Bez Rogera nebo Rafy by můj tenis nebyl tak dobrý, svěřil se Berdych

- Jan Vojkůvka

Až ve čtvrtek odpoledne vstoupí na kurt v Abú Dhabí při exhibičním utkání proti Rafaelu Nadalovi, načne Tomáš Berdych svou šestnáctou sezonu mezi profesionály. Ač žije ve velmi silné tenisové generaci, dokázal se dlouhodobě prosadit mezi nejlepší a sám podotýká, že právě konkurence mu pomáhá hrát na vysoké úrovni.

Ve Spojených arabských emirátech na středním východě se uskuteční další ročník exhibičního mini-turnaje, na kterém startují nejlepší z nejlepších. Mezi vyvolenými v této sezoně je i Tomáš Berdych, který v Abú Dhabí startoval prozatím dvakrát.

Na kurtech zahájí svou pouť sezonou 2017 paradoxně ještě na sklonku kalendářního roku 2016 zápasem proti Rafaelu Nadalovi, který se vrací na kurty poté, co předčasně ukončil předcházející sezonu, aby se mohl plně vyléčit ze svých zranění a připravit se na další rok na okruhu ATP.

Podobně vlastně skončila i sezona Tomáše Berdycha, který měl být náhradníkem na Turnaji mistrů - a jak víme, na dvorec by se nakonec i podíval. Vítěz 13 titulů včetně jednoho turnaje Masters se chce nadále zlepšovat a měnit styl hry tak, aby mohl být ještě úspěšnější. „Rád bych se dostal do pozice, kdy bych hrál méně opatrně, uvolněněji, což by mi pomohlo k tomu být agresivnější,“ uvedl pro deník Sport360.

Každá tenisová generace měla své hvězdy, přesto rozložení sil za poslední dekádu by mohlo být hodnoceno jako nebývale silná generace hráčů. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič, Andy Murray... A zapomenout se nesmí ani na další kvalitní hráče, mezi které se počítá i Tomáš. Ale právě velká konkurence s několika dominantními hráči je podle Berdycha tou pravou motivací hrát na nejvyšší úrovni na každém turnaje, kde se chyby neodpouští.

Někdy si myslíte, že by to mohlo být právě teď snadnější, ale tak to není. Přichází zase noví, silní kluci. Ale tak je to, myslím správné. Jsou to zase nové výzvy, nové cíle,“ připomněl nové nastupující mladé hráče, jakými jsou Thiem, Kyrgios, Zverev či Pouille a další. Přesto, hlavními soky v jeho kariéře byli ti, kteří se zapsali do dějin tenisu zlatým písmem.

Bez kluků jako je Roger, Rafa a další okolo, by můj tenis, myslím, nebyl na takové úrovni, na jaké nyní je. Pravděpodobně bych tu mohl teď sedět s jedním získaným grandslamem, nebo také ne. Vždy je tu nějaké kdyby. Ale realita je taková, že právě díky těmhle klukům je můj tenis na trochu vyšší úrovni,“ myslí si Berdych, který se v náročné konkurenci hrajících legend dokázal prosadit, ale na samotný vrchol doposud nedosáhl.

Samotným vrcholem, tedy milníkem, který by mohl zapsat Berdycha mezi nesmrtelné, je zisk grandslamového titulu. Několikrát byl blízko. V roce 2010 byl v semifinále French Open a dokonce ve finále Wimbledonu. Dvakrát byl v semifinále na Australian Open, jednou ve Wimbledonu a jednou na US Open.

Ale přes úplně nejlepší se neprosadil. Třikrát byl proti jeho úspěchům Murray, jednou Nadal, Wawrinka a Švéd Söderling, bývalá světová čtyřka. Nyní, pod vedením Gorana Ivaniševiče, doufá, že by mohl napodobit úspěch svého trenéra, který i v pokročilejším věku dokázal získat svůj premiérový grandslamový triumf, když ve svých třiceti letech ovládl Wimbledon.

Mohu říci, že se na další rok opravdu těším. S Goranem v týmu pracujeme na nových věcech a to je v základu něco, co může okořenit kariéru. Mám z toho dobrý pocit,“ řekl Berdych, který v jedenatřiceti letech hodlá zaútočit na velké tituly.

Myslím, že se chci zkusit více zaměřit na určité cíle, více se zaměřit na grandslamy, velké turnaje jako Masters a takové věci. To chci více, než pouze mít skvělou sezonu jako celek nebo být dobrým,“ přiznal český tenista, jehož prioritou v následující sezoně bude sbírat dobré výsledky na velkých turnajích, čemuž hodlá obětovat účast či úspěchy na menších podnicích, kde se mu dařilo v minulosti. „Dělal jsem to tak po celé roky, což je sice fajn, ale nyni, pokud chci dosáhnout něčeho dalšího, tak je to tato věc,“ dodal.

Z Abú Dhabí se Berdych přesune do katarského Dauhá, kde definitivně započne oficiálně nový ročník na okruhu ATP. Poté ho čeká přesun do Austrálie a první grandslam sezony v Melbourne. Během úvodní části sezony má v plánu odehrát kromě turnajů Masters v Indian Wells a Miami také evropské podniky v Montpellier a Rotterdamu.