Tenis hraji pro peníze, prohlásil Kyrgios

- Jan Vojkůvka

Upřímnost nade vše! Známý bouřlivák tenisových dvorců, Nick Kyrgios, nechal více nahlédnout do svého smýšlení a otevřeně přiznal, že tenis nehraje jen z lásky ke sportu, ale především kvůli penězům a životnímu stylu, který může jako profesionální hráč mít.

Nevypadá to, že by Nick Kyrgios mohl v nejbližší době výrazně změnit svůj postoj k tenisu. Mladý australský tenista je totiž šťastný s tím, jak to má a znovu opakuje, že jeho cíle nejsou takové, jako u jiných tenistů.

V rozhovoru pro The Strait Times nechodil nijak kolem horké kaše. „Je to pouze tenis,“ uvedl Kyrgios. „Nijak mě nevzrušuje možnost být světovou jedničkou, abych byl upřímný. Není to něco, co bych si přál. Ať už jsem na 13. místě, jedničkou nebo třeba dvacátý, to mi opravdu nevadí.

Hráč s obrovským talentem, s nímž podle mnohých kritiků plýtvá, přitom má potenciál k tomu, aby patřil k samotné špičce mužského tenisu. Píle na trénincích mu nechybí, tenisem se snaží bavit, ale aby se kvůli možnosti patřit mezi nejužší elitu, v níž jsou Murray, Djokovič či Nadal s Federerem, měnil? To razantně odmítá. „Je mi to jedno, abych byl upřímný. Mám lidi, co mi říkají, co bych měl dělat, jak mám jednat, ale je mi to opravdu jedno,“ přiznal.

Fanoušci, experti, soupeři - všichni se ptají, kdy začne Kyrgios brát svou kariéru seriózně a začne se chovat na dvorci jinak? Přitom sám Rafael Nadal řekl, že Kyrgios může být světovou jedničkou, pokud trochu změní svůj přístup. Ale Australana podobné věci nevzrušují.

Neberu se příliš vážně. Nakonec prostě hrajeme tenis. Na světě je tolik problémů a dalších věcí, když se nad tím zamyslím. Je to pouze tenis,“ snaží se nepřemýšlet nad sportem jako nad smyslem života.

Proč tedy vlastně hraje tenis? Odpověď je v podání Kyrgiose jednoduchá. „Protože, naneštěstí, všichni potřebujeme peníze, nebo ne?

Miluji všechno, co hra přináší,“ pokračuje Kyrgios. „Mám rád peníze, mám rád životní styl. Jsem naprosto požehnán, že jsem schopný hrát sport, který nabízí tak skvělé odměny. Cestuji do nových míst, potkávám nové lidi a vidím celý svět. Jsem šťastný, že dělám to, co dělám,“ vysvětluje svůj postoj Kyrgios.

Není typickým tenistou jako ostatní. Hráči často hovoří o lásce ke hře, dětských snech ři prvních raketách. U Kyrgiose takové věci ale nehledejte. Pokud byste si chtěli s Australanem popovídat, téma tenis by bylo spíše na druhé koleji. Sám zbožňuje především basketbal.

Miluji všechno, co se týče basketbalu, zvuky, míč, palubovku, atmosféru,“ podotýká.

Život tenisového profesionála Nicka Kyrgiose je pozoruhodný. Mimo dvorec je velmi tichý, spíše se uzavírá v kruhu své rodiny, přítelkyně a pár přátel. Není tak divoký jako na kurtu. Někdy se nechá unést, podle něho však z něj pár nadávek nedělá špatného člověka.

Nick Kyrgios je kořením tenisu. Netypickým členem širší špičky ve svém oboru. Hrající pro peníze a zábavu.

Přesto patří ke hvězdám.