Nadalova vítězná šňůra skončila, v Madridu padl na raketě Murrayho

- Jan Vojkůvka

Každý španělský fanoušek tajně doufal, že Rafael Nadal bude pokračovat ve svých skvělých výkonech, které završí třetím titulem v řadě a ovládne turnaj Mutua Madrid Open. Jenže v semifinále se jeho vítězná šňůra zastavila a Španěl vypadl na raketě Andyho Murrayho.

V jarní části sezony je Rafael Nadal opět antukovým králem. Tedy alespoň do dnešního odpoledne byl. Po titulech v Monte Carlu a Barceloně cílil na třetí titul v řadě během posledních týdnů a v Madridu byl splnění tohoto cíle blízko a zároveň hodně daleko.

Možná až nečekaně nedokázal Nadal přejít přes britského tenistu Andyho Murrayho, který Nadalovi v Madridu uštědřil porážku již v minulé sezoně ve finále a podobně to dopadlo i letos během semifinále, ačkoliv tentokrát se mnohem více věřilo španělskému matadorovi.

Nadal však od úvodu ztrácel, první servis ztratil ve čtvrtém gemu první sady, a ač se do setu ještě dokázal vrátit, za stavu 5:6 si Murray připsal druhý brejk, když čistou hrou proměnil zároveň i první setbol.

Utkání trvající téměř dvě a čtvrt hodiny mělo i ve druhé sadě podobný scénář. Nadal přišel o servis v šestém gemu a v tom devátém, v němž musel odvracet dokonce mečbol, se dokázal vrátit do hry. Jenže po úspěšném rebrejku se nedokázal poprat se svým podáním, Brit okamžitě zaútočil, vypracoval si další dva mečboly a hned ten první dokázal využít.

Nadala sice poslouchal během celého utkání první servis, který trefoval do dvorce v 81% případů, ale ani to nestačilo na agresivní Britův styl, který přiblížil Murrayho obhajobě madridského titulu. Nadal naopak po finále v minulém roce vypadl letos o jedno kolo dříve a bodově si tak mírně pohorší. Navíc se marně snaží rozšířit sbírku madridských titulů, jichž má momentálně na kontě čtveřici.

Španělský tenista doplatil zejména na bídnou úspěšnost v proměňování brejkbolů. Celkově si jich vypracoval 13, ale využil jen 2! To Murray z 6 pokusů přetavil v úspěšný brejk hned 4.

Rafael Nadal na svém předposledním turnaji před French Open, kde touží po dalším grandslamovém titulu, tak má o čem přemýšlet. Je dosti pravděpodobné, že by se s Murrayem mohl potkat i v Paříži, a i přesto, že ho před několika týdny v Monte Carlu porazil, tak Brit, jak se zdá, ladí formu právě na období grandslamů v Paříži a ve Wimbledonu.

Nadalova vítězná série se tak zastavila na třinácti zápasech, po kterých si připsal první porážku od konce března. Murray se naopak podruhé v sezoně prokousal do finále, na Australian Open nestačil na Djokoviče. Podaří se mu triumfovat v Madridu?