Až zemřu, vezměte mě do Melbourne. Jak Australian Open zapaluje prosluněnou metropoli

- Jakub Slunečko

Je to ráj pro každého tenisového fanouška. Nejde jenom o nebeskou modrou barvu, která v Melbourne převažuje na kurtech i veškeré výbavě. Od tvrdých kvalifikačních bojů pod lesknoucími se mrakodrapy si můžete odskočit pár kroků vedle na trénink své oblíbené tenisové hvězdy nabrat podpis nebo fotku. Atmosféra Australian Open už přímořskou metropoli rychle zapaluje.

„Cože, ty už máš telefon?,“ diví se vysmátá Belinda Benčičová, když ji asi šestiletý chlapec požádá o selfie. Mladá Švýcarka v podvečerním sluníčku ochotně pózuje a podepisuje tenisové míčky.

Nakonec malému neodbytnému Australanovi věnuje dokonce svůj ručník. Následuje vítězné gesto dětské pěstičky, načež chlapec obíhá s ručníkem vítězné kolečko. „To není fér, dostal už druhý ručník,“ závidí mu nahlas jeho kamarád a celá skupina fanoušků se směje.

Na letišti mezitím vítají pořadatelé hvězdy ještě většího formátu – přilétá Federer, Nadal, Djokovič... Fanoušci je mohou brzy vidět nejenom na propagačních billboardech, ale taky na vlastní oči při otevřených trénincích.

V ulicích Melbourne proto přibývají tenisoví nadšenci z celého světa. Postupně přijíždějí Francouzi, Asiati, Američani, ale často je slyšet i němčina. Všudypřítomné plakáty a třeba i tramvaje polepené tenisovými míčky říkají, že jste tu správně – na Australian Open.

RAKETY LÉTAJÍ VZDUCHEM

Den před začátkem kvalifikace se ještě dolaďuje na plné obrátky. Areálem se nese závan modré barvy, kterou dělníci natírají všemožné dekorace, zatímco na hlavním kurtu technici nad hlavou zpoceného Stana Wawrinky instalují kamery. Ti, kdo přijeli dřív, si ještě skočí na odpočinout na prosluněnou pláž. Můžete tam potkat pohodové Australany, tenisové fanoušky a občas i nějakého tenistu – den volna strávila u moře třeba Češka Kateřina Siniaková.

A pak už to přijde. „Mám letos lístek na nějaký zápas hlavní soutěže, ale musím říct, že nejvíc jsem se tady bavil před pár lety v kvalifikaci,“ říká Ben, místní třicátník a bez překvapení tenisový fanoušek.

„Byl to zápas dvou holek, jedna byla snad z Thajska. Něco takového jsem ještě neviděl, bylo to na krev,“ vypráví s nadšením.

Další den mu dává za pravdu. Kvalifikační boje plné mladých talentů a horkých hlav nabízí emoční výbuchy jako na běžícím pásu. Ital Alessandro Giannessi se třeba v zápase proti Janu Šátralovi naštval tak, že raketu poslal úderem o kurt stylovým obloučkem až za hrazení k divákům.

Každý se tady chce předvést a Australané tomu rádi dodají slušnou kulisu. S podvečerem se pak schází v nádherně upraveném parčíku před Arénou Roda Lavera, kde Novak Djokovič pořádá charitativní akci a baví diváky exhibičními kousky.

Jako host pak k Djokovičovi na kurt přichází domácí legenda Roy Emerson, který Australian Open vyhrál šestkrát. Všichni tady mohou být letos svědky toho, jak Srb tenhle rekord překoná.


Galerie