Federer i Nadal postrachem favoritů! Co přinese nasazení Australian Open?

- Petr Šístek

Během posledních let se ve světovém tenise zformovala tzv. Velká čtyřka, jejíž zápasy byly ozdobou většiny závěrečných kol těch nejprestižnějších turnajů. Loňská sezona ale výrazně zamíchala žebříčkem ATP, což má za následek, že k duelu těch nejslavnějších hráčů může na Australian Open dojít již o mnoho dříve.

Prvními dvěma nasazenými hráči prvního grandslamu sezony budou Andy Murray a Novak Djokovič, kteří na sebe tak logicky mohou narazit až ve finále. Třetím nasazeným pak bude loňský semifinalista Milos Raonic a první čtveřici pak uzavře šampion z roku 2014 Stan Wawrinka. Pozici 5. – 8. nasazených zaujmou příslušníci širší světové špičky Kei Nišikori, Gaël Monfils, Marin Čilič a Dominic Thiem.

Na čtrnáctinásobného grandslamového šampiona Rafaela Nadala, který turnaj v Melbourne ovládl v roce 2009, tak zbyde až post devátého nasazeného. To znamená, že již v osmifinále může narazit na výše postaveného soupeře, což je pro něj léta nepoznaná role. Stejně je na tom i Tomáš Berdych, aktuální světová desítka, který na Australian Open od roku 2010 nechyběl ve čtvrtfinále, avšak letos jej do této fáze čeká o poznání komplikovanější cesta.

Ještě zajímavější výchozí pozici má Roger Federer, jenž vynechal podstatnou část loňské sezony, v důsledku čehož nyní klesl až na 17. pozici a výše postaveného hráče tak může potkat již ve třetím kole. V osmifinále pak již může dojít i na jeho souboj s kterýmkoliv z hráčů včetně nasazené jedničky.

Dvaatřicítku nasazených tenistů uzavírá Philipp Kohlschreiber. Prvním pod čarou je momentálně Steve Johnson, přičemž není vyloučeno, že se před losem ještě některý z předních tenistů z turnaje odhlásí. Avizovaná neúčast Juana Martína del Potra nasazeným tenistům přináší menší obavy ze značně nepříjemného soupeře v úvodních kolech, avšak i přesto mezi nenasazenými figurují nebezpečná jména, jakými jsou kupříkladu semifinalista turnaje v Dauhá Fernando Verdasco či bývalý devátý hráč Nicolás Almagro, který v Dauhá odehrál vyrovnanou partii s Andym Murraym.

Mezi ženami bude nasazenou jedničkou obhájkyně titulu Angelique Kerberová, dvojkou šestinásobná šampionka Serena Williamsová. Karolína Plíšková bude nasazena jako číslo pět. Turnaj bude ochuzen o Madison Keysovou, Petru Kvitovou a Viktorii Azarenkovou, díky čemuž se Barbora Strýcová poprvé v kariéře dostane mezi první šestnáctku nasazených. Kateřina Siniaková by k průniku mezi nasazené hráčky potřebovala odhlášení dvou výše postavených tenistek.