Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Zapamatujete si ji rychle, a to nejenom díky princeznovským vlasům. Dvacetiletá Kateřina Siniaková už pořádně prohání ty nejlepší světové hráčky. Na posledním turnaji dokonce porazila hned dvě tenistky z TOP 10 a vyhrála svůj první velký singlový titul. I proto v ní mnozí vidí budoucí hvězdu českého tenisu. „Tlak necítím. Snažím se okolí moc nevnímat, protože to by bylo pro mě hodně složité. Chci jít vlastní cestou,“ říká usměvavá milovnice detektivek, kterou Tenisový svět vyzpovídal v Melbourne dva dny před začátkem Australian Open.

Jste zpátky v místech, kde se vám hodně dařilo v juniorském věku. Líbí se vám tady v Melbourne hodně?

Můžu to považovat za svůj nejoblíbenější grandslam. Líbí se mi tady kompletně už od juniorských turnajů. Je tady obrovský areál a krásné počasí, já mám navíc ráda modrou a ta je tady všude. (směje se)

Už jste stačila vstřebat svůj vůbec první titul na okruhu WTA z Šenzenu, který vás minulý týden vynesl na 37. místo světového žebříčku?

Jsem strašně spokojená, protože turnaj byl silně obsazený a já jsem hrála proti skvělým tenistkám. Jsem hrozně ráda, že se mi to celé podařilo vyhrát. Finále na třetí pokus konečně dopadlo, byla jsem z toho neskutečně šťastná. Doufám, že to nebude poslední titul. (usmívá se)

Co vám chybělo v předešlých dvou finále?

Zdokonalila jsem se herně a hlavně podávám výkony stabilně. Před tím jsem vždycky zahrála dobře, pak hned hůř... a tak pořád dokola. Všechno se teď upokojilo a držím si standard. Na kurtu se tím pádem cítím o hodně lépe a stabilněji. Teď už jenom zlepšovat moje zbraně a snad to bude ještě lepší. Je tam pořád co zlepšovat i co se týče sebevědomí. Čím víc zápasů ale mám proti top hráčkám, tím jsem na tom lépe. Pořád se musí pracovat dál.

Kde byl v Šenzenu zlomový zápas?

Hned druhé kolo proti Halepové bylo těžké. Když jsem ji porazila, tak mě to hodně nabudilo a to byl asi zápas, který mi dodal sebevědomí, abych celý turnaj vyhrála. Potom, co se mi to povedlo, přišlo strašně moc zpráv a gratulací, takže bych chtěla poděkovat všem, kteří stojí na mojí straně.

ALESPOŇ TŘI KOLA V SINGLU

Vynechala jste potom plánovaný podnik v Hobartu. Měla jste dost času potrénovat na Australian Open?

Jelikož se mi zadařilo v Šenzenu, tak jsme se rozhodli turnaj v Hobartu zrušit. Dala jsem si jeden den volno a pak jsem se mohla celý týden soustředit na přípravu. Tady v Melbourne už jsem jela naplno.

Jak jste na tom teď před prvním grandslamem sezony se sebevědomím?

Po vyhraném turnaji sebevědomí mám. Tady je ale jiné prostředí – větší vedro a hodně fouká. Přece jen ty moje tréninky byly složitější a první zápas tady pro mě bude těžký. Sebevědomí bych ale měla mít a na zápas bych měla jít s tím, že mám vyhrát.

Co říkáte na los a soupeřku Julii Görgesovou?

Myslím si, že je to určitě hratelné. Známe se, ale ještě jsem s ní nehrála. Na turnajích se potkáváme, takže taktiku připravíme. A tu nebudu prozrazovat. (směje se) Nečekám lehký zápas, protože tady se vždycky potká nejlepší stovka hráček na světě. Ale určitě mám na vítězství.

V  deblu tady budete hrát s novou parťačkou, Lucií Hradeckou, jak se na to těšíte?

Ještě jsme tady neměly šanci trénovat, protože Lucka hrála kvalifikaci. Známe se ale jinak už dlouho a jsme kamarádky. Na kurtu spolu proto budeme určitě vycházet a tady zkusíme předvést náš nejlepší výkon.

Máte nějaké konkrétní cíle – ať už v singlu nebo v deblu?

Super by bylo vylepšit moje maximum na grandslamu, takže přejít tři kola by bylo skvělé. V deblu můžeme jít určitě ještě dále. Budeme tam bojovat, co to půjde.

