Hopman Cup: Roger Federer je zpět na kurtech a pomohl Švýcarsku k výhře

- Petr Šístek

Druhý hrací den tradičního turnaje smíšených reprezentačních dvojic na úvod přinesl vyrovnanou bitvu mezi Francií a Německem, v níž byl po rozhodující čtyřhře nakonec šťastnější pár Richard Gasquet, Kristina Mladenovicová. Fanoušky také potěšil návrat Rogera Federera na kurty, který přehrál Daniela Evanse ve dvou setech. Druhý bod pro Švýcarsko v souboji s Velkou Británií přidala Belinda Bencicová.

Francie – Německo 2:1

Utkání bylo zahájeno ženskou dvouhrou, v níž poměřily síly Kristina Mladenovicová a Andrea Petkovicová a fanoušci byli na úvod svědky nečekaně jasného klání. Němka Petkovicová, 55. hráčka žebříčku WTA, totiž nepřipustila žádné komplikace a o třináct pozic výše postavenou soupeřku přehrála po setech 6:2 a 6:1.

Francouzské naděje ale opět oživil Richard Gasquet, který proti talentovanému Alexandru Zverevovi dokázal otočit úvodní set, v němž triumfoval poměrem 7:5 a ve druhém dějství již po výhře 6:3 zpečetil srovnání celkového stavu utkání na 1:1. Ve smíšené čtyřhře poté Gasquet spolu se světovou dvojkou ve čtyřhře Mladenovicovou dokázali své soupeře přehrát poměrně hladce 4:2 a 4:1, čímž zajistili první výhru pro Francii.

Švýcarsko – Velká Británie 3:0

Velmi sledované bylo druhé utkání, v němž svedlo souboj Švýcarsko vedené Rogerem Federerem s Velkou Británií. Legendární rodák z Basileje se totiž na kurtech představil poprvé od loňského Wimbledonu a potvrdil své kvality, když Daniela Evanse přehrál hladce ve dvou setech.

O poznání vyrovnanější bitvu pak svedla Belinda Bencicová s Heather Watsonovou. Favorizovaná Švýcarka o zisku první sady rozhodla až v samotné koncovce, a přestože se ve druhém dějství propracovala do vedení 3:1, tak následně prohrála pět gemů v řadě a o vítězce utkání tak musel rozhodovat až třetí set. V něm od stavu 2:2 již převzala iniciativu Bencicová a díky výhře 7:5, 3:6 a 6:2 získala druhý bod, který zajistil Švýcarsku vítězství. V závěrečné smíšené čtyřhře pak už Federer s Bencicovou povolili britským soupeřům uhrát pouze jeden gem a zpečetili tak celkový výsledek utkání.

Francie – Německo 2:1

Kristina Mladenovicová – Andrea Petkovicová 2:6, 1:6
Richard Gasquet – Alexander Zverev 7:5, 6:3
Richard Gasquet, Kristina Mladenovicová – Alexander Zverev, Andrea Petkovicová 4:2, 4:1

Švýcarsko - Velká Británie 3:0

Roger Federer - Daniel Evans 6:3, 6:4
Belinda Bencicová - Heather Watsonová 7:5, 3:6, 6:2
Roger Federer, Belinda Bencicová - Daniel Evans, Heather Watsonová 4:1, 4:0