Češi v akci: Úspěšný začátek sezony, postupují Štěpánek Šafářová, Siniaková, Veselý i Kristýna Plíšková

- Daniel Kubelka

Tenisová sezóna 2017 se pomalu rozjíždí a do hry už zasáhlo postupně několik předních českých tenistů. Vítěznou premiéru v letošním roce už má za sebou i Lucie Šafářová, která na turnaji v Aucklandu porazila krajanku Denisu Allertovou. V Šen-čenu se dařilo i Kristýně Plíškové a Kateřině Siniakové.

Šafářová uspěla v českém souboji

Vítězný start do nové sezóny má za sebou Lucie Šafářová. Aktuálně 62. hráčka světového žebříčku totiž zdolala na úvod turnaje v novozélandském Aucklandu svou krajanku Denisu Allertovou za 64 minut hladce ve dvou setech, 6:1 a 6:2.

Allertová přitom vstoupila do vůbec prvního vzájemného měření sil lépe, když po boji získala úvodní gem při svém podání. To však byla na dlouhou dobu poslední radost třiadvacetileté hráčky. Její soupeřka totiž získala následujících osm her v řadě a nezaskočila ji ani ztráta vedení 2:0 ve druhé sadě. Zkušenější z obou tenisek totiž od stavu 2:2 ve druhém setu opět dominovala a nakonec vybojovala hladké vítězství ve dvou setech.

Kristýna Plíšková otočila zápas s Lotyškou Sevastovovou

Doslova infarktový zápas má za sebou na turnaji v čínském Šen-čenu Kristýna Plíšková. Starší ze sesterské dvojice totiž dokázala otočit zdánlivě ztracený duel s Lotyškou Anastasijí Sevastovovou a nakonec po takřka dvou hodinách vyhrála ve třech setech, 1:6, 6:3 a 7:6(8).

Premiérový vzájemný duel odstartovala zcela suverénně 36. hráčka žebříčku Sevastovová, která úvodní set ovládla zcela jasně za 23 minut v poměru 6:1. Druhá sada už přinesla vyrovnanější průběh, protože obě hráčky se dlouho nemohly srovnat se svým servisem. Nakonec si však lépe vedla česká hráčka a po výhře 6:3 srovnala stav utkání na 1:1.

Rozhodující třetí sada začala pro Kristýnu Plíškovou hrůzostrašně. Sevastovovou totiž pustila do vedení 4:0 a vše nasvědčovalo jasnému konci. Česká tenistka se však nevzdala, vybojovala čtyři hry v řadě a set nakonec dotáhla až do tiebreaku. V něm se jí navíc podařilo odvrátit dva mečnoly soupeřky a nakonec vybojovala senzační postup.

Siniaková přehrál domácí Pcheng

Kateřinu Siniakovou v úvodním kole podniku v Šen-čenu nečekal vůbec snadný úkol, neboť se střetla s domácí Šuaj Pcheng. V úvodním setu bylo pro hráčky problémem držet si vlastní servis, avšak převahu dokázala získat česká tenistka, jež soupeřku o podání obrala hned čtyřikrát a sadu dovedla do vítězného konce poměrem 6:3. 

V nastoleném trendu pokračovalo i druhé dějství, ve kterém bylo kupříkladu k vidění šest brejků v řadě. Koncovku ale zvládla lépe Kateřina Siniaková, kterou po výhře 6:3 a 7:5 v osmifinále čeká turnajová dvojka Simona Halepová, která si dnes ve třech setech poradila s Jelenou Jankovičovou.

Veselý nedal šanci Yukselovi

Jiří Veselý v úvodním kole turnaje v Dauhá narazil na na divokou kartu startujícího Turka Anila Yuksela. Až 505. hráč světového žebříčku tahal po celé utkání za kratší konec, hned v jeho úvodu přišel o svůj servis a nakonec podlehl po setech 2:6 a 3:6. Veselý se může v osmifinále utkat s Tomášem Berdychem, kterého v úterý čeká souboj s kvalifikantem Giannessim.

Baghdatis vzdal utkání se Štěpánkem

Radek Štěpánek, který se do hlavní soutěže v Dauhá musel prokousat přes kvalifikaci, se v úvodním kole střetl s osmým nasazeným Kypřanem Marcosem Baghdatisem. Úvodní sada byla obrovskou tenisovou bitvou, v níž soupeři hráli deset gemů déle než hodinu. Důležitý set získal na svou stranu český veterán, který využil obě brejkbolové příležitosti, zatímco devět z desíti možností Baghdatise odvrátil.

Štěpánek získal servis svého soupeře i v úvodu druhého dějství, avšak o tuto výhodu záhy přišel. To jej ale nerozhodilo a dokázal se dostat do vedení 5:3, přičemž Baghdatis v situaci, kdy byl jeden prohraný gem od porážky, utkání skrečoval. Osmatřicetiletý rodák z Karviné se v osmifinále utká s na divokou kartu startujícím Arthurem de Greefem.

ATP/WTA

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, tvrdý povrch, 750 000 USD, 1. kolo dvouhry)
Anastasija Sevastovová (LAT, 34.) - KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (60.) 6:1, 3:6, 6:7 (6)
Šuaj Pcheng (CHN, 84.) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (52.) 3:6, 5:7

ASB Classic, Auckland (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, 1. kolo dvouhry)
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (62.) - DENISA ALLERTOVÁ (92.) 6:1, 6:2

1. kolo čtyřhry
Mariaová, Melicharová (GER/USA) - Schuursová (NED), VORÁČOVÁ odloženo na 3. 1.

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, tvrdý povrch, 1 237 190 USD, 1. kolo dvouhry)
Anil Yuksel (TUR, 507.) - JIŘÍ VESELÝ (55.) 2:6, 3:6
Marcos Baghdatis (CYP, 37.) - RADEK ŠTĚPÁNEK (107.) 4:6, 3:5, skreč Baghdatis

CHALLENGER TOUR

Wind Energy Holding Bangkok Open 2017, Bangkok (muži, tvrdý povrch, 50 000 USD, 1. kolo dvouhry)
Jordi Samper-Montana (ESP, 209.) - ZDENĚK KOLÁŘ (244.) 6:2, 3:6, 4:6

City of Onkaparinga Tennis Challenger, Happy Valley (muži, tvrdý povrch, 75 000 USD, 1. kolo čtyřhry)
Coppejans, Fucsovics (BEL/HUN) - Gombos (SVK), ŠÁTRAL 6:7 (1), 3:6

ITF / FUTURES

Hong Kong (ženy, 25 000 USD, tvrdý povrch, 1. kolo čtyřhry)

BARBORA KREJČÍKOVÁ, Eri Hozumiová (JPN)[1] – Kamonwan Buayamová (THA), Ling Čang (HKG) 6:4, 6:4