Murrayho neporazitelnost ukončil Djokovič. Znamená to hodně, svěřil se Srb

- Jan Vojkůvka

Téměř tři hodiny zápolili na dvorci v bitvě, která dala poznat tomu, co nás čeká po celý letošní rok. Bývala světová jednička Novak Djokovič a současná světová jednička Andy Murray se zkraje sezony poprvé utkali na bitevním poli.

Brit Andy Murray nepoznal hořkost turnajové pořážky od října minulého roku. Vyhrál pět turnajů v řadě, celkem 29 zápasů v řadě za sebou. Jubilejní třicáté vítězství však nepřidal, proti byl Novak Djokovič, jenž v neuvěřitelné bitve přetlačil Murrayho v poměru 6:3, 5:7, 6:4.

Znamená to hodně,“ řekl Djokovič po utkání v rozhovoru pro stanici Eurosport. „V posledních třech měsících roku 2016 jsem se na kurtu necítil tak sebevědomě a nehrál jsem konzistentně. Ale zahájit rok 2017 vítězstvím nad světovou jedničkou a jedním z mých největších rivalů byl vysněným začátkem. Doufám, že si z toho odnesu jen to nejlepší. Cítím se opět sebevědomým.

Djokovič, který titul v Dauhá obhajoval, se z turnajového vítězství radoval naposledy v červenci 2016, kdy vyhrál Masters v Torontu. Od té doby se mu již nepodařilo stanout s trofejí pro vítěze a i kvůli tomu přišel o trůn krále tenisu. Po navrácení se na vrchol sice touží, ale čistě ve svých rukou to v první části sezony nemá. Záviset bude na výsledcích Murrayho.

A Murray se předvedl v Dauhá ve skvělé formě, během turnaje prakticky nezaváhal a to až do finále, kde po dvou hodinách a 54 minutách padl s Djokovičem. „Jsem samozřejmě zklamaný, že jsem dnes nevyhrál, ale odehrál jsem pár dobrých zápasů v posledních dnech. Myslím, že to byl dobrý fyzický test na začátek roku. Mé tělo se cítí dobře, což je pozitivní. Každý den se cítím lépe. Pořád si myslím, že mám šanci vyhrát Australian Open, obzvlášť po dnešku,“ uvedl Murray na tiskové konferenci po zápase.

Právě na Australian Open se rozhodne, zda Djokovič dokáže získat v první polovině sezony zpět pozici světové jedničky či nikoliv. Podmínkou samozřejmě je, aby Srb vyhrál titul, zároveň se však Murray nesmí dostat do semifinále. A to vzhledem k výkonnosti Murrayho nevypadá příliš reálně, spíše se opět očekává další epická finálová bitva dvou nejlepších tenistů současnosti.