Ve středu nevěřila, ve čtvrtek hrála – a vyhrála. Krejčíková v Melbourne mile překvapila

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: O milé překvapení se v Melbourne postarala Barbora Krejčíková. Jednadvacetiletá tenistka se jako poslední dostala do kvalifikace singlu a v prvním kole si vyšlápla na favorizovanou Asii Muhammadovou. A to ještě den před tím netušila, jestli vůbec nastoupí. „Chodila jsem to pravidelně kontrolovat do kanceláře, ale už jsem s tím nepočítala,“ řekla v Austrálii šťastná vítězka, která chce letos popohnat svůj potenciál. V rozhovoru pro Tenisový svět také odhalila jméno své nové deblové parťačky.

Náročný zápas, jaký byl z vašeho pohledu?

Teprve včera jsem se dozvěděla, že se dostanu do soutěže. Moc jsem s tím už nepočítala. Ještě v úterý jsme hráli debla v Sydney, takže jsem dorazila tak akorát. Jsem strašně ráda, že to tak dopadlo a že si zahraju minimálně ještě jeden zápas.

Soupeřka byla favoritkou, ale vy jste ji dokonale zaskočila...

Dobře servírovala a určitě má svoje kvality, v Brisbane se teď dostala do druhého kola. Hrála proti mně dobře a lépe chytila začátek. Já jsem ji pak ale přetlačila přes výměny. Druhý set jsem si zkazila sama. Vedla jsem a pak se to nějak všechno sešlo a ztratila ho. Ve třetím už jsem to dotáhla.

Co se dařilo vám?

Servis nebyl z mojí strany špatný a ze začátku jsem hodně tlačila z forhendu, ten mi celkem šel. Trošičku zaostával bekhend, ze kterého jsem mohla udělat víc bodů a trochu více z něj tlačit. To snad přijde v dalším zápase.

V Austrálii už jste delší dobu. Pomohlo vám to, k tomu, že jste mohla přijet do Melbourne a hned takhle dobře zahrát?

Aklimatizace je tady v Austrálii hodně důležitá, v Česku je strašná zima a navíc je to velký časový posun. Tady je naopak třicet stupňů a velká humidita. Vždycky je lepší tady být dříve a na všechno si zvyknout.

Jaké bylo čekání na účast v singlu, sledovala jste to vůbec? Nakonec jste se dostala do kvalifikace jako úplně poslední...

Sledovala jsem to. Když jsem přijela do Melbourne, tak jsem byla asi šestá mimo, tak jsem si říkala, že to třeba vyjde. Chodila jsem to pravidelně kontrolovat do kanceláře WTA, jestli se něco pohlo. Ve středu po mém prvním tréninku mi řekli, že jsem se tam dostala a že budu ve čtvrtek hrát. 

Co vy na to, změnila jste nějak plány?

Normálně jsem odtrénovala všechny hodiny, co jsem měla, a hrozně jsem se těšila, že si zahraju. Vůbec už jsem s tím nepočítala. Pro mě je každý singlový zápas super a snažila jsem se na tyhle příležitosti během přípravy hodně trénovat.

Loni se vám dařila čtyřhra, ve dvouhře se vám tolik nedařilo. Chtěla byste se tedy letos na singl zaměřit víc?

Já chci hrát pořád obojí a nechtěla bych nic preferovat. Musím se hlavně zlepšovat, protože roky před tím to pořád bylo o tom něco uhrát a vyhrát, byla jsem pořád pod velkým tlakem. Letos to beru tak, že každý balon a každý zápas odehraju svědomitě. S přípravou, se kterou jsem začala, výsledky určitě přijdou v singlu i v deblu. Je to snad jen otázka času.

Sezonu jste ukončila už na konci října. Měla jste čas si dostatečně odpočinout a nabrat síly?

Já jsem ji ukončila hlavně proto, že jsem se celý minulý rok trápila s ramenem, takže nedávalo smysl pokračovat dál. Řekla jsem, že raději udělám lepší a delší přípravu a  odletěla jsem do Ameriky. Spadly mi nějaké body a věděla jsem, že na začátku roku se na některé turnaje nedostanu. Chtěla jsem ale hrát ty menší a všechno nějak zkombinovat. To, že jsem tady uhrála kolo v kvalifikaci Australian Open, je nad plán a doufám, že uhraje ještě jedno nebo klidně dvě. (smích) Hlavně aby bylo rameno zdravé, to je nejdůležitější.

Budete tady nastupovat i v deblu, s kým budete hrát?

Mám novou parťačku, hraju s Galinou Voskobojevovou. Nikdy jsme spolu nehrály a moc se ani neznáme, byla to taková last minute dohoda. Uvidíme, určitě si zahrajeme nějaký cvičný zápas. Ona je zkušená hráčka, byla v žebříčku čtyřhry asi třicátá na světě. Potom byla zraněná a nehrála. Co jsem ale viděla, tak máme určitě šanci nějaké kolo uhrát. Ale taky bude záležet na losu, protože nebudeme nasazené. Budeme se snažit. Jestli spolu budeme pokračovat dál, se rozhodne tady.