Mluvili se mnou jako se zločincem, stěžuje si potrestaný Lestienne

- Petr Šístek

Constant Lestienne byl v září shledán vinným ze sázení na 220 zápasů mezi únorem 2012 a loňským červnem. Přestože do žádného z inkriminovaných zápasů nezasáhl a nemohl je ovlivnit, tak od Tennis Integrity Unit (TUI) obdržel sedmiměsíční zákaz činnosti a pokutu deset tisíc dolarů.

Nyní čtyřiadvacetiletý Francouz pro deník L’Equipe promluvil o průběhu vyšetřování. „Devadesát minut mě vyslýchali a nahrávali. Mluvili se mnou jako se zločincem, přesvědčili mě, že jsem porušil zákon, ptali se mě, jestli jsem měl několik SIM karet, zda jsem měl nainstalovanou aplikaci v chytrém telefonu, a tak dále,“ vysvětloval. Lestienne celkově popsal výslech jako zdlouhavý, neodbytný a děsivý.

Constant Lestienne měl přitom rozehranou životní sezonu. Zatímco v minulých letech se pohyboval v podpalubí žebříčku ATP, v letošním roce se i díky titulu z challengeru v Ostravě propracoval až na 164. místo. Jeho vzestup byl ale rázně přerušen právě v září, kdy jeho trest nabyl účinnosti a Lestienne byl nucen odstoupit z kvalifikace turnaje v Métách.

Na kurtech tak od té doby absentuje na rozdíl od kupříkladu Marca Cecchinata, který byl za přímé ovlivňování vlastních zápasů Italskou tenisovou federací potrestán půlročním zákazem startu, avšak trest nebyl akceptován organizací ATP, v důsledku čehož čtyřiadvacetiletý Ital prakticky nijak potrestán nebyl. Je tedy minimálně pozoruhodné, že zatím dochází především k trestání za sázení na cizí utkání.