Roger Federer se vrací! Bude opět patřit k nejlepším?

- Petr Šístek

Dlouhých šest měsíců nebyl legendární Švýcar k vidění na tenisových turnajích. „Chyběli jste mi!“ vzkazuje svým fanouškům. „Jsem nadšený, že se vracím zpět na tour, kterou zahájím již v lednu na Hopmanově poháru v Perthu. Cítím se být zdravý a připravený!“ hlásí Federer. Čeká jej ale pravděpodobně nejtěžší návrat v kariéře a je otázkou, zda bude stále schopen konkurovat těm nejlepším.

Pětatřicetiletý Federer v loňské sezoně po Australian Open postoupil operaci kolene, a přestože se na okruh vrátil v Monte Carlu a zvládl odehrát antukovou i travnatou sezonu, tak po Wimbledonu šokoval své příznivce oznámením o ukončení sezony. Důvodem tohoto rozhodnutí byl cíl dát operované noze dostatek klidu, aby se rodák z Basileje dostal do stoprocentní zdravotní pohody a mohl na nejvyšší úrovni zápolit i v dalších letech.

V důsledku toho poprvé od roku 2001 chyběl na Turnaji mistrů a v žebříčku ATP klesl až na 16. pozici. Čeká jej tak velmi těžký start do sezony, neboť se v úvodním týdnu představí na nebodovaném Hopmanově poháru, v důsledku čehož po odečtu zisku za loňské finále v Brisbane klesne ještě o místo níže, a pokud se nikdo z předních tenistů z prvního grandslamu sezony neodhlásí, tak Federer narazí na výše postaveného soupeře již ve 3. kole, což je pro něj léta nepoznaná pozice.

Další propad jej čeká v případě, že si v Melbourne nezahraje alespoň semifinále, avšak nutno poznamenat, že pokud bude Federer dosahovat dobrých výsledků, tak následně bude již pouze stoupat zpět k výšinám. Mohl by tak i útočit na historické milníky. Pokud by se mu podařilo vrátit zpět do elitní desítky, tak na dotažení na dosud vedoucího Jimmyho Connorse a André Agassiho mu stačí dvakrát ukončit sezonu v top ten.

Právě dlouhověkého Connorse, který vládne většině podobných historických žebříčků týkajících se ať už pobytu v top 5, top 50 či top 100 může Roger Federer v případě, že se nerozhodne ukončit kariéru, velmi snadno překonat. Co bude ale zajímavé sledovat, je celkový počet vyhraných zápasů. V této statistice pětatřicetiletý Švýcar na legendárního Connorse stále ztrácí 176 výher, k nimž by při zachování skvělé výkonnosti pravděpodobně potřeboval hrát další čtyři sezony. Nicméně začít s ukrajováním ztráty může již nyní na Australian Open.