Už jsem se viděla v letadle domů, přiznala Plíšková po infarktovém postupu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: K půlnoci australského času to začalo na Twitteru ožívat. „Jídlo počká, tenhle zápas musím dokoukat,“ napsal někdo s odkazem na utkání Karolíny Plíškové proti Jeleně Ostapenkové. Česká hráčka si v něm prošla peklem a nepřežila to její raketa. Ona sama ale ze všeho vyšla ještě silnější.

Prohrávala 2:5 ve třetím setu a její soupeřka šla podávat na vítězství. Úkol? Vzít úžasně hrající Jeleně Ostapenkové dvakrát servis a pokusit se o zázrak. Plíšková už před tím rozmlátila na kurtu raketu a konečně prolomila svůj „poker face“. Rakety už jí pak zbyly jenom čtyři, nebylo by šťastné přijít o další...

Nebyla to ona, kdo určoval vývoj zápasu. Devatenáctiletá Lotyška působila jako zjevení. Trhavá mimika, nepochopitelný smích ve vypjatých okamžicích, ale hlavně – zatraceně dobrý return a deptající údery.

„Hrála fakt skvěle. Nebylo to moc o mně, ona byla dnes více agresivní a zasloužila si vyhrát. Já jsem nemohla vůbec předvést to, na co jsem zvyklá,“ řekla po zápase Plíšková na adresu soupeřky.

Nuže – 5:2 a aréna podporující Lotyšku, která má všechno ve svých rukou. Jenže všechno dopadlo jinak. „Normálně se mezi sebou takhle nebavíme, ale Jelena za mnou v šatně přišla a řekla mi, že byla hrozně nervozní. A já na to: Jo, já vím, já to viděla,“ vyprávěla Plíšková potom, co ve zbytku zápasu předvedla kalibr opravdu velké hráčky.

PUBLIKUM PROTI MNĚ? ŽÁDNÉ PŘEKVAPENÍ

Frustraci přetavila v naprostou soustředěnost a najednou měla mečbol na 7:5. „Nevím, co se mi stalo, bylo to o hlavě,“ přiznala Ostapenková. Moc brzy si uvědomila, co může dokázat. „Byla jsem pak hrozně svázaná. Před tím mi to bylo jedno, jestli vyhraju, nebo ne.“

Navenek roztržitá Lotyška se ale nevzdala snadno. Přestala dělat dvojchyby, přestala se hádat s rozhodčí. Zmobilizovala síly a byla zpátky u svého skvělého tenisu. To už ale byla Plíšková na koni. Výborně servírovala a nedávala Ostapenkové žádnou šanci zápas znovu ukradnout.

Nakonec, když už hodně Australanů neplánovaně zapnulo zápas v televizi, ovládla Plíšková třetí set 10:8. „Už jsem si říkala, že zítra večer možná poletíme domů,“ pravila pragmaticky chladná Plíšková o tom, co jí v nejtěžších okamžicích letělo hlavou. „Nebylo to tak, že bych nevěřila, ale naděje byla fakt malá.“

Nakonec se zázrak povedl. Dá se říct, že Plíšková tím stylově potvrdila prolomení svého grandslamového prokletí a na Australian Open si poprvé zahraje ve čtvrtém kole. „Teď už je jedno, jak jsem se tam dostala. Pokusím se být příště lepší,“ řekla s neskrývanou radostí.

Těžký zápas potřebovala jako sůl a tenhle ostrý test sobotní noci nemohl být lepší. A to zvlášť před osmifinálovým duelem proti domácímu miláčkovi Darje Gavrilovové. Ruska přijatá Australany za vlastní má být hlavní nadějí domácích barev na Australian Open.

Dá se znovu očekávat zápas na napěchovaném centrálním kurtu. „Jsem zvyklá mít publikum proti sobě, takže mě nic nepřekvapí,“ usmála se Plíšková. 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Sobota 21. 1.

Pátek 20. 1.

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.