Češi v akci: Berdych v Římě postupuje, Krejčíková v Trnavě končí

- Jan Havlovic, Petr Šístek

Tomáš Berdych zvládl vstup do turnaje v Římě! Česká jednička si v prvním kole poradila s Albertem Ramosem-Viňolasem, kterého porazila 6:3 a 6:4. V Trnavě naopak končí Barbora Krejčíková, která nestačila na Slovenku Rebeccu Šrámkovou. Do turnaje ATP v Římě úspěšně vstoupila nasazená osmička Tomáš Berdych. V italské metropoli se ve čtyřhře představí také Barbora Strýcová, která si zahraje po boku Nizozemky Krajíčkové.

Tomáš Berdych měl v úvodním kole římského turnaje Masters volno, avšak dnes už jej čekal souboj s Albertem Ramosem v rámci druhého kola. Španělskému tenistovi momentálně patří 57. pozice žebříčku ATP a oba tenisté dosud sehráli jediné vzájemné utkání, které na Australian Open vyhrál rodák z Valašského Meziříčí 3:1 na sety. V dnešním zápase Berdych odvrátil všech sedm brejkbolů, přičemž sám se mohl pyšnit stoprocentní úspěšností proměňování a zejména díky tomu mohl po výsledku 6:3 a 6:4 slavit hladkou výhru.

Dnešní program ženské části turnaje ve dvouhře bude bez české účasti. Trio Kvitová - Šafářová - Strýcová má dnes volno a své zápasy druhého kola sehraje až zítra. Ve čtyřhře se však dnes můžeme těšit na Barboru Strýcovou, která nastoupí s Michaellou Krajicekovou, pro kterou bude první turnaj od října, kdy se zranila! Soupeřem tohoto páru bude francouzské duo Garciaová - Mladenovicová.

Na challengeru v Bordeaux se představil Lukáš Rosol. Český tenista zde plnil roli nasazené dvojky, avšak los k němu poněkud krutý. Po čtyřech dnech si totiž zopakoval souboj s Eliasem Ymerem, jemuž podlehl ve čtvrtfinále turnaje v Aix-en-Provence. Mladý Švéd byl nad síly Rosola i tentokrát a brněnský rodák tak ve dvouhře končí hned v úvodním kole. V západofrancouzském městě se ale představí ještě ve čtyřhře, kde již po boku Philippa Oswalda postoupil do čtvrtfinále.

Zkušená Renata Voráčová si zahrála o postup do osmifinále na turnaji ITF ve francouzském Saint-Gaudens. Voráčová sice prohrála ve včerejším finále kvalifiace, avšak do hlavní soutěže se dostala jako šťastná poražená. Aktuálně 343. hráčka světového žebříčku WTA byla v zápase s Mandy Minellaovou dva míče od výhry, ale nakonec Lucemburčance podlehla poměrem 6:4, 6:7(5) a 0:6 a prohrála i druhé vzájemné utkání.

Ve slovenské Trnavě pokračuje hlavní část turnaje ITF, na kterém má Česko početné zastoupení. Dnes se ale na slovenské antuce představila pouze Barbora Krejčíková, která proti kvalifikantce Rebecce Šrámkové nevyužila dva mečboly a vyrovnané utkání pro ni skončilo nepříznivým výsledkem 6:4, 6:7(6) a 4:6.

Naplno se také rozběhla hlavní soutěž turnaje kategorie futures v Mostě. Nejvýše nasazení Šátral a Mertl na úvod své soupeře přehráli výrazným rozdílem a po odehrané polovině úvodního kola do další fáze postoupilo již šest českých tenistů. Podrobnou reportáž z turnaje si můžete přečíst ZDE.

ATP/WTA

Internazionali BNL D´Italia, Řím (muži, antuka, 2. kolo)

Tomáš BERDYCH (8) - Albert Ramos-Vinolas (ESP) 6:3 a 6:4

Internazionali BNL D´Italia, Řím (ženy čtyřhra, antuka, 1. kolo)

Garciaová/Mladenovicová (FRA) - Krajíčková (NED) /STRÝCOVÁ -  6:1, 0:6, 11:9

Challenger

BNP Paribas Primrose, Bordeaux (muži, 85 000 EUR + H, antuka, 1.kolo)

Elias Ymer (SWE) - LUKÁŠ ROSOL - 6:4, 6:4

ITF/FUTURES

Most (muži, CZE1, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Kompletní zpravodajství z turnaje sledujte ZDE

Saint-Gaudens (ženy, FRA, 50 000 USD + H, antuka, 1. kolo)

Mandy Minellaová (LUX) - RENATA VORÁČOVÁ - 4:6, 7:6 (5), 6:0

Trnava (ženy, SVK, 100 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

Rebecca Šrámková (SVK) - BARBORA KREJČÍKOVÁ - 4:6, 7:6(6), 4:6

Trnava (ženy, SVK, 100 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

LENKA KUNČÍKOVÁ, KAROLÍNA STUCHLÁ - Anastasija Golubjevová (RUS), Sandra Jamrichová (SVK) 6:0, 6:3

Győr (ženy, HUN, 10 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

TEREZA MARTINCOVÁ (1) - Jacqueline Cabajová-Awadová (SWE) - 6:4, 4:6, 6:1

KAROLÍNA MUCHOVÁ - Nina Potoćniková (SLO) - 6:4, 6:3

Győr (ženy, HUN, 10 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

KAROLÍNA MUCHOVÁ, Tamara Zidanseková (SLO) - Anna Pribylová (RUS), Tina Tehraniová (USA) 6:4, 6:2

Bol (ženy, CRO, 10 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry) 

GABRIELA PANTŮČKOVÁ, MAGDALÉNA PANTŮČKOVÁ - Masa Jovanovicová (AUS), Alicia Smithová (AUS) 6:1, 6:1