TÝM POD VEDENÍM OTCE? KLAPE TO

Po nedávných úspěších vás mnozí pokládají za velký talent českého tenisu. Jak to vnímáte?

Já se snažím okolí moc nevnímat, protože to by bylo pro mě hodně složité. Takhle ale tlak moc necítím. Snažím se jít vlastní cestou, pracovat a jít postupně dál za vítězstvím.

S psychickou přípravou vám pomáhá i Helena Suková. Co vám říká před Australian Open? Vyhrála tady dvakrát titul v deblu, dvakrát byla ve finále singlu...

Jsme teď pořád v kontaktu, ale detaily si nechám pro sebe. (usmívá se) Jsem ale hrozně ráda, že mi pomáhá. Když jsem byla v Praze, tak se účastnila mojí přípravy a má na mém úspěchu taky podíl.

A jak vám to klape s tatínkem, který vede váš tým?

S tatínkem nám to klape skvěle. Jsme sportovní rodina a i když on nedělal tenis, tak ke sportu má blízko a rozumí mi. Už jsme spolu dlouho a já mu moc děkuju za všechen čas, co mi věnoval. Funguje to bez problému a snažíme se oddělit práci a rodinu. Je to pro mě přece taky taťka.

Jak se to odděluje? To se najednou po tréninku přepne vypínačem a rázem jste v režimu „rodina“?

To ne. (směje se) Když jsme na kurtu, tak musí jít pocity prostě stranou, pak ale vůbec neřešíme tenis, abychom fungovali jako rodina.

Tatínek je bývalý boxer. Říká se, že vás učil boxerské cviky...

Ne, to se jenom povídá. (směje se)

Když vás nezajímá box, tak jak tady v Melbourne před začátkem soutěže trávíte čas? Vím, že ráda čtete, najdete si na to chvilku i během turnajů?

Najde se chvíle, hlavně večer, když mám tréninky za sebou, tak se to dá. Mám ráda detektivky, ale nepohrdnu ani nějakým sci-fi. Jinak zkoukneme klidně i nějaký film. Teď už začala kvalifikace, takže tréninky jsem měla večer. To už jenom přijdu na pokoj a lehnu. Jinak se čas dá najít i mezi tréninky. Úplně vypnout, v lounge se natáhnout, taky to jde. (usmívá se)

Cítíte po úspěších v posledním roce, že už vás soupeřky berou víc vážně?

Věřím, že si mě začaly více všímat, přeci jen v žebříčku jsem trochu stoupla nahoru. Doufám, že mě budou brát jako rovnocennou soupeřku a myslím si, že by i měly. Moje hra sem určitě patří, i když mám pořád co zlepšovat. Už by si na mě ale mohly dávat pozor. (směje se)

►►►

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN PRVNÍ (10. ledna)

Pavlásek nadějí českého tenisu: Na Australian Open chci do třetího kola, říká

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN DRUHÝ (11. ledna)

Měl jsem na to, mrzelo Koláře po prohře v kvalifikaci Australian Open

Boj s nervozitou i ptactvem. Podmínky jsou v Melbourne specifické, přiznal po vítězství Šátral

Každý se na mě chce vytáhnout, ví Štěpánek po úvodu v Melbourne. S Pospisilem by rád vyhrál grandslam

Až zemřu, vezměte mě do Melbourne. Jak Australian Open zapaluje prosluněnou metropoli

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN TŘETÍ (12. ledna)

Ve středu nevěřila, ve čtvrtek hrála – a vyhrála. Krejčíková v Melbourne mile překvapila

Štefková a „její“ Austrálie: Teplo, pohoda a sluníčko – recept na úspěch

Byla jsem tam ochotná umřít, smála se Hradecká po postupu v Melbourne

Porážka v Melbourne? Martincová chce rychle zapomenout a hledá nového kouče

Neuvěřitelný boj, Štěpánek řval jako lev. Potřebuju si zanadávat, říká

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN ČTVRTÝ (13. ledna)

Štefková po konci v Melbourne: Zapíšu si to a příště budu vědět, jak na ní!

Déšť darem z nebes, po pauze Šátral Japonce smetl. Ještě mi zbývá osm zápasů, směje se

Hodiny čekání, potom konec. Těším se na čtyřhru, snad to bude klapat, říká Krejčíková

Soupeřka hrála vabank a vše jí tam padalo, byla zklamaná Hradecká

ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE - DEN PÁTÝ (14. ledna)

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek

Víc jsem kecal než hrál, mrzelo Šátrala. V Melbourne skončil těsně před hlavní soutěží

Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open