Del Potra nepustí na Australian Open zraněné zápěstí, Keysová se zotavuje po operaci

- Daniel Kubelka

Juan Martín Del Potro si na prvním grandslamu sezóny 2017 nezahraje. Čerstvý vítěz Davisova poháru odřekl svou účast kvůli přetrvávajícím problémům s levým zápěstím. Podobné trable hlásí i světová osmička mezi ženami, Američanka Madison Keysová, která se nestihne zotavit po operaci levého zápěstí.

Osmadvacetiletý Argentinec oznámil svůj záměr na páteční tiskové konferenci ve své rodné zemi. „Pokud chci odehrát celou sezónu, musím sehnat někoho, kdo mě dokáže dát fyzicky zcela do pořádku,“ uvedl a pokračoval. „Musím si určit priority. Tenis na mě počkal dva roky, Austrálie tedy může ještě o rok déle,“ má jasno vítěz US Open z roku 2009.

Del Potra trápí zdravotní potíže v posledních letech jeho kariéry. Se zápěstím laboroval skoro tři roky, kvůli nimiž takřka nehrál soutěžní zápasy. Na kurty se naplno vrátil až letos v únoru na turnaji v Delray Beach, kde dokráčel až do semifinále. Od té doby však poskočil na žebříčku ze začátku druhé tisícovky až na 38. příčku, zvítězil na turnaji ve Stockholmu, ale především vybojoval stříbrnou medaili na olympiádě v brazilském Riu.

Argentinský tenista tak nebude mít šanci vylepšit svou bilanci v Melbourne, kde jeho maximem zůstávají čtvrtfinále z let 2009 a 2012. 

Keysová se zotavuje po operaci

V Melbourne Parku si nezahraje ani aktuální světová osmička mezi ženami Madison Keysová, která ještě není zcela fit po operaci zápěstí. Jedenadvacetiletá Američanka sice už trénuje, a to opět po boku Lindsay Davenportové, ale do startu Australian Open nebude ještě zcela fit. Obě zprávy oznámila Keysová na svém profilu na sociální síti Twitter.

„Skvělá zpráva je, že jsem znovu začala trénovat s Lindsay Davneportovou. Jsem nadšená, že s ní budu znovu spolupracovat, protože v minulosti mi pomohla dosáhnout skvělých výsledků a vytvořily jsme spolu úžasný tým. Špatná novinka je, že se nezúčastním letošního Australian Open. Tři dny po skončení Turnaje mistryň jsem podstoupila operaci levého zápěstí. Vše proběhlo v pořádku bez větších komplikací, nechci ale nic uspěchat. Brzy budu zpátky a už se nemůžu dočkat, až zase budu hrát!“ uvedla Keysová.