Největší návraty roku 2016 v týmových soutěžích

- Jan Vojkůvka

Uplynulá sezona na týmovém poli v Davis Cupu a Fed Cupu přinesla několik velkých návratů, které se více, či méně, projevily ve výsledcích víkendových duelů v nejrůznějších fázích a skupinách týmových soutěží. Jaké byly ty největší comebacky reprezentantů v roce 2016?

Jarkko Nieminen (FIN)
Ačkoliv finský tenista Jarkko Nieminen ukončil v roce 2015 kariéru, tak pětatřicetiletý bývalý třináctý hráč světa neodolal, když ho do zbraně povolal daviscupový tým. Levoruký Fin během své kariéry odehrál přes 80 daviscupových zápasů v celkem 33 střetnutích a patřil k věrným reprezentantům. To ostatně potvrdil i po konci kariéry.

Na startu sezony 2016 byl Nieminen nominován do utkání proti Zimbabwe a v zápase s Courtneym Lockem vyhrál třikrát 6:0. Následně si zahrál i ve druhém kole proti rivalům z Dánska a porazil Nielsena i Torpeqaarda, ovšem ani tyto jeho dva body nakonec nestačily, Finsko totiž prohrálo 2:3. Nieminen však prokázal, že by stále mohl patřit k nadprůměrným tenistům, pokud by pokračoval v kariéře.

Jelena Jankovičová (SRB)
Bývalá světová jednička se sice aktuálně pohybuje v horší polovině první světové stovky, ale stále patří k velkým hvězdám na okruhu WTA. Ve Fed Cupu však naposledy reprezentovala v roce 2012, kdy po dvou porážkách s Kvitovou a Šafářovou ve finále ukončila své působení v ženské týmové soutěži.

Srbská rekorsmanka v počtu odehraných let, nejvíce singlových vítězství a zároveň držitelka rekordu v počtu výher v srbské reprezentaci, se letos slavně vrátila v prvním kole proti Španělkám, s nimiž se ji ale příliš nedařilo. Podlehla jak Carle Suarezové Navarrové, tak Garbine Muguruzaové, s oběma ve dvou setech, a tím její velký comeback zase neslavně skončil.

Francesca Schiavoneová (ITA)
Co mají společného Jelena Jankovičová a Francesca Schiavoneová? Obě ukončily fedcupovou kariéru v roce 2012 a obě tak učinily po porážce s českým týmem. Rovněž Schiavoneová před čtyřmi lety schytala od Kvitové a šafářové dvě porážky a rozhodla se přenechat své místo ve Fed Cupu mladším. Letos se však rozhodla vyslyšet volání týmu a vrátit se.

Stalo se tak proti Španělsku, stejně jako v případě Jankovičové, která tak učinila v dubnu. Schiavoneová naskočily do dubnového střetnutí a podlehla ve dvou setech Muguruzaové. K tomu si připsala rovněž porážku ve čtyřhře, kde její pár po dvou odehraných gemech byl nucen skrečovat.

Ivo Karlovič (CRO)
Chorvatský obr Ivo Karlovič patří k těm, kteří v roce 2012 ukončili kariéru na týmovém poli. Stalo se tak po porážce ve čtvrtfinále s Argentinou a od té doby nahradili zkušeného bombera od základní čáry jiní. Stejně jako letos, kdy v chorvatském týmu hrál Borna Čorič. Ten však na podzim podstoupil vynucenou operaci a tak na finále proti Argentině musel za něho zaskočit právě Karlovič.

Dvacátý hráč světa a sedmatřicetiletý veterán však nedokázal svou účast přetavit v zisk bodu, kterým by dopomohl domácím k zisku titulu. Po očekávané porážce s Del Potrem přišla v neděli trochu nečekaná a hladká prohra s Delbonisem, která pravděpodobně definitivně ukončila Karlovičovu kariéru v týmových soutěžích.

Katerina Bondarenková (UKR)
Velkou zásluhu na postup Ukrajinek do druhé světové skupiny má navrátivší Katerina Bondarenková. Tenistka, jež v roce 2012 ukončila tenisovou kariéru a vrátila se na dvorce o dva roky později, se v tomto roce vrátila také na kurty ve fedcupové reprezentaci a výrazně pomohla svému týmu k postupu do II. Světové skupiny, když napřed v únoru vybojovala s Ukrajinou postup do baráže.

V ní následně v dubnu Ukrajinky porazily Argentinky a budou moci usilovat v příštím roce o další úspěch v podobě boje o účast v baráži do Světové skupiny. Bondarenková letos po čtyřech letech mimo Fed Cup vyhrála tři singlové a jeden deblový zápas. Ve třiceti letech může patřit ještě k dlouholetým oporám reprezentace.

Juan Martin Del Potro (ARG)
U koho jiného výčet největších comebacků ukončit, než u Juana Martina Del Potra, hrdiny argentinského tenisu, který se podílel na premiérovém vítězství v Davis Cupu ziskem dvou bodů. A znovu, stejně jako u ostatních, Del Potro se vrátil k Davis Cupu po dlouhých čtyřech letech, ač u něho za mnohé mohou zdravotní problémy, které ho kupříkladu v letech 2014 a 2015 téměř nepustily na kurty.

Del Potro odehrál letos zápasy čtvrtfinále, semifinále i finále. Zatímco ve čtvrtfinále hrál jen čtyřhru, v semifinále proti Britům odehrál dva velmi náročné zápasy, a v pětisetové bitvě s Andym Murrayem v září vybojoval nečekaný, ale velmi důležitý bod, kterým nasměroval cestu Argentiny za titulem. Ve finále proti Chorvatsku už Del Potro odehrál kompletní program - tedy dva singly a debl. V deblu sice okusil příchuť porážky, avšak v singlu udolal Karloviče a otočil nedělní zápas jedniček proti Čiličovi, s nímž prohrával 0:2 na sety. Jeho heroický výkon znamenal srovnání na 2:2 a když následně Delbonis získal rozhodující třetí bod, dopomohl Del Potrovi nejen ke splnění snu, ale jednomu z největších úspěchů v posledních letech.

Del Potro svůj daviscupový comeback oslavil ziskem salátové mísy. A tak jeho příběh si zaslouží být tím, který ukončí tento ohled za návraty roku.