Sny Barbory Strýcové: Nejdřív vyhrát grandslam, pak zaběhnout maraton

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Všechny soupeřky tím dokáže Barbora Strýcová pořádně namíchnout. „Ona pořád běhá,“ posteskla si Francouzka Garciová na tiskovce po prohraném zápase 3. kola Australian Open. „Jsem tak malá,“ bránila se zase Češka, která má po postupu mezi nejlepší šestnáctku jasný cíl – porazit Serenu Williamsovou a pokusit se vyhrát grandslam. Už ale přemýšlí i nad dlouhodobějšími výzvami.

„Mám divný sen – chci si jednou zaběhnout maraton. Ale až po kariéře, mám špatnou achillovku, teď by mě to zabilo,“ překvapila se smíchem česká hráčka novináře, když komentovala svůj běhavý styl tenisu. Ten bez překvapení dělal velké potíže 24. hráčce světa Carolině Garciové, která Strýcové podlehla ve dvou setech (2:6, 5:7).

Běhání podle svých slov Strýcová prostě „musí mít ráda“ – při menším vzrůstu se jedná o její hlavní zbraň. „Snažila jsem se na to připravit. Pro spoustu tenistek je nepříjemná tím, jak pořád běhá a kolik míčků vrátí,“ smutnila její soupeřka Garciová po zápase. Strýcová byla ve formě, v důležitých chvílích zabrala a nakonec Francouzku stejně jako loni porazila.

„Musela jsem se více hýbat, ona mě rozběhávala. Prohrávala jsem 3:5 ve druhém setu, ale neudělala jsem nic špatně. Tak jsem si v klidu řekla, že bude třetí set a začnu od znovu,“ popisovala Češka vývoj setu, který nakonec otočila na 7:5. Dříve, než počítala, si tak došla pro třetí výhru na Australian Open.

SERENA? PODÍVEJTE NA JEJÍ SVALY

Hodně naběháno bude mít Strýcová určitě i po osmifinálovém utkání proti Sereně Williamsové. Američanka je na Australian Open v nejlepší formě, což ve druhém kole poznala i Lucie Šafářová. „Pro takové zápasy trénujete. Budu muset zase hodně makat a běhat. Ona je silová hráčka, stačí se podívat, jak vypadá a jaké má svaly. Já jsem tak malá...,“ řekla dobře naladěná Strýcová.

Hned se ale vrátila ke svému typickému sebevědomí, díky kterému dál bez ztráty setu stoupá mezi nejlepší. „Já jí taky nedám nic zadarmo. Serena je jenom člověk a je porazitelná, i když ví, jak tyhle velké zápasy hrát “

Doba, kdy grandslamy vyhrávaly jenom ranařky typu Sereny Williamsové už jsou pryč. I proto Strýcová cítí, že pro ni je cesta za grandslamovým úspěchem taktéž otevřená. „Sním o tom celou kariéru, jednou tu trofej nad hlavu dát. Ale momentálně na to nemyslím. To mi nepomáhá. To je tak daleko, jako kdybych teď běžela do Vsetína,“ řekla v dobrém rozmaru.

„Dneska je ale ženský tenis vyrovnaný. Není to jako dřív, kdy mohla vyhrát jenom holka, která měla ránu, dobře servírovala nebo hrála na dva údery. Můj tenis je pestrý a spoustě hráčkám znepříjemňuje hru. Určitě s tím jde vyhrát grandslam,“ věděla Strýcová.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Sobota 21. 1.

Pátek 20. 1.

Čtvrtek 19. 1.

Senzace! Djokovič nestačil na hráče ze druhé stovky a končí ve druhém kole

Středa 18. 1.