Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

- Jan Vojkůvka

Černý den favoritů! Po mužské světové jedničce se s Australian Open nečekaně loučí i ženská královna světového žebříčku. Němka Angelique Kerberová překvapivě nestačila na Američanku Coco Vandewegheovou, s níž prohrála ve dvou setech.

Je to prapodivná neděle v australském Melbourne. Dalo by se říci, že konec týdne je pohřebištěm favoritů. Po Britovi Andy Murraym se s turnajem loučí i Němka Angelique Kerberová, jejíž vyřazení sice není takovým šokem jako v případě mužské jedničky, ale přesto se výkon Američanky Vandewegheové stal velkým překvapením.

Zápas trval jen něco málo přes hodinu a od začátku bylo jasně vidět, že Kerberová není zcela ve své kůži. Na servisu nepředváděla suverénní výkon, ve výměnách na Američanku velmi často nestačila a tak možná ani nebylo takovým překvapením, když v šestém gemu první sady se Vandewegheová dostala k prvnímu brejku. Kerberová sice na returnu bojovala ze všech sil, ale první set otočit nedokázala. Naopak přišla o další podání a prohrála první set 2:6.

Do druhého dějství sice Němka vstoupila výborně, prorazila podání své soupeřky, ale to bylo z její strany vše. Výhodu brejku hájila pouze do šesté hry, v níž čistou hrou přišla o servis a vše se jí začalo hroutit. Vandewegheová využívala celodvorcový tenis, prohazovala Kerberovou po lajnách, pomáhala si prvním servisem a pěti gemy v řadě otočila z 1:3 na 6:3 a postoupila do čtvrtfinále.

„Je to pro mě výjimečné. Hrála jsem proti světové jedničce a hrát proti ní je svátek. Je to poprvé, co jsem první hráčku žebříčku porazila,“ smála se po utkání Vandewegheová. „Člověk se musí snažit, hrát a doufat. Věděla jsem, že bude spoustu míčků vracet, ale já věřila své hře a vyšlo to,“ těšilo Američanku.

Coco Vandewegheová porazila světovou jedničku a nepovolila Angelique Kerberové bojovat o obhajobu titulu. Další překvapení, které otevírá příležitost i jiným hráčkám, jež usilují o grandslamový titul.