Schyluje se k velkému návratu? Roddick s Fishem žádají Haase o divokou kartu!

- Petr Šístek

Situace, která v úvodu mohla působit jako povedený předvánoční žert, nabývá reálných obrysů. Bývalá světová jednička Andy Roddick odpověděl na nabídku svého dobrého kamaráda Mardyho Fishe ohledně možnosti startu v turnaji čtyřhry na Masters v Indian Wells, který bývá nazýván pátým grandslamem. Případný start legend amerického tenisu má nyní v rukou nový ředitel turnaje, kterým není nikdo jiný než bývalá světová dvojka Tommy Haas.

Oba tenisté přitom již dávno ukončily své bohaté kariéry. Mardy Fish, jehož největším úspěchem byl zisk stříbrné olympijské medaile v Athénách, se se světovými kurty rozloučil po vleklých zdravotních problémech po loňském US Open. Zde přitom ve druhém kole svedl tuhou pětisetovou bitvu s Felicianem Lópezem, a že byl stále ve skvělé formě, dokázal i na předchozím turnaji v Cincinnati, kde jako hráč tehdy druhé tisícovky žebříčku srdnatě vzdoroval tehdejší světové dvojce Andymu Murraymu.

To Andy Roddick se pro mnohé překvapivě rozhodl skončit s vrcholovým tenisem již v roce 2012, kdy opustil elitní dvacítku žebříčku ATP. Jeho největším úspěchem tak zůstal titul z US Open 2003. Do paměti fanoušků se také výrazně vryl třemi nezdary ve finále Wimbledonu. Od US Open 2012, kde se s kariérou rozloučil po osmifinálové porážce s Juanem Martínem del Potrem se ale již jednou na okruhu ATP představil. Právě vloni jej Mardy Fish přemluvil ke startu na podniku v Atlantě a nyní by si rád spolupráci zopakoval.

Ačkoliv to Andy Roddick ve čtyřhře nikdy nedotáhl výše než na 50. místo žebříčku ATP, tak se svým kamarádem Mardym Fishem se mu dařilo nejvíce. Společně odehráli osmnáct turnajů a zaznamenali dva turnajové tituly. V roce 2002 triumfovali na antukovém podniku v Houstonu a o sedm let později ovládli právě populární Masters v Indian Wells, které je známo tím, že se zde turnaje čtyřhry účastní i přední světoví singlisté. K dalšímu titulu měli nakročeno v roce 2011 na Masters v Římě, kde ale po skalpu světových jedniček bratrů Bryanových k finálovému utkání proti krajanům Johnu Isnerovi a Samovi Querremu nenastoupili.

O tom, zda fanoušci budou mít možnost v březnu vidět hrát obě legendy opět na světové úrovni, nyní bude rozhodovat Tommy Haas, jenž se stal novým ředitelem podniku v Indian Wells. Situace je o to pikantnější, že ačkoliv je bývalý druhý hráč světa starší než oba dotyční, tak se nyní tvrdě připravuje, aby do nové sezony vstoupil jako aktivní hráč ve dvouhře.