Hopman Cup: Francie přemohla v závěrečné čtyřhře USA a raduje se z vítězství

- Radek Štohl

Do sobotního finále letošního Hopman Cupu se probojovali Francouzi a Američané. V prvním duelu vyhrál Richard Gasquet nad Jackem Sockem ve třech setech, Coco Vandewegheová posléze srovnala vítězstvím nad Kristinou Mladenovičovou na 1:1 na zápasy. O držiteli Hopman Cupu 2017 tak rozhodla závěrečná čtyřhra, kterou lépe zvládli reprezentanti země galského kohouta.

Richard Gasquet - Jack Sock 6:3 5:7 7:6(6)

Do utkání vstupoval v roli mírného favorita francouzský tenista, který se momentálně nachází na 18. příčce žebříčku, zatímco jeho protivník o pět pozic níže. Gasquet v základních skupinách dvakrát zvítězil a jednou prohrál. Americký hráč naopak všechny duely vyhrál.

V prvním setu mohli diváci sledovat dva brejky, kterými zkušenější tenista sebral Sockovi podání. Druhá sada nabídla brejk ve třetí hře, když Francouz nedokázal poprvé v zápase udržet své podání. Ačkoliv o tři gemy později dokázal sebral soupeři servis, přesto prostřední část duelu prohrál, neboť za stavu 5:6 nebyl znovu na svém podání úspěšný. Závěrečná sada nabídla téměř dominanci obou servírujích hráčů. V jedenácté hře si Gasquet ovšem ztratil čistou hrou podání a vypadalo to, že Američan bez problémů zápas dopodává. Opak byl pravdou, neboť roodák z Lincolnu též při této činnosti selhal stejným způsobem. Zápas tak dospěl do tie-breaku, ve kterém níže postavený hráč na žebříčku nevyužil mečbol. První možnost k ukončení zápasu naopak zvládl třicetiletý rodák z Beziers. Ten vyhrál zkrácenou hru 8:6.

Kristina Mladenovičová - Coco Vandewegheová 6:4 7:5

Ve druhém singlovém zápase byla mírnejší favoritkou Vandewegheová, 36. hráčka světového žebříčku. Američanka vstoupila do utkání výborně, když své franouzské soupeřce sebrala v prvním gemu podání, brejk následně potvrdila při vlastním servisu. Obě tenistky si následně podání dokázaly udržet, a tak se ze zisku úvodního setu radovala zkušenější Vandewegheová. 
 
Druhý set nabídl rovněž vyrovnaný průběh, což se ostatně očekávalo i před samotným střetnutím. Američanka udělala důležitý krok k vítězství za stavu 5:5, kdy dokázala využít vybojovaný brejkbol, prolomila podání své soupeřky a následně dokázala utkání doservírovat. V tu chvíli bylo jasné, že o vítězi rozhodne závěrečná čtyřhra. 

Gasquet, Mladenovičová - Sock, Vandewegheová 4:1, 4:3 (5:0)

Mírným favoritem závěrečného utkání byla francouzská dvojice, která tuto roli potvrdila hned v prvním setu. Mladenovicová s Gasquetem vedli 4:1 a 3:1 ve druhém setu, avšak americká dvojice dokázala utkání zdramatizovat, nicméně závěr zvldádl lépe francouzský pár, který se tak mohl začít radovat z vítězství!

Francie vyhrála Hopman Cup podruhé v historii! V roce 2014 se v Perthu radovala z vítězství dvojice Jo-Wilfried Tsonga - Alizé Cornetová.