V Hobartu chtěly obě tenistky vzdát, jedna to o pár sekund nestihla

- David Schlegel

Neuvěřitelný zápas sehrály ve druhém kole turnaje v Hobartu Američanka Sachia Vickeryová a Belgičanka Elise Mertensová. Protože ve čtvrtek začíná kvalifikace Australian Open, kde si i poražená hráčka v prvním kole vydělá 4 544 USD, toužily obě vypadnout, protože vítězka musí pokračovat na turnaji v Hobartu a Australian Open nestihne. V Hobartu si i vítězka turnaje vydělá přibližně tolik jako poražená v prvním kole grandslamu.

Jednadvacetileté Vickeryová i Mertensová měly už před začátkem zápasu obvazy na nejrůznějších částech těla a hned po prvním gamu si obě vyžádaly ošetření. Vickeryové terapeutka ošetřovala nohu, Mertensové jiná terapeutka ošetřovala ruku. Terapeutka Vickeryové téměř okamžitě uznala, že Američanka nemůže pokračovat a zápas vzdala. Mertensová téměř okamžitě o několik sekund později také hlásila rozhodčímu, že nemůže pokračovat a že chce zápas vzdát.

Postup však rozhodčí musel připsat Mertensové, která tak postoupila do svého prvního čtvrtfinále na turnaji WTA, vydělala 5 900 USD a získala 60 bodů do žebříčku, ale jeden ze čtyř nejdůležitějších turnajů sezóny musí oželet. Ve čtvrtfinále ji navíc čeká 22. hráčka světa a nasazená jednička Kiki Bertensová z Nizozemska.

Vickeryová s Mertensovou se spolu střetly už ve finále kvalifikace, tam vyhrála Mertensová 6:4, 6:2. Z turnaje v Hobartu se však po začátku kvalifikace odhlásilo hned sedm (!) tenistek a Vickeryová tak spolu s dalšími šesti hráčkami pohodlně postoupila do hlavní soutěže jako tzv. "lucky loser".

Podobná situace před grandslamovým turnajem v Austrálii nastala i loni. Tehdy se nesportovně v Hobartu zachovala Japonka Naomi Osakaová, která odchodila zápas proti zraněné Němce Barthelové. Osakaová prohrála 6:7 (2:7), 2:6, ale Barthelová byla v tak zoufalém stavu, že do čtvrtfinále Francouzce Cornetové vůbec nenastoupila.

Kvůli podobným zápasům uvažuje WTA o změně pravidel, tak, aby tenistky nemohly nastupovat v týdnu, kdy se hraje kvalifikace na grandslam, na jiném turnaji.

Do kvalifikace Australian Open se tak nakonec na poslední chvíli dostala Češka Barbora Krejčíková. Poté, co se na poslední chvíli odhlásila zraněná Alexa Glatchová, a Mertensová postoupila do čtvrtfinále v Hobartu, si tak zahraje grandslam i 253. hráčka žebříčku. To bylo ještě minulý týden naprosto nepravděpodobné, protože v loňském roce se jako poslední do kvalifikace dostala 220. hráčka světa Gioia Barbierová z Itálie. Řada hráček, které jsou v žebříčku o něco výše než Krejčíková, tak účast na turnaji v Melbourne vůbec neplánovala. Z hráček od 223. do 253. místa WTA se turnaje zúčastní pouze čtyři tenistky. Krejčíková je vysoko v deblovém žebříčku, takže by si na Australian Open určitě zahrála alespoň ve čtyřhře.

VIDEO ZE ZÁPASU MERTENSOVÁ - VICKERYOVÁ: