Hopman Cup: Češi porazili silnou Austrálii, do finále ale nepostoupí

- Daniel Kubelka

Druhými zápasy Hopmanova poháru pokračovaly souboje ve skupinách. Američané v duelu dvou úspěšných zemí v úvodní rundě utkání přehráli Španělsko. V druhé části programu se představila Česká republika v zápase s Austrálií. Do tohoto utkání lépe vstoupil domácí výběr, když Nick Kyrgios přehrál Adama Pavláska 7:5 6:4. Ve druhém zápase Lucie Hradecká přehrála Darju Gavrilovovou a o vítězi zápasu tak rozhodne až závěrečná smíšená čtyřhra. I kdyby ale český výběr všechny zbývající duely vyhrál, tak již přišel i o teoretickou šanci na postup do finále.

V úvodním zápase dne spolu poměřily síly dvojice USA a Španělska a první jmenovaní ani ve svém druhém vystoupení neprohráli jediný zápas. Výsledek druhého zápasu dne jim poté zajistil postup do finále.

Ve druhém úterním klání se střetla Česká republika s Austrálií. V úvodním zápase na sebe narazili Adam Pavlásek a Nick Kyrgios. Rodák z Bílovce s výrazným favoritem srdnatě držel krok, avšak za stavu 5:5 přišel o svůj servis, což jej stálo první set. Ve druhém dějství byl scénář podobný, Pavlásek si své podání dokázal držet do stavu 4:4, ale poté již Australan utkání ukončil.

Druhou dvouhru obstaraly Lucie Hradecká a Darja Gavrilovová. Pražská tenistka zaznamenala první brejk utkání, ale poté o svůj servis dvakrát přišla, v důsledku čehož prohrála úvodní set poměrem 4:6. Druhá sada poté nabídla jediné ztracené podání, o něž přišla Australanka a o vítězce utkání tak rozhodoval třetí set. V něm Hradecká prvotní výhodu brejku přišla, ale za stavu 3:3 sebrala své soupeřce servis znovu a dokázala již dovést utkání do vítězného konce, čímž srovnala celkový stav.

O vítězi utkání tak rozhodovala závěrečná smíšená čtyřhra, která fanouškům nabídla parádní tenisovou podívanou. Úvodní dva sety musela rozhodovat až zkrácená hra, v níž se poprvé radovali Australané ale ve druhém dějství jim stejnou mincí oplatili i Češi. V rozhodující třetí sadě Pavlásek s Hradeckou dokázali vyhrát gem při podání Darji Gavrilovové, díky čemuž si připsali první celkovou výhru na turnaji.

USA - Španělsko 3:0

Coco Vandewegheová - Lara Arruabarrenová-Vecinová 6:2, 6:4

Jack Sock - Feliciano Lopez 3:6, 6:2, 6:3

Vandewegheová, Sock - Arruabarenová-Vecinová 4:3(5:3) 3:4(2:5) 4:3 (5:2)

 

Austrálie - Česká republika 1:2

Darja Gavrilovová - Lucie Hradecká 6:4, 4:6, 4:6

Nick Kyrgios - Adam Pavlásek 7:5 6:4

Gavrilovová, Kyrgios - Hradecká, Pavlásek 4:3, 3:4, 2:4