že to bylo o něm. Roger hrál nepochopitelně dobře, ale – Tomáš na to reagoval strašně jednotvárně,“ komentoval Ivaniševič.

Podle něj měl Berdych včas přehodnotit taktiku a na skvěle hrajícího Federea vymyslet něco nového. „První set prohrál a potom přece nemůže ztratit podání hned v prvním gemu druhého a třetího setu, tím začal Roger létat do nebes. Bylo to tím, že Tomáš byl vystrašený cokoliv na něj vyzkoušet.“

MUSÍ VĚŘIT, ŽE JE SCHOPNÝ PORAZIT KOHOKOLIV

Mohl snad za to strach s další porážky od soupeře, na kterého Berdych dlouhodobě neumí? „Ne, Tomáš si musí jenom více věřit. Má dostatek velkých zbraní na to, aby grandslam jednou vyhrál,“ věřil kouč české jedničky. „Ale musí o nich vědět a věřit si. Ne já, hlavně on musí věřit. Můžu ho přesvědčovat o čemkoliv, ale na konci je to vždycky o vás. Musíte se sami posadit a říct si, co vlastně chcete.“

Ivaniševič přiznal, že si první společný grandslam představoval trochu jinak. „Nebylo mi z toho konce dobře,“ řekl. „Jasně že proti Rogerovi není lehké za takového stavu vymýšlet něco nového, ale já doufám, že si z toho zápasu něco vezme. Stačí, aby dál trénoval a používal věci, které jsme nově zavedli,“ poukázal na agresivitu a vylepšený servis, které nedávno naordinoval do Berdychovy hry.

„Třeba Rogerovi je jedno, kolik mu je let nebo proti komu hraje. Jakmile nastoupí na kurt, tak věří, že může porazit kohokoliv. To do sebe musí Tomáš taky dostat,“ hledal cestu k Berdychově grandslamovému úspěchu.

Příští pokus budou mít oba na French Open. Ivaniševič doufá, že tam už bude konečně hrát nový Tomáš Berdych. Takový, jaký byl on sám, když vyhrál svůj první grandslam v roce 2001. Tehdy už to čekal taky málokdo. 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Pondělí 23. 1.

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton

Pátek 20. 1.

Blog Petra Pály (2): V Melbourne jde pomalu do tuhého

Pestrý život Andrey Hlaváčkové: Přes den hraje tenis, po večerech stříhá

Kristýno, jednou budeš šampionka, napsal Plíškové Russell Crowe

Čtvrtek 19. 1.

Spokojený život Ivana Lendla: Trénuje Murrayho a fandí českým biatlonistům

Vítr v zádech, po boku dva bodygardy. Barbora Strýcová řádí v Melbourne dál

Singl mi moc nechybí. Chci uspět na grandslamech, hlásí Hlaváčková

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Ročník 1975. Ráda porážím o 20 let mladší hráčky, říká veteránka Peschkeová

Příliš málo problémů. Plíšková ztratila jen dva gemy a těší se na první „krizovku“

Blog Petra Pály: Jak české tenistky válí na Australian Open

Video: Rána jako z děla! Štěpánek dlouho vyklepával prsty. Přestal jsem je cítit, přiznal