Australian Open: Plíšková přehrála Gavrilovovou a je ve čtvrtfinále

- Daniel Kubelka

Karolína Plíšková si znovu vylepšila své maximum v Melbourne, když si v osmifinále poradila s domácí Darjou Gavrilovovou. Na Barboru Strýcovou čekal o poznání těžší úkol, když se v osmifinále turnaje střetla s bývalou světovou jedničkou Serenou Williamsovou, na níž ale ani přes výborný výkon nestačila. V osmifinále čtyřhry uspěla Lucie Šafářová, naopak Květa Peschkeová se s turnajem loučí.

Karolína Plíšková po nervydrásající bitvě s Jelenou Ostapenkovou ve 3. kole nastoupila v pondělí v Melbourne do svého premiérového osmifinále na Australian Open. V souboji o postup mezi nejlepších osm hráček turnaje vyzvala domácí Australanku Darju Gavrilovovou.

Zatímco česká tenistka až do zmíněné bitvy s Ostapenkovou procházela turnajem zcela suverénně, Gavrilovová zatím pokaždé potřebovala na postup tři sety. Stalo se tak v zápasech s Broadyovou, Konjuhovou a naposledy i s Timeou Bacsinszkou.

Obě hráčky se již dříve spolu na okruhu dvakrát utkaly a pokaždé se z výhry radovala aktuální světová pětka Plíšková. Rodačka z Loun jak předloni v Miami, tak i v loňském roce na trávě v Eastbourne zvítězila vždy ve dvou setech.

Do zápasu Plíšková vstoupila skvěle, když hned v úvodním gemu prorazila podání soupeřky a šla do vedení 2:0. Zanedlouho své vedení navýšila ještě výrazněji na 5:1, avšak Australanka dokázala úvodní sadu ještě zdramatizovat snížením na 3:5. Poté se ale rodačka z Loun na servisu již nemýlila a set bez problémů dopodávala.

Do druhého dějství vstoupila Gavrilovová brejkem, na nějž ale česká tenistka dokázala skvěle zareagovat  ziskem čtyř her v řadě. Jistým výkonem na servisu již soupeřku nepustila k žádnému brejkbolu a utkání tak dovedla do vítězného konce po výsledku dvakrát 6:3 a poprvé v kariéře postoupila na Australian Open do čtvrtfinále.

"Přijela jsem sem z Brisbane a cítím se skvěle. Hraji dobrý tenis, dokonce jsem zde vyhrála již čtyři zápasy. Jsem nadšená z premiérového postupu do čtvrfinále. Dnes to bylo opravdu těžké hrát proti domácí hráčce, to není nikdy lehké, ale snažila jsem se jen bojovat do posledního míče," vysvětlovala Plíšková na dvorci bezprostředně po výhře.

V dalším kole se utká s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou, jež hladce přehrála Jennifer Bradyovou. "Již jsme spolu několikrát hrály, určitě to bude velký zápas. Hraje dobře od základní čáry, a výborně servíruje. Budu muset hrát agresivně, dobře podávat a uvidíme," hlásí Plíšková.

K výhře by jí mohla dopomoci i získaná sebejistota na grandslamových turnajích. "Myslím, že jsem trošku zlepšila všechno. Stalo se hodně věcí, byla jsem ve finále US Open, nyní se cítím mnohem jistěji, když hraji na grandslamech, než dříve," spokojeně říká aktuální světová pětka.

Bojovný výkon Strýcové proti Sereně Williamsové nestačil

Těžkou soupeřku pro osmifinále Australian Open vyfasovala Barbora Strýcová. Ta se v boji o postup do čtvrtfinále utkala s aktuální světovou dvojkou Serenou Williamsovou.

Jak Strýcová, tak i Williamsová na cestě turnajem do osmifinále neztratily ani jediný set. Třicetiletá Češka postupně zdolala Kuličkovovou, Petkovicovou i Garciaovou, její soupeřka si bez ztráty setu poradila s Bencicovou, další českou tenistkou Lucií Šafářovou a napoledy s Američankou Gibbsovou.

Obě zkušené hráčky se za své dlouholeté působení na okruhu spolu střetly pouze dvakrát a obě bitvy už jsou pět let staré. Jak premiérový vzájemný souboj právě tady v Melbourne, tak i odvetu ve Wimbledonu v roce 2012 ovládla bývalá světová jednička Williamsová.

První sada nabídla velmi zajímavý tenis. V úvodu zápasu bylo podání pro obě tenistky spíše nevýhodou a až do stavu 2:2 všechny gemy vyhrála returnující hráčka. Strýcová dokázala zareagovat i na brejk v sedmé hře a set tak dospěl do napínavé koncovky. V ní plzeňská rodačka dokázala prvně odvrátit čtyři setboly za stavu 4:5, avšak o dva gemy později již Williamsová celkově osmý setbol s vydatnou pomocí pásky využila. "Za stavu 4:3 v prvním setu jsem měla zaservírovat líp a hrát aktivněji. Kdybych vedla 5:3, mohlo se stát cokoliv," hodnotila zpětně Strýcová.

Ve druhém dějství pak americká tenistka zaznamenala brejk ve čtvrté hře, avšak za stavu 5:3 nedokázala utkání dopodávat a plzeňská rodačka tak zápas ještě zdramatizovala. V následném gemu ale turnajová dvojka uspěla na returnu a mohla se tak radovat z postupu do čtvrtfinále, v němž se střetne s lepší hráčkou ze souboje mezi Johannou Kontaovou a Jekatěrinou Makarovovou. 

Barbora Strýcová se tak stejně jako vloni loučí s Melbourne v osmifinále. „Zvládla jsem tady těžké zápasy a je to pro mě motivace,“ říká v obsáhlem rozhovoru.

Šafářová hájí pozici nasazené dvojky, Peschkeová hraje počtvrté o nejlepší osmičku

Do pondělních bojů zasáhly také dvě české tenistky v pavouku čtyřhry. Lucie Šafářová společně s Bethanií Mattekovou-Sandsovou hájily pozici druhého nasazeného páru turnaje, když se v osmifinále střetly s maďarsko-ruskou dvojicí Timea Babosová, Anatasija Pavljučenkovová.

Začátek utkání byl překvapivý, neboť Babosová s Pavljučenkovovou hned v úvodním gemu získaly servis soupeřek. Ty se ale nenechaly ničím zaskočit a ztrátu ihned smazaly. Rozhodující brejk první sady pak Šafářová s Mattekovou-Sandsovou zaznamenaly v osmém gemu a set pak již  bez problému dopodávaly.

Do druhého dějství pak česko-americký pár vstoupil skvěle, když ovládl první čtyři hry. Jejich soupeřky pak sadu dokázaly ještě zdramatizovat, když snížily stav na 4:5, avšak poté Šafářová s Mattekovou-Sandsovou utkání již čistou hrou dopodávaly a postoupily tak do čtvrtfinále, v němž se utkají s jedenáctým nasazeným párem Raquel Atawová, I-fan Sü.

O čtvrtou účast ve čtvrtfinále Australian Open pak bojovala velezkušená Květa Peschkeová po boku Anny-Leny Grönefeldová. Soupeřkami česko-německého páru byla domácí dvojice Bartyová, Dellacquaová s nimiž má již naše hráčka se svou německou parťačkou zkušenosti. V semifinále Wimbledonu 2013 ale tehdy australské dvojici podlehla 0:2 na sety.

Úvodní sada byla plná zvratů, Peschkeová s Grönefeldovou dokázaly otočit z 0:2 na 4:3 s výhodou brejku, avšak poté dvakrát v řadě přišly o svůj servis a set tak prohrály poměrem 4:6. Ve druhém dějství se opět dokázaly vypořádat s nepovedeným vstupem a ztrátu 0:2 zvládly dotáhnout, avšak za stavu 4:5 opět o podání přišly, druhou sadu prohrály totožným výsledkem a čtvrtfinále v Melbourne si tak nezahrají.

Osmifinále dvouhry

Muži

Dominic Thiem (AUT)[8] - David Goffin (BEL)[11]  7:5, 6:7(4), 2:6, 2:6
Grigor Dimitrov (BUL)[15] - Denis Istomin (UZB) 2:6, 7:6(2), 6:2, 6:1
Roberto Bautista-Agut (ESP)[13] - Milos Raonic (CAN)[3] 6:7(6), 6:3, 4:6, 1:6
Gael Monfils (FRA)[6] - Rafael Nadal (ESP)[9] 3:6, 3:6, 6:4, 4:6

Ženy

BARBORA STRÝCOVÁ [16] - Serena Williamsová (USA)[2] 5:7, 4:6
Jekatěrina Makarovová (RUS)][30] - Johanna Kontaová (GBR)[9] 1:6, 4:6
Jennifer Bradyová (USA) - Mirjana Lucicová-Baroniová (CRO) 4:6, 2:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [5] - Darja Gavrilovová (AUS)[22] 6:3, 6:3

Osmifinále čtyřhry

Muži

Baker, Mektic (USA/CRO) - B. Bryan, M. Bryan (USA)[3] 3:6, 6:7(11)
Kontinen, Peers (FIN/USA)[4] - Cabal, Farah (COL)[14] 6:7(3), 7:6(5), 7:6(1)
Kubot, Melo (POL/BRA)[7] - Dodig, Granollers-Pujol (CRO/ESP)[9] 6:7(5), 6:7(5)
Groth, Guccione (AUS) - Daniell, Demoliner (NZL/BRA) 7:6(9), 6:3

Ženy

Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ - Bartyová, Dellacquaová (AUS) 4:6, 4:6
Babosová, Pavljučenkovová (HUN/RUS) - Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ [2] 3:6, 4:6
Garicaová, Mladenovicová (FRA)[1] - Srebotniková, Čeng (SLO/CHN)[13] 6:1, 6:4
Liang, Jang (CHN) - Atawová, Sü (USA/CHN)[11] 2:6, 0:6

Mix

Dellacquaová, Reid (AUS) - Hingisová, Paes (SUI/IND) 2:6, 3:6
Beguová, Tecau (ROU) - Spearsová, Cabal (USA/COL) 4:6, 3:6

2. kolo dvouhry juniorek

Jelena Rybakinová (RUS)[16] - DENISA HINDOVÁ 6:2, 7:5

1. kolo čtyřhry juniorů

Ruusuvuori, VRBENSKÝ - Bergs, Oliel  6:2, 4:6, 4:10

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Pondělí 23. 1.

I Federer musí poslouchat. Pohled do zákulisí Australian Open

Neděle 22. 1.

Mladé Češky ochutnávají život šampionů: Aby si lidi pamatovali naše jméno

Černý den favoritů! Po Murraym končí i ženská jednička Kerberová

Australian Open: Hlaváčková postoupila do čtvrtfinále, Strýcová s Plíškovou v deblu končí

Kouč „chladnokrevné“ Plíškové Kotyza: Cloumalo to se mnou pěkně

Další překvapení v Melbourne! Murray nestačil na Mischu Zvereva a končí

Sobota 21. 1.

Už to přebolelo, hlásí Kristýna Plíšková. V deblu si vylepšuje grandslamové maximum

Výzvy Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton

Pátek 20. 1.

Blog Petra Pály (2): V Melbourne jde pomalu do tuhého

Pestrý život Andrey Hlaváčkové: Přes den hraje tenis, po večerech stříhá

Kristýno, jednou budeš šampionka, napsal Plíškové Russell Crowe

Čtvrtek 19. 1.

Spokojený život Ivana Lendla: Trénuje Murrayho a fandí českým biatlonistům

Vítr v zádech, po boku dva bodygardy. Barbora Strýcová řádí v Melbourne dál

Singl mi moc nechybí. Chci uspět na grandslamech, hlásí Hlaváčková

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Ročník 1975. Ráda porážím o 20 let mladší hráčky, říká veteránka Peschkeová

Příliš málo problémů. Plíšková ztratila jen dva gemy a těší se na první „krizovku“

Blog Petra Pály: Jak české tenistky válí na Australian Open

Video: Rána jako z děla! Štěpánek dlouho vyklepával prsty. Přestal jsem je cítit, přiznal