Pavlásek nadějí českého tenisu: Na Australian Open chci do třetího kola, říká

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Australské sluničko praží na slavný tenisový areál v australském Melbourne. Po typických modrých kurtech pobíhá velká česká naděje – Adam Pavlásek. Letos bude začínat rovnou v hlavní soutěži Grand Slamu. Poprvé v životě. „Celý můj loňský rok byl dobrý a udělal jsem velký posun jak v žebříčku, tak i herně,“ uvědomuje si . Cestu si zvolil dobře a formu chce teď potvrdit právě na Australian Open.

Je to pro český tenis velmi dobrá zpráva v době, kdy se žehrá na nedostatek mužských talentů. Dvaadvacetiletého Pavláska před rokem moc lidí neznalo. Pak se ho ujal Michal Navrátil, syn daviscupového kouče Jaroslava Navrátila, jeho talentovaný svěřenec změnil trénink, začal se soustředit na servis, kondici i jídelníček.

Funguje to. Po zlomové sezoně je dnes Pavlásek na 72. místě světového žebříčku. To znamená pohodlnou účast v hlavní soutěži Australian Open. „Pro hráče je to hrozná úleva, když nemusí hrát tři utkání kvalifikace. Může se soustředit na hlavní zápasy a věnovat jim veškeré síly,“ řekl zpocený Pavlásek Tenisovému světu po tréninku v Melbourne.

V teplém počasí si libuje, což může být v rozpáleném australském létě jeho výhodou. „Počasí mi vyhovuje, pro mě super. Akorát tady fouká, takže snad to na můj zápas nebude,“ postěžoval si po tréninku pod melbournskými mrakodrapy.

I kvůli větru se často nemohl trefit do podání a několikrát protočil oči v sloup. Jindy ale zase předvedl úder, po kterém i jeho tréninkový kolega smekl. „Bylo to takové všelijaké, je to teprve můj druhý trénink tady, takže nic moc. Mám ale ještě pár dnů, abych něco vyladil,“ řekl Pavlásek, který má stále zatejpované bolavé zápěstí.

I přes všechny komplikace ale převažuje oddych. Náročné boje o hlavní soutěž zná mladý tenista velice dobře, letos je může poprvé vypustit z hlavy. „Je fajn tady potrénovat dopředu, zvyknout si na podmínky. Těším se na svůj první zápas. Máme před sebou ještě celý týden, takže se budu snažit přpiravit na tenhle beton. Budu muset předvádět aktivní hru, protože na hráče z první stovky už defenziva moc neplatí. Musím více chodit na síť a měnit tempo.“

Taktika je, zdá se, předem jasná, teď už jen soupeře překvapit. Pavláska může těšit také účinkování na nedávném Hopman Cup, kde odehrál vyrovnané zápasy se silným Kyrgiosem  nebo Lopezem. „Myslím, že jsem odehrál dvě solidní utkání proti hodně dobrým soupeřům. Díky tomu jsem se připravil dobře a můžu tady všechno prodat,“řekl odhodlaně.

V reálu to znamená, že Pavlásek míří zase o trochu dál, než je jeho dosavadní grandslamové maximum (2. kolo na Roland Garros). „Chtěl bych uhrát alespoň dvě kola,“ svěřil se. Jestli se jeho cíl vyvine ve skutečnost, bude známo už brzy. Ještě ale loni v létě chtěl málo známý tenista alespoň nakouknout do první stovky. A teď